top of page

Patlamadan Koruma Dokümanı Nedir?

Çalışma ortamında sağlık ve güvenlik unsurları büyük önem taşır. Bu doğrultuda başta işverene belirli sorumluluklar düşer. İşveren çalışanlarının sağlığını korumayı, meslek hastalığı ve iş kazalarını önlemeyi sağlamakla yükümlüdür. İşverenin önemli sorumluluklarından bir tanesi de patlamadan korunma dokümanı hazırlama konusudur. Patlamadan koruma dokümanı kısaca “PKD” olarak ifade edilir. Çeşitli işyerleri için patlamadan korunma dokümanı hazırlanması gerekir. PKD yönetmeliği kapsamında belirlenen hususlar işverenin yükümlülüklerini ortaya koyar. Bu yazımızda patlamadan koruma dokümanı nedir konusu hakkında merak ettiklerinizi açıklayacağız. Siz de Bulut Akademi ile iletişime geçebilir, eğitimlerimiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Patlamadan Koruma Dokümanı Hangi İşyerleri İçin Gerekir?

Patlamadan Koruma Dokümanı Nedir?

Patlamadan korunma dokümanı yönetmeliği patlamanın önlenmesi ve patlamadan korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verir. İlgili yönetmelik kapsamında bazı işyerlerinde patlamadan korunma dokümanı hazırlanması zorunluluğu bulunur. Buna göre; patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde doküman hazırlanmalıdır. Patlamadan korunma dokümanı hazırlanması gereken işyerlerine örnek olarak:

  • Benzin istasyonu

  • Boya ve tiner üretimi yapan işyerleri

  • Margarin, zeytinyağı, un, nişasta vb. imalathane ve üretim yapan işyerleri

  • Patlayıcı madde üreten yerler

  • Doğalgaz dolum istasyonu

  • Baruthane vb. yerler gösterilebilir.

PKD çalışmaya başlamadan önce hazırlanmalıdır. İşyerinin yeri değiştiğinde, işyerinde önemli bir değişiklik yaşandığında ve tadilat gibi durumlarda PKD yenilenir.




 

PKD Hazırlaması Gerekmeyen İşyerleri Nelerdir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi patlayıcı ortam ihtimali bulunan işyerlerinde PKD hazırlanması gerekir. Ancak bazı yerlerin PKD hazırlama görevi bulunmaz. PKD hazırlaması gerekmeyen işyerleri ve uygulamalar ilgili yönetmelikte şu şekilde belirtilir:


a) Hastalara tıbbi tedavi uygulamak için ayrılan yerler ve tıbbi tedavi uygulanması,

b) 1/4/2011 tarihli ve 27892 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) kapsamında yer alan cihazların kullanılması,

c) Patlayıcı maddelerin ve kimyasal olarak kararsız halde bulunan maddelerin üretilmesi, işlemlerden geçmesi, kullanımı, depolanması ve nakledilmesi,

ç) Sondaj yöntemiyle maden çıkarma işleri ile yeraltı ve yerüstü maden çıkarma işleri,

d) Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerde kullanılan her türlü taşıma aracı hariç, uluslararası antlaşmaların ilgili hükümlerinin uygulandığı kara, hava ve su yolu taşıma araçlarının kullanılması.

 

İşverenin PKD Konusunda Yükümlülükleri Nelerdir?

İlk olarak “patlamadan korunma dokümanı kim hazırlar?” sorusu hakkında bilgi verelim. PKD hazırlama görevi işverene düşer. İşveren gerekli şartları yerine getirerek PKD hazırlama görevini yerine getirir. İşverenin en önemli görevi patlamayı önlemektir. Bu doğrultuda çalışma ortamının güvenli olmasını sağlar. Çalışma ortamını güvenli hale getirmek için teknik açıdan ve organizasyona yönelik önlem alır. İşverenin ikinci görevi ise patlayıcı ortam oluşmasının mümkün olmadığı durumlarda ortaya çıkar. İşveren, patlayıcı ortamın tutuşmasını önlemek maksadıyla gerekenleri yerine getirir. Yönetmelik kapsamında üçüncü görev ise çalışanlara yöneliktir. İşveren, çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamak maksadıyla patlayıcı ortamın etkilerini önlemeyi hedefler. İşveren, görevini yerine getirebilmek için patlamadan korunma dokümanı hazırlama eğitimi sürecini ciddiyetle takip etmelidir.

 

PKD Eğitimi

Patlamadan korunma dokümanı eğitimi yetkili kurumlarda verilir. 2 gün süren eğitimler 16 saatlik zamanda gerçekleşir. Eğitim sürecinde farklı konu başlıklarında birçok önemli konu aktarılır. Aşağıdaki meslek grupları PKD eğitimi alma hakkına sahiptir:

PKD eğitimi ve başta İSG uzmanlığı olmak üzere diğer eğitim programlarımız hakkında bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kaliteli ve donanımlı eğitim programlarımıza dahil olmak için geç kalmayın!

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page