İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları her türlü işyeri için önemli bir zorunluluktur. Fakat patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde çalışmalar daha büyük önem arz eder. Patlayıcı maddelerin başta gaz, buhar, sis ve tozun hava ile ile birleşme ihtimalinin bulunduğu işyerlerinde PKD hazırlanması zorunludur. Patlamadan korunma dokümanının hazırlanmış olması tehlike ve risklerin önüne geçebilmek açısından gereklidir. PKD hazırlama işlemi için eğitim alma şartı bulunur. Ancak PKD eğitimine belirli meslek grupları katılabilir. Buna göre; iş sağlığı ve güvenliği mezunları, tehlikeli madde güvenlik danışmanları, fizik - kimya - biyoloji mezunları ve mühendisler PKD eğitimine katılım sağlayabilir. Bu yazımızda PKD eğitimi kimler alabilir ve PKD dokümanı nasıl hazırlanır sorusu hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
PKD Eğitimi Nedir?
Patlamadan korunma dokümanı hazırlanması önemli ve ciddiyet isteyen bir süreçtir. Bu doğrultuda PKD hazırlanabilmesi için eğitim sürecine tabi tutulmak gerekir. PKD eğitimi ise patlamadan korunma dokümanı hazırlamak isteyen kişiler için önemli bir süreçtir. Patlamadan korunma dokümanı eğitimi yetkili kurumlarda verilir. Eğitim süreci 2 günden oluşur ve 16 saat sürer. Eğitim sürecinde farklı konu başlıkları aktarılır.
Patlamadan korunma dokümanı hazırlama eğitimi alan kişiler birçok işyerinde çalışma şansı elde eder. İş ortamında faaliyete başlanmadan önce doküman hazırlanması güvenlik ortaya koymak açısından çok önemlidir. Patlamadan korunma dokümanı Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok şehirden eğitim sürecine katılım sağlama imkanı tanır. Yaşanan pandemi nedeniyle eğitimler tamamen online gerçekleşir. PKD eğitimi ücreti ise değişiklik gösterir. Bizimle iletişime geçerek güncel eğitim ücretini öğrenebilir, merak ettiğiniz sorular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hangi İşyerlerinde PKD Hazırlanması Gerekir?
Patlamadan korunma dokümanı yönetmeliği doğrultusunda çeşitli işyerleri için belirli hususlar ortaya konur. PKD yönetmeliği kapsamında hangi işyerlerinde patlamadan korunma dokümanı hazırlanması gerektiği ve hangi işyerlerinin istisnai olduğu belirtilir. Buna göre; patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan; doğalgaz dağıtım, LPG üretim, basınçlı yanıcı gaz tüpü ile çalışma yapılan yerler gibi çalışma ortamlarında doküman hazırlanması zorunludur. Bahsedilen işyerlerinde doküman hazırlatılması ve ortamın mümkün olduğunda güvenli hale getirilmesi gibi konular işverenin sorumlulukları arasında yer alır.
Patlamadan korunma dokümanı yönetmeliği kapsamı dışında olan işyerleri ise şunlardır:
a) Hastalara tıbbi tedavi uygulamak için ayrılan yerler ve tıbbi tedavi uygulanması,
b) 1/4/2011 tarihli ve 27892 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) kapsamında yer alan cihazların kullanılması,
c) Patlayıcı maddelerin ve kimyasal olarak kararsız halde bulunan maddelerin üretilmesi, işlemlerden geçmesi, kullanımı, depolanması ve nakledilmesi,
ç) Sondaj yöntemiyle maden çıkarma işleri ile yeraltı ve yerüstü maden çıkarma işleri,
d) Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerde kullanılan her türlü taşıma aracı hariç, uluslararası antlaşmaların ilgili hükümlerinin uygulandığı kara, hava ve su yolu taşıma araçlarının kullanılması.
Patlamadan Korunma Dokümanında Bulunması Gereken Bilgiler
Patlamadan korunma dokümanı hazırlama işlemleri esnasında ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekir. Buna göre dokümanda olması gereken bilgiler şunlardır:
Patlama riskinin belirlendiği ve değerlendirildiği hususu,
Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için alınacak önlemler,
İşyerinde Ek-1’e göre sınıflandırılmış yerler,
Ek-2 ve Ek-3’te verilen asgari gereklerin uygulanacağı yerler,
Çalışma yerleri ve uyarı cihazları da dahil olmak üzere iş ekipmanının tasarımı, işletilmesi, kontrolü ve bakımının güvenlik kurallarına uygun olarak sağlandığı,
İşyerinde kullanılan tüm ekipmanın 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine uygunluğu yazılı olarak yer alır.
Bu noktada patlamadan korunma dokümanı kim hazırlar sorusuna da cevap verelim. Dokümanı hazırlama görevi işverenin sorumluluğundadır. İşverenin ilgili şartları yerine getirerek dokümanı hazırlaması gerekir. Patlamadan korunma dokümanı işyerinde, iş ortamında ya da iş organizasyonunda değişiklik oluştuğunda güncellenir.
Bulut Akademi kariyerinizi geliştirmeniz ve meslek sahibi olmanız için birçok kurs programına ev sahipliği yapar. Siz de kaliteli ve benzersiz eğitim almak için bizimle iletişime geçebilir, hem sınavlarda hem de meslek hayatında başarı elde edebilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments