top of page

Ön lisans ISG Mezunu Ne İş Yapar?


Ön lisans ISG Mezunu Ne İş Yapar?
Ön lisans ISG Mezunu Ne İş Yapar?

İşsizlik sorununun kanayan bir yara olduğu günümüzde çalışma olanakları giderek artan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığına olan ilgi her geçen gün biraz daha artmakta. Mesleğe olan ilgi bu denli arttığından iş güvenliği bölümleri ile ilgili doğal olarak pek çok soru alıyoruz. Tarafımıza en çok sorulan sorulardan bir tanesi İSG bölümü ön lisans mezunlarının ne iş yaptığı hakkında. Biz de bu yazımızda üniversitelerin İSG ön lisans bölümlerinden mezun olanların çalışma olanakları hakkında bilgiler vereceğiz. Hazırsanız başlayalım.



 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü | Ön Lisans ve Lisans Ne Fark Var?


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü | Ön Lisans ve Lisans Ne Fark Var?
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü | Ön Lisans ve Lisans Ne Fark Var?

İş güvenliği ön lisans mezunlarının ne iş yaptığına geçmeden önce iş güvenliği bölümü 2 yıllık ve 4 yıllık arasında ne gibi farklılıklar bulunuyor inceleyelim. İş güvenliğinde A, B ve C olmak üzere tehlike sınıfları bulunur. A sınıfı iş güvenliği uzmanı çok tehlikeli, B sınıfı iş sağlığı güvenliği uzmanı tehlikeli, C sınıfı iş sağlığı güvenliği uzmanı ise az tehlikeli işletmelerde görev yapar. Gerekli şartları yerine getirmiş bir uzman meslek hayatına C sınıfı isg uzmanı olarak başlar. B ve A sınıfına geçiş yapmak isteyenler ise meslekte belirli bir süre çalışmak ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumunda İSG kursu almak şartıyla sınava girerek bulundukları sınıfı yükseltebilirler. İş güvenliği bölümü lisans mezunları iş sağlığı ve güvenliği sertifikası eğitimlerine katılmadan doğrudan doğruya İSG sınavına girebilirler. İSG sınavı başarılı geçen adaylar C sınıfı uzman olmaya hak kazanır.


İSG bölümü ön lisans mezunlarının ise C sınıfı uzman olabilmek için iş güvenliği sertifikası eğitimlerine katılması gerekir. İSG eğitimini tamamlayan adaylar girecekleri İSG sınavı ile yetkinliklerini ispat ederek C sınıfı uzmanlığa geçiş yaparlar. Bulut Akademi benzeri bir eğitim kurumunda İSG kursu görmeyip İSG sınavına girmeyen iş güvenliği bölümü ön lisans mezunları ise tekniker olarak görev yapmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi İSG Ön lisans mezunlarının uzman olabilmelerinin tek yolu iş güvenliği sertifikası eğitimlerine katılmak ve akabinde İSG sınavına girmektir. Bir sonraki başlığımızda İSG bölümü ön lisans mezunu teknikerlerin ne iş yaptığı konusuna değineceğiz. 2 yıllık İSG bölümü mezunu olup isg sertifikası eğitimlerine katılmayan ve kariyerine iş güvenliği teknikeri olarak devam etmek isteyenlerin dikkatli bir şekilde okumalarını tavsiye ediyoruz.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar?


İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar?
İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar?

Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği ön lisans bölümlerinden mezun olanlar iş güvenliği teknikeri olarak piyasada çalışma olanağı bulur. İş güvenliği teknikeri çalışma sahalarındaki her türlü riskin önüne geçmek, olması muhtemel iş kazalarını bertaraf etmek ve mal kayıplarını önlemek için çalışmalar yapar. Bir işyerinde çalışanların can ve mal güvenliğinden sorumlu olan yalnızca iş güvenliği teknikerleri değildir. Bunun yanında işyeri temsilcilerinin de üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Bu nedenle iş güvenliği süreçlerinin Çalışma Bakanlığı, OSGB, uzmanlar ve işyeri temsilcilerinin ortak çalışmaları ile yürütülmesi gerekir.



Tehlike faktörü olarak görülen malzemelerden numune almak, söz konusu malzemeleri incelemek ve konuyla ilgili birimlere göndermek, çevre kirliliğine yol açan etmenlerin tespit ve analizini yapmak, herhangi bir iş kazası anında yaralıların kurtarılması ve mekanın iyileştirilmesi için yapılan çalışmalara katılmak, güvenli bir iş ortamı yaratmak için doğru ekipmanın alınmasını ve bu ekipmanların yine doğru bir şekilde monte edilmesini sağlamak teknikerlerin görevleri arasındadır. Bunun yanında alınan ekipmanların muayenesi yapmak, işyerinde yapılan sağlık taramalarını gözden geçirmek, gürültülü işletmelerde işitme sağlığının korunması için önlemler almak, çok riskli çalışma ortamlarında personel görevlendirilip görevlendirilmemesinin değerlendirmesini yapma ve yapılan tüm çalışmaları raporlamak yine iş sağlığı güvenliği teknikerinin görevleri arasındadır.

 

Nasıl İş Güvenliği Teknikeri Olurum?


Nasıl İş Güvenliği Teknikeri Olurum?
Nasıl İş Güvenliği Teknikeri Olurum?

İş güvenliği teknikeri olmak için üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksek okullarının iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. İş güvenliği bölümüne girebilmek için ise üniversite sınavına girmek ve sınavda TYT bölümünden barajı geçmeniz gerekmektedir. Üniversite sınavında başarılı olanlar 2 yıllık iş güvenliği bölümünden mezun oldukları takdirde iş güvenliği teknikeri olabilirler. İş güvenliği bölümü ön lisans mezunları OSGB'lere başvurup iş güvenliği teknikeri olarak çalışmaya başlayabilirler. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyenler ise yetkili eğitim kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği sertifikası eğitimlerine katılarak kariyerlerine uzman olarak devam edebilirler. Bugüne kadar çok sayıda ön lisans mezununu isg uzmanı yapan Bulut Akademi eğitimleri ile ilgili detaylı bilgi için iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.



Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comentarios


bottom of page