Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası almak isteyen birçok kişi vardır. Özellikle yüksek maaş beklentisi olan kişiler kariyerine tehlikeli madde danışmanlığı alanında yön vermek ister. Hal böyle olunca sıklıkla araştırma yaparak mesleğin avantajları değerlendirilir. Kariyerinize tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak devam etmek istiyorsanız birçok şartı yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlardan bir tanesi de tehlikeli madde taşımacılığı belgesi almaya hak kazanmaktır. Bu yazımızda TMGD olmak isteyen kişilere tehlikeli madde danışmanlığı sınavı hakkında bilgi vereceğiz.
Tehlikeli Madde Danışmanlığı Nedir?
Bazı maddelerin yanlış şekilde kullanılması, depolanması, ambalajlanması, doldurulması ya da boşaltılması son derece tehlikelidir. Ortaya çıkan tehlike; doğaya, çevreye, insanlara, hayvanlara ve organizmalara ciddi zarar verir. Tehlikeli madde danışmanı ise ortaya çıkan zararlı durumlara karşı çalışmalar yürüterek güvenli ortam yaratır.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak görev almak isteyen kişilerin işini büyük bir ciddiyet ve titizlikle yerine getirmesi gerekir. Bu doğrultuda iyi bir kurumdan eğitim alınmalı, tüm kurs süreci takip edilmelidir.
Nasıl Tehlikeli Madde Danışmanı Olunur?
Tehlikeli madde danışmanlığı yapmak isteyen kişilerin üniversitelerin ilgili bölümlerinin birinden mezun olması gerekir. Bu bölümler:
- Mühendislik fakültesi bölümleri
- Tehlikeli madde güvenlik ön lisans ve lisans bölümleri
- Fen - edebiyat fakültesi bölümleri. Burada önemli bir parantez açmak istiyoruz. TMGD olma hakkı tanınan fen - edebiyat fakültesi bölümleri sadece fizik, kimya ve biyolojidir.
Üniversite mezuniyetinin ardından tehlikeli madde danışmanlığı eğitimi almak gerekir. Eğitim alınan kurumun yetkili olması oldukça önemlidir. Tehlikeli madde danışmanlığı eğitimi vermeye yetkili olan kurumları buraya tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Eğitiminin ardından TMGD sınavı yapılır. Sınavdan başarı elde eden adaylar kariyerine tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak yön verebilir.
Tehlikeli Madde Danışmanlığı Sınavı
Tehlikeli madde danışmanlığı sınavı Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılır. Sınavdan başarı elde etmek için 100 puan üzerinden en az 70 almak gerekir. Adaylara 4 sınav hakkı tanınır. Eğer katılımcı sınava 4 defa girdiği halde başarı elde edemezse yeniden TMGD eğitimi almak zorunda kalır. Tehlikeli madde danışmanlığı sınavına e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
ADR / RID bölüm 1.8.3’e uygun gerçekleşen sınav uluslararası anlaşma ve sözleşmeler kapsamında yapılır. Yazılı olarak gerçekleşen sınavın ücretinin Halk Bankası üzerinden ödenmesi gerekir. Eğer katılımcı sınav ücretini ödediği halde, sınava giriş yapmazsa ücret iadesini alamaz.
Türkçe olarak gerçekleşen sınav; açık uçlu sorular, test ve vaka çözümü şeklindedir. Sınav için gerekli olan asgari puanın 70 olduğunu söylemiştik. 70 puan almak için 28 sorusunun doğru yapılması gerekir.
TMGD Sınav Süresi
TMGD sınavı üç buçuk saat sürer. Sınav, 60 gün öncesinden bildirilir. Sınava katılmak isteyen adayların eğitim süresini tamamlamış olması gerekir.
TMGD sınav giriş belgesi de e-devlet üzerinden alınır. Belge almak isteyen adayların T.C. kimlik numarasını ve e-devlet şifresini girmesi gerekir. Ayrıca, sınava giriş belgesini eğitim alınan kurum da verebilir. TMGD sınavı 2021 yılında 3 defa yapılacaktır. İlk sınav Nisan Ayında gerçekleşir. Aday Nisan ayındaki TMGD sınavından başarı elde edemezse Haziran ayında yeniden sınava giriş hakkını kullanabilir. 2021 yılının son tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı ise Kasım ayında yapılacaktır.
TMGD Sınav Yerleri
TMGD sınavı bazı illerde gerçekleşir. Buna göre sınavın önceki yıllar baz alındığında aşağıdaki illerde gerçekleşeceği düşünülür:
● Adana,
● Ankara,
● Antalya,
● Bursa,
● Diyarbakır,
● İstanbul (Anadolu ve Avrupa Yakası),
● İzmir,
● Samsun,
● Sivas
● Trabzon.
Adaylar, kendilerine yakın gelen ilde başvuru yaparak sınava girebilir.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments