Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için yerine getirilmesi gereken en önemli şartlardan bir tanesi de eğitim almaktır. Eğitim süresinin kısa olması mesleğe karşı ilginin yoğun olmasını sağlar. TMGD eğitimi yetkili kurumlarda alınmalıdır. Aksi takdirde eğitim geçersiz sayılacaktır. Bu yazımızda tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi veren kurumlar hakkında bilgi vereceğiz.
TMGD Nedir?
TMGD” tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı olarak bilinen meslek dalıdır. TMGD nedir sorusuna cevap vermeden önce tehlikeli maddeler hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bazı maddelerin yanlış kullanılması, depolanması ya da nakledilmesi birçok zararlı etken meydana getirir. Maddelerin kimyasal yapısı nedeniyle meydana gelen bu etkenlerin ortadan kaldırılması ve zararlı etkilerin önlenebilmesi için yapılan çalışmalar tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mesleğini seçen kişilerin görevleri arasında yer alır. Tehlikeli madde eğitimi ciddiyet ve titizlik isteyen bir alandır.
Mesleğin ilgi çekici birçok yanı vardır. Bunlar arasında ilk olarak tehlikeli madde güvenlik maaş aralıkları yer alır. Yüksek maaş olanaklarına sahip olan TMGD, çalışanlara ikinci bir meslek olanağı doğurur. Var olan mesleğinizin yanı sıra TMGD olabileceğiniz gibi; tek başına da meslekte görev alabilirsiniz.
TMGD Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden birinden mezun olmak ya da yüksek lisans yapmak gerekir. “Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hangi bölüm mezunları için uygundur?” sorusu hakkında sıklıkla araştırma yapılır. Buna göre:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Fizik, kimya, biyoloji bölümleri
Tehlikeli madde güvenlik ön lisans bölümü
Tehlikeli madde güvenlik lisans bölümü.
Üniversite mezuniyetinin ardından bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumların birinden eğitim almak gerekir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi alan kişiler sınava girerek başarı elde etmelidir. Bütün bunların yanı sıra katılımcının adli sicil kaydının temiz olması oldukça önemlidir. Yüz kızartıcı suçlar nedeniyle ceza alan kişilerin TMGD olması mümkün değildir. Eğitime kayıt olurken adli sicil belgesi almak gerekir. Adli sicil belgenizi buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı her sene 2 ya da 3 defa yapılır. Adaylara 4 sınav hakkı tanınır. Aday sınava 4 kez girmesine rağmen başarısız olursa yeniden eğitim almak zorunda kalır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir. Sınav 3 buçuk saat sürer. 40 tane sorudan oluşan TMGD sınavı; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Samsun , Sivas ve Trabzon’da yapılır.
TMGD sınavı 2021 yılında da 3 defa yapılacaktır. İlk sınav Nisan ayında yapılacaktır. İlk girişinde başarısız olan adaylar ikinci sınav hakkını 27 Haziran 2021 yılında kullanabilir. Haziran ayının ardından yapılacak son sınav ise 27 Kasım 2021 tarihine tekabül eder.
Hangi Kurumlar TMGD Eğitimi Verir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kursu sadece yetkili kurumlarda verilir. Bakanlık onayı olmayan bir kurumdan ders almak sadece eğitim ücretinin boşa gitmesini değil, aynı zamanda zaman kaybını da meydana getirir. Eğer bir kuruma kaydolduysanız ya da kayıt olmayı planlıyorsanız kurum hakkında sorgulama yapmanız gerekir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı veren kurumlar arasında sorgulama yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
TMGD eğitimi 64 saat sürer. Bu süre 8 güne tekabül eder. 2021 yılında %100 online (uzaktan) gerçekleşecek olan sınava katılım zorunludur. Eğitimin başarılı geçmesi ve sınavın olumlu geçmesi için çeşitli konularda dikkatli olunmalıdır. Buna göre eğitim kurumuna kayıt olurken kurumun başarısı incelenmelidir. Eğitimciler hakkında bilgi sahibi olunması başarı elde etmek açısından oldukça önemlidir.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments