Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının yasal bir zorunluluk haline gelmesiyle birlikte bu dalda eğitim veren üniversitelerin sayısında da bir artış gözlemlenmektedir. Kendi dalında iş bulamayan veya iş güvenliği alanında kariyer yaparak geniş iş olanaklarından faydalanmak isteyen kişiler iş sağlığı güvenliği bölümünde okumak istemektedir. Eğitim süresi kısa olduğundan üniversitelerin ön lisans programlarına ilgi duyan adaylar bir yandan da ön lisans mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir mi sorusuna yanıt aramaktadır. Bu yazımızda biz de ön lisans mezunu adayların iş güvenliği uzmanlığı açısından durumunu masaya yatırdık. İyi Okumalar.
Hangi Okul Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İSG uzmanı olabilmek için birtakım şartlar bulunuyor. Bu şartlardan en önemlisi de eğitim şartıdır. Ülkemizde uzman açığı sebebiyle yalnızca iş güvenliği bölümü mezunları değil bazı bölümlere de İSG uzmanı olma hakkı tanınmıştır. Nedir bu bölümler tek tek sıralayalım.
Mühendislik Mezunları
Mimarlık Mezunları
Fen-Edebiyat Fakülteleri
Teknik Personel
İş Sağlığı Güvenliği Bölümü
Yukarıda sıralamış olduğumuz bölümler haricinde başka bölümlerden mezun olanlar İSG uzmanı olamazlar. Böylece her üniversite mezunu uzman olabilir mi? sorusunun da yanıtını vermiş olduk. İş sağlığı güvenliği uzmanı hakkı tanınan fakülteler için ise bazı sınırlandırmalar bulunmaktadır. Mühendislik, Mimarlık, Teknik Personel Yetiştiren Bölümler ve İş Güvenliğinden mezun olan herkese uzmanlık hakkı tanınmışken Fen-Edebiyat fakültelerinin yalnızca fizik, kimya ve biyoloji bölümünden mezun olanlara bu hak tanınmıştır. Bu önemli noktaya özellikle dikkat etmenizi rica ediyoruz.
İş Güvenliği Uzmanı | Ön Lisans Mezunları
İş güvenliği konusunda bilmeniz gerekenleri sizlere aktardıktan sonra ön lisans mezunları iş sağlığı güvenliği uzmanı olabilir mi? sorusunun yanıtını vermeye geçebiliriz. Birçok ön lisans mezunu genç iş sağlığı güvenliği uzmanı olup olamayacakları konusunun cevabını bilmedikleri için endişeye kapılmaktadır. Konuyla ilgili bulmuş oldukları kaynaklardan yeterli bilgiyi alamayanlar bizlere sıklıkla bu sorunun cevabını sormaktadır. Hiç merak etmeyin. Bulut Akademi hedeflerine ulaşmak isteyenlerin tercih ettiği Türkiye'nin en köklü İSG eğitimi veren kurumlarından biridir. Bulut Akademi olarak kursiyerlerimize teorik, pratik ve uzaktan iş güvenliği sertifikası eğitim imkanı sunuyoruz. İş sağlığı güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların sorularını gerek blogumuzda gerek online müşteri temsilcilerimizle gerekse de yüz yüze olarak cevaplıyoruz.
Ön Lisans mezunlarına gelecek olursak şunları söyleyebiliriz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ön lisans mezunlarına iş sağlığı güvenliği uzmanı olma hakkı vermemiştir. Yalnız bunun bir istisnası vardır. İş sağlığı ve güvenliği bölümü meslek yüksek okulundan mezun olanlar yani İSG bölümü 2 yıllık ön lisans mezunları dışarıdan İSG kursu aldıkları takdirde İSG sınavına girmeye hak kazanırlar. Kurslara kaydını yaptırıp iş sağlığı ve güvenliği sertifikası eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylardan İSG sınavı başarılı geçenler C sınıfı iş sağlığı güvenliği uzmanı olarak göreve başlarlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Eğitimi
İş sağlığı güvenliği bölümü ön lisans programından mezun olanlar Bakanlıkça yetkilendirilmiş İSG sertifikası eğitimi veren Bulut Akademi gibi kurumlardan eğitim alarak ÖSYM tarafından düzenlenen İSG sınavına girerler. İSG sınavı başarılı olanlar C sınıfı İSG uzmanı olmaya hak kazanır. Kısaca İSG bölümü ön lisans programından mezun olan adayların uzman unvanını almak için izleyeceği süreç bu şekildedir. Peki İSG sertifikası eğitimleri nasıl veriliyor? Biraz da bu konudan bahsedelim. İSG kursu 220 saatten oluşan bir eğitimdir. Pandemi koşulları sebebiyle iş sağlığı ve güvenliği sertifikası eğitimlerinde yöntem değişikliğine gidilmiş ve yüz yüze yapılan eğitimler de online şeklinde yapılmaya başlanmıştır. Eğitimleri birebir takip etmeye fırsat bulamayan adaylar için bu iyi bir fırsattır. Pandeminin hafiflemesiyle beraber bu durumun değişebileceğini not düşelim.
Gelelim ders saatlerine. İş güvenliği eğitimlerinin 90 saati uzaktan ve canlı eğitim şeklinde gerçekleştirilmektedir. Senkron olan bu eğitimlerde eğitim saatinde hazır olmanız gerekmektedir. Eğitimin 90 saatini ise online a-senkron eğitimler oluşturur. Bu gruptaki eğitimleri ders saatinden sonra da takip edebilirsiniz. Eğitimlerin son aşamasını 40 saat süren uygulama eğitimleri oluşturur. Bu aşamada öğrenciler 5 gün boyunca staj görmektedir. Temel iş güvenliği sertifikası eğitim konularını ise 4 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar;
Genel İSG Konuları
Teknik Konular
İş Sağlığı Konuları
İSG ile İlgili Diğer Konular
İSG Ön Lisans Eğitimi Veren Üniversiteler
İş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak birçok üniversitede İSG ön lisans/lisans programları açıldı. İSG ön lisans eğitimi veren üniversitelerin tam listesi için ÖSYM'nin sayfasından yararlanabilirsiniz. Biz burada yalnızca bilinen belli başlı üniversitelere yer verdik. İşte İSG ön lisans eğitimi alabileceğiniz üniversiteler.
Marmara Üniversitesi
Uludağ Üniversitesi
Van 100.Yıl Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
Beykent Üniversitesi
Işık Üniversitesi
Okan Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Süleyman Demirel Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
Balıkesir Üniversitesi
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments