top of page

Patlamadan Korunma Dokümanı Zorunlu mu?

Çalışma hayatında sağlık ve güvenlik unsurları büyük önem taşır. Özellikle son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına büyük önem verilmesi işverenlere büyük sorumluluk yükler. İşverenin en önemli sorumluluklarından bir tanesi de patlamadan korunma dokümanı hazırlama konusundadır. PKD yönetmeliği kapsamında bazı işyerleri için yapılması gerekenler belirtilir. Bu işyerleri, kısaca "patlama ihtimalinin oluştuğu yerler" olarak belirtilir. Bu yazımızda “patlamadan korunma dokümanı zorunlu mu? PKD eğitimi nedir ve kimler katılabilir?” soruları hakkında bilgi vereceğiz.

 

Patlamadan Korunma Dokümanı Nedir?

Patlamadan Korunma Dokümanı Zorunlu mu?

Patlamadan korunma dokümanı başta çalışanların sağlığını ve işyeri güvenliğini sağlamayı hedefler. Patlamadan korunma dokümanı meydana gelebilecek herhangi bir zararlı ihtimale karşı önlem almayı, çalışanların zarar görmemesini sağlamayı ve işletmedeki ekipmanların güvenliğini ortaya koymayı sağlar. Patlamadan korunma dokümanı yönetmeliği doğrultusunda işverenin yükümlülükleri belirtilmiştir. İşveren PKD hazırlanmasını sağlamalıdır. Bu doğrultuda patlamadan korunma dokümanı zorunlu mu sorusuna da cevap verelim: Evet PKD hazırlanması zorunludur. Eğer işyerinde gaz, patlama, yangın ve toz oluşma ihtimali varsa patlamadan korunma dokümanı hazırlanmalıdır.



 

PKD Hazırlaması Gereken İşyerleri Nelerdir?

PKD hazırlama işlemini yapması gereken işyerleri; tehlikeli ve zararlı maddelerin, parlayıcı ve patlayıcıların üretiminin yapıldığı, işlendiği ve depolandığı yerler olarak belirtilir. PKD hazırlaması gereken işyerlerinde şunları örnek olarak gösterebiliriz:

  1. Kimya endüstrisi: Kimya endüstrisinde kullanılan katı, sıvı ve gaz gibi işlerler patlayıcı ortam oluşmasına yol açar.

  2. Termik santral: Termik santrallerde parça kömürün hava ile karışma ihtimali bulunur. Ayrıca kömür tozunun kendi kendine yanma özelliği de vardır.

  3. Ahşap endüstrisi: Ahşapla çalışılan işyerlerinde ahşap tozu oluşur. Ahşap tozu ise aspiratör, silo ve filtre gibi yerlerde patlayıcı ortam oluşma ihtimali oluşturur.

  4. Atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili işyerleri: Atıkları bertaraf ederken de patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunur.

  5. Doğalgaz: En tehlikeli işyerleri arasında doğalgazın sızıntı yapma ihtimalinin bulunduğu yerler bulunur.

  6. İlaç sanayisi: İlaç endüstrisinde solvent bulunur. Solvent patlayıcı ortam oluşturur. Bunun yanı sıra; ilaç sanayisinde kullanılan yardımcı ve etken maddeler toz patlamasına yol açabilir.

  7. Rafineriler: Rafinerilerde hidrokarbon bulunur. Hidrokarbon ise patlayıcı ortam oluşmasına yol açan bir etkendir.

  8. Geri dönüşüm tesisi: Atıklar geri dönüşüm işlemi esnasında patlayıcı ortam oluşmasına yol açar. Kağıt ve plastik tozu kaynaklı patlamaların oluşabilmesi ihtimali PKD hazırlanmasını zorunlu hale getirir.

 

Patlamadan Korunma Dokümanı Ne Zaman Yenilenir?

Patlamadan korunma dokümanı işyerinde faaliyete başlamadan önce hazırlanır. Patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan yerlerde PKD hazırlamadan çalışmaya başlanması mümkün değildir. Patlamadan korunma dokümanı ne zaman yenilenir ? sorusunun cevabına geçiş yapalım. PKD aşağıdaki durumlarda yenilenmelidir.

  • İşyerinde,

  • İş ekipmanında,

  • Üretim yönteminde herhangi bir değişiklik yapıldığında yenilenir. İşveren, işyerindeki değişen şartlara uygun olacak şekilde PKD’nin güncellenmesini ya da yeniden hazırlanmasını sağlamakla yükümlüdür.

 

PKD Eğitimi Nedir?

Patlamadan korunma dokümanı hazırlama eğitimi yetkili kurumlarda verilir. Patlamadan korunma dokümanı eğitimi 2 gün - 16 saat sürer. Eğitim boyunca farklı konu başlıkları aktarılır. Eğitimin tam içeriğini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

PKD eğitimi alabilmek için ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekir. Eğitimlere katılım sağlayabilmek için:

  • Mühendislik fakültesi bölümleri

  • Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı bölümü

  • Fen - Edebiyat fakültesi; fizik, kimya ve biyoloji bölümü ya da

  • İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu olmak gerekir.

Eğitim programı hakkında ücret, gereken belgeler ve diğer bilgileri öğrenmek için Bulut Akademi ile iletişime geçebilirsiniz. Bulut Akademi; tehlikeli madde güvenli danışmanlığı, DSP, İH, İSG, KDU başta olmak üzere birçok farklı alanda programa ev sahipliği yapar. Siz de yeni bir meslek kazanmak isterseniz, kurs programlarımıza katılmakta geç kalmayın!

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 369 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page