Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapmak isteyen kişiler eğitim ve sınav sürecine tabi tutulur. TMGD eğitim ücreti her sene farklılık gösterir. Kayıt esnasında katılımcıya ödemesi gereken ücret belirtilir. Ayrıca, eğitime kayıt olmak için tüm evrakların eksiksiz olarak temin edilmesi ve tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmaya engel teşkil eden hiçbir durumun olmaması gerekir.
Kimler TMGD Olabilir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için üniversitelerin; mühendislik, fen - edebiyat ya da tehlikeli madde güvenlik bölümlerinden mezun olmak gerekir. Burada bahsi geçen fen - edebiyat bölümleri: Fizik, kimya ve biyolojidir. Tehlikeli madde güvenlik bölümü ise birçok üniversite 2 ya da 4 yıllık olarak verilir.
Üniversite eğitiminin ardından TMGD eğitimi almak gerekir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi bakanlık onaylı kurumlarda verilir. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kişiler sınava girmeye hak kazanır.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleşir. Katılımcıların asgari puanı alması TMGD olmak açısından yeterlidir.
TMGD Eğitimi Kayıt İçin Gerekli Olan Belgeler
TMGD eğitimi almak için adli sicil kaydının temiz olması gerekir. Danışman adayının daha önce yüz kızartıcı hiçbir suç işlememiş ve bu suçtan hüküm giymemiş olması gerekir. Eğer adli sicil kaydınız temiz değilse eğitim ve sınava girmeniz mümkün değildir. Adli sicil belgesini e-devlet üzerinden alabilirsiniz. İşlem sırasında hangi kurum için ve ne amaçla gerekli olduğunu yazmanız gerekir.
Bunun yanı sıra TMGD eğitimi için gerekli olan diğer belgeler şunlardır:
Vesikalık 2 adet fotoğraf
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Noter onaylı diploma fotokopisi
Kesin kayıt belgesi.
TMGD Eğitimi
Tehlikeli madde güvenlik eğitimi 64 saat sürer. Eğitim süresi 8 güne tekabül eder. Katılımcının süreci titizlikle takip etmesi gerekir. Eğitime devamsızlık yapan kişiler, sınava girme hakkını kaybetmekle beraber bir sonraki dönemde yeniden sürece dahil olmak zorunda kalır.
Eğitim %100 online (uzaktan) gerçekleşir. Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimlerde birçok konuda ders verilir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olacak kişiler; tehlikeli maddelerin güvenli ve doğru kullanımını, ambalajlanmasını, etiketlerin anlamını ve daha birçok konuyu öğrenir. Bununla birlikte; acil bir durum meydana geldiğinde yapılması gerekenler konusunda bilgi sahibi olur. Eğitimler sayesinde tehlikeli maddelerin güvenli şekilde:
Taşınması
Ambalajlanması
Elleçlenmesi
Doldurulması
Boşaltılması başta olmak üzere çeşitli konular öğrenilmiş olur.
TMGD Sınavı
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı üç buçuk saat sürer. Yazılı şekilde gerçekleşen sınav sürecinde başarı elde etmek için 70 ve üzeri almak gerekir. Sınavda farklı tiplerde sorular sorulur. Adayın her türlü soru tipine hazır olması gerekir. Bu nedenle TMGD çıkmış sorular çözülmesi oldukça önemlidir. Çıkmış soruları çözen kişiler, yeni soru tiplerine karşı bilgi kazanır.
TMGD sınavı ile ilgili bir bilgi daha vermek istiyoruz. Sınav kitap açık şekilde yapılır. Sınava kayıt işlemlerini e-devlet ya da eğitim aldığınız kurum üzerinden yapabilirsiniz. Katılımcılar, ilk sınava girdiğinde başarısız olursa 3 sınava daha giriş yapma şansı vardır. Eğer 4 defa sınava giriş yapıldığı halde başarı elde edilemezse yeniden eğitim alınması gerekir.
TMGD Sınav Takvimi 2021
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre TMGD sınavı 2021 yılında 3 defa yapılacaktır. İlk sınav 3 Nisan 2021, ikinci sınav 27 Haziran 2021, üçüncü sınav ise 27 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleşecektir. TMGD sınavı yapılacak olan iller ise şunlardır:
Adana,
Ankara,
Antalya,
Bursa,
Diyarbakır,
İstanbul (Anadolu ve Avrupa Yakası),
İzmir,
Samsun,
Sivas
Trabzon.
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments