top of page

TMGD Belgemi Almadım ve 5 Yıl Geçti Ne Yapmalıyım?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapabilmek için ilgili şartları yerine getirmek gerekir. Gereken eğitimlere katılmayan ve sınav sürecine tabi olmayan kişiler TMGD mesleğinde görev alma hakkını kaybeder. Eğer siz de TMGD mesleğinde görev almak istiyorsanız gereken şartları bilmeniz ve tüm süreci takip etmeniz oldukça önemlidir. Bu yazımızda “TMGD eğitimine daha önce katıldım, belgemi almadım ve tazeleme eğitimi almadım. 5 yıl geçti ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını araştıran kişilere bilgi vereceğiz.

 

TMGD Nedir? TMGD Belgesi Nasıl Alınır?

TMGD Nedir?
TMGD Nedir?

TMGD açılımı “tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı”dır. Meslek her ne kadar bilinen ve önemi yadsınamayan kategoride yer alsa da, birçok kişi çeşitli soru işaretleri ile karşı karşıya kalır. En merak edilen konular arasında kimlerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı belgesi alma hakkı olduğu yer alır. TMGD belgesi almak için aşağıdaki bölümlerden mezun olmak gerekir:

  1. Mühendislik fakültesi bölümleri

  2. Tehlikeli madde güvenlik bölümü

  3. Fizik, kimya, biyoloji bölümleri.

Yukarıda bahsi geçen bölüm mezunları hiçbir yüz kızartıcı suç işlememiş olmalıdır. Bu doğrultuda adli sicil belgesinin temiz olması önemli şartlar arasında yer alır. Tüm şartları yerine getiren, eğitim ve sınavlara girerek başarı elde eden kişiler TMGD belgesi almaya hak kazanır.


Son olarak TMGD mesleğini anlatmak istiyoruz. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı isminden de anlaşıldığı üzere tehlikeli maddelerin güvenli şekilde taşınması, ambalajlanması, nakledilmesi ve boşaltılmasını kapsar. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı işini ciddiyetle yapmasının yanı sıra, çalışanlara eğitimler verir. Bu sayede güvenli çalışma ortamı oluşturur.

 

TMGD Tazeleme Eğitimi Nedir?


TMGD eğitimi en sık merak edilen konular arasında yer alır. TMGD mesleğinde görev almak isteyen kişiler eğitim sürecine tabi tutulur. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimi Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurumlarda verilir. 64 saat / 8 gün süren eğitimlere devam edilmesi gerekir.


TMGD tazeleme eğitimini ise TMGD’nin 2 yılda bir alması gerekir. 2 yılda bir mevzuatın değişmesi meslekte görev alan kişilerin eğitim almasını zorunlu hale getirir. TMGD eğitimi veren kurumlar e-devlet üzerinde belirtilir. Eğitim alacağınız kurs e-devlette yoksa, eğitiminiz geçersiz sayılır.


TMGD eğitimleri ciddiyetle takip edilmelidir. Eğitim alan kişilerin asıl amacı sınavı kazanmak değil, mesleği öğrenmek olmalıdır. Mesleğin ciddiyet istemesi ve riskli olması dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alır. Tazeleme eğitimlerinde devamsızlık hakkı yoktur. Eğitimler denetlenir. Katılımcının devamsızlık yaptığı saptanırsa, eğitim geçersiz sayılır. Ayrıca, TMGD tazeleme eğitimine giren kişilerin sınava 3 kere girme hakkı vardır. Sınava 3 kez giren kişi başarısız olduysa yeniden eğitim almak zorunda kalır.

 

TMGD Eğitimine Daha Önce Katıldım Belgemi Almadım ve Tazeleme Eğitimi Almadım 5 Yıl Geçti Ne Yapmalıyım?


Geldik en önemli konulardan bir tanesine. TMGD eğitimine katılan kişiler devamındaki süreçte ne yapacağı konusunda kafa karışıklığı yaşar. Tazeleme eğitimi almayan ve üzerinden 5 yıl geçen kişiler aşağıdaki adımları uygulamalıdır:

  1. İlk olarak tazeleme eğitimine katılmanız gerekir. Tazeleme eğitimi Bakanlık tarafından yetkili kurumlarda 16 saat / 2 gün olmak suretiyle verilir.

  2. Tazeleme eğitiminin ardından vizenizi yenilemeniz gerekir. Tüm süreci başarıyla tamamlayan kişiler yeniden TMGD olarak görev almaya devam edebilir.

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitim ücreti her sene belirli kurallar çerçevesinde değişiklik gösterir. Eğitime kayıt olurken ücret bilgisi alabilirsiniz. Ayrıca TMGD kursu kayıt esnasında aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gerekir:

  • Vesikalık fotoğraf

  • Adli sicil belgesi

  • Noter onaylı diploma fotokopisi

  • Kesin kayıt belgesi

  • Yangın söndürme eğitimine katıldığına dair belge.


 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden


Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32


İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

Comments


bottom of page