top of page

Kamu Yönetimi Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

Günümüzde iş sağlığı ve güvenliği bölümüne karşı duyulan merak farklı bölüm mezunlarının da bu alana yönelmesini sağlar. Özellikle çalışanlar hem ek gelir elde etmek hem de kendini geliştirmek maksadıyla iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmayı tercih eder. Fakat İSG uzmanı olma şansı her bölüme tanınmamıştır. Çünkü İSG uzmanlığı ne kadar ilgi çekici olsa da mesleğin zorlukları vardır. Bu doğrultuda İSG mesleğinin ciddiyetle icra edilmesi, alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Peki kamu yönetimi mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir mi?



İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?
İş Güvenliği Bölümü

İş sağlığı ve güvenliği çalışanların, işyerinin ve makinelerin korunmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yaratan bir kültürdür. İş sağlığı ve güvenliği bölümü çalışma bilinci gelişmiş kişiler yetiştirerek işyerinin, çalışanların ve makinelerin korunmasını sağlar. Sistemli ve bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konan İSG, çalışanları hem iş kazalarına hem de meslek hastalıklarına karşı korumayı hedef alır. Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı kanun ile Avrupa Birliği uyum çerçevesinde 2012 yılında yürürlüğe girmiştir.



Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?


Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?
Kimler işgücü Uzmanı Olabilir?

Sıklıkla merak dilen soruların başında kimler iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilir konusu gelir. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için gereken eğitimleri tamamlamak ve sınavda başarı elde etmek gerekir. Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilen bölümler şunlardır:

  • Mühendislik fakültesi

  • Mimarlık fakültesi

  • İş sağlığı ve güvenliği lisans / önlisans mezunları

  • Teknik öğretmenler

  • Fen - edebiyat fakültesi (Fizik, kimya, biyoloji).

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma hakkı tanınan mesleklerin tam listesini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.



İşletme Fakültesi Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

İşletme Fakültesi Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?
İşletme Mezunu İSG Uzmanı Olabilir mi?

İşletme fakültesi mezunları iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alarak uzman olma haklarının olup olmadığını sıklıkla merak eder. Bu durumun merak edilmesinin ve kafalarda soru işareti bırakmasının temel sebebi birçok bölüme tanınan İSG uzmanı olma hakkıdır. Ancak işletme mezunları için bu sorunun cevabı olumsuzdur. İSG uzmanı olma hakkı yukarıda bahsi geçen bölümlerin dışında kimseye verilmemiştir. Önümüzdeki yıllarda farklı meslek gruplarına İSG uzmanı olma hakkı tanınma ihtimali ise henüz bilinmemektedir.



Kamu Yönetimi Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

Kamu Yönetimi Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?
Kamu Yönetimi İSG Uzmanı Olur mu?

Gelelim kamu yönetimi mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir mi? sorusunun cevabına. Birçok kamu yönetimi mezunu zorlu ve ciddiyetle geçen eğitim sürecinin ardından iş güvenliği uzmanlığı alanında çalışmak ister. İşletme, iktisat, kamu yönetimi vb. bölüm mezunları iş güvenliği eğitimleri ile hayallerindeki mesleğe kavuşmak ister. Fakat kamu yönetimi mezunu iş güvenliği uzmanı olabilir mi sorusuna maalesef olumsuz cevap vermek zorundayız. Bölüm mezunlarının kendi alanında çalışması ve iş imkanlarını değerlendirmesi önerilir. Kamu yönetimi mezunu iş güvenliği uzmanı olma konusunda mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunlarına göre dezavantajlıdır.





İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İSG Sertifikası Nasıl Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için eğitim sürecini tamamlamak ve sınavdan başarılı puan almak gerekir. Eğitim süreci uzaktan ve online olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Katılımcıların devamsızlık süresini geçmemesi gerekir. Eğitimin ardından İSG sınavına katılım sağlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği sınavı ÖSYM tarafından düzenlenir. Sınava giren kişilerin en az 70 puan alması gerekir. Sınavdan 70 puan ve üzeri alan kişiler İSG uzmanı olmaya hak kazanır. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası C, B ve A olmak üzere verilir. Her sertifika türünün bakabildiği tehlike sınıfı birbirinden farklıdır. Mesleğe yeni atılan kişiler C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası ile başlar.



TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64

Commentaires


bottom of page