Çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması hakkında yönetmelik doğrultusunda bazı işyerlerine belirli sorumluluklar düşer. Belirtilen yönetmelik kapsamında çalışanların patlayıcı ortamlardaki tehlikelerden korunması amaçlanır. Patlamadan korunma dokümanı hazırlamak zorunda olan işyerleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirlenir. Bu kanuna göre patlamadan korunma dokümanı patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde hazırlanmalıdır. Fakat bu durumun çeşitli istisnaları bulunur. Bu yazımızda patlamadan korunma dokümanı nerelere hazırlanır? Hangi işyerlerinde hazırlanması gerekli değildir? İşverenin yükümlülükleri nelerdir? soruları hakkında bilgi vereceğiz.
Siz de merak ettiğiniz konular hakkında Bulut Akademi ile iletişime geçerek bilgi sahibi olabilirsiniz
PKD Hazırlanması Gereken Yerler
Patlamadan korunma dokümanı yönetmeliği doğrultusunda patlayıcı ortam oluşabilecek yerler sınıflandırılmıştır. Yönetmeliğin 5, 6, 9 ve 10. maddelerine göre önlem alınması gereken yerler şunlardır:
Patlayıcı ortam oluşabilecek yerler
Tehlikeli yerler.
Patlayıcı ortam oluşabilecek yerler çalışanların sağlığını korumak için gerekli olan miktarı belirler. Yönetmelik doğrultusunda tehlikeli olarak sınıflandırılan yerler bu bağlamda değerlendirilir. Eğer yapılan araştırmalara göre patlayıcı ve yanıcı hava karışımlarının patlama meydana getirmeyeceği kanıtlanamazsa, bu maddeler patlayıcı olarak değerlendirilir.
Tehlikeli yerler ise Bölge 0, Bölge 1, Bölge 2, Bölge 20, Bölge 21, Bölge 22’dir. Bahsi geçen yerlerde patlamadan korunma dokümanı hazırlama işleminin yapılması zorunludur.
Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlaması Gerekmeyen Yerler Nerelerdir?
Patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan yerlerde PKD hazırlanması zorunludur. Fakat ilgili yönetmelik doğrultusunda aşağıdaki yerler bu kapsamın dışındadır:
Tıbbi tedavi uygulanan yerler ve bu kapsamda tıbbi tedavi uygulanması
Gaz yakan cihazlar yönetmeliği kapsamında bulunan cihazların kullanılması
Patlayıcı maddelerin ve kimyasal olarak kararsız halde bulunan maddelerle ilgili; üretim, işlemden geçme, kullanım, depo ve nakil işlemleri
Yeraltı ve yerüstü maden çıkarma işlemlerinin sondaj yöntemiyle yapılması
Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerde uluslararası anlaşma hükümlerinin uygulandığı araçları kullanılması (taşıma araçları bu kapsam dışında yer alır).
Belirtilen yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinde PKD hazırlanması zorunludur. PKD hazırlamak için ise patlamadan korunma dokümanı eğitimi almak gerekir.
PKD Eğitimi Nedir? PKD Eğitimi Ücreti
Patlamadan korunma dokümanı nasıl hazırlanır? sorusuna cevap verebilmek için eğitim zorunluluğundan bahsetmek gerekir. Patlamadan korunma dokümanı hazırlama eğitimi yetkili kurumlarda verilir. Eğitime:
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları
Fizik, kimya ve biyoloji bölümü mezunları
Mühendisler katılım sağlayabilir.
PKD eğitimi 2 gün (16 saat) sürer. Eğitim bittiğinde katılımcılar sertifika sahibi olur.
Patlamadan korunma eğitimi esnasında birçok farklı konuya değinilir. PKD eğitimi ücreti sürecin işleyişi hakkında daha detaylı bilgi almak için kurumumuz ile iletişime geçebilirsiniz.
İşverenin Yükümlülükleri Nelerdir?
Patlamadan korunma dokümanı hazırlanması konusunda işverene birçok önemli sorumluluk düşer. Bu sorumluluklar arasında:
Patlamanın önlenmesi ve korunmayı sağlamak için gereken önlemlerin alınması
Eğer işlemler gereği patlayıcı ortam oluşması önlenemiyorsa tutuşmasını önlemek
Patlamanın zararlı etkilerini azaltmak ve çalışanların sağlık, güvenliğini korumak.
Önlemler yayılımı azaltmak için tedbirleri kapsar. Bu doğrultuda patlamanın yayılmasını önlemek için tedbirler belirlenir. Patlamadan korunma dokümanı belirli periyotlarda yenilenir. Ayrıca işyerinde önemli bir değişiklik yapıldığında da dokümanın gözden geçirilmesi gerekir.
İşveren patlama riskinin değerlendirilmesi için:
Patlayıcı ortam ihtimalini değerlendirmesi ve kalıcılığı araştırması
Tutuşturucu kaynaklarla ilgili durumları değerlendirme
İşyerinde bulunan maddelerin karşılıklı etkileşimleri
Patlama etkisinin büyüklüğü
Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlere açık olan veya açılabilen yerler konularında araştırma yaparak bütün halinde araştırma yapar.
Patlamadan korunma dokümanı hazırlanması eğitimi, TMGD, İSG ve KDU başta olmak üzere birçok eğitim programımız hakkında bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
コメント