top of page

İşyeri Hekimliği Sertifikası Nereden Alınır?


İşyeri Hekimliği Sertifikası Nereden Alınır?
İşyeri Hekimliği Sertifikası Nereden Alınır?

Bu içeriğimizde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan işyeri hekimleri hakkında bilgiler verecek ve işyeri hekimliği sertifikası nereden alınır konusunu ayrıntılı bir şekilde masaya yatıracağız. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları artık her işletmenin ayrıca mesai harcamak zorunda olduğu bir iş disiplinidir. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını tam ve eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmeleri için bünyelerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmaları gerekiyor. Kurum ve işletmelerde çalışacak olan iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin de İSG sertifikasına sahip olması gerekiyor. Peki, işyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır? İşyeri hekimi olmak isteyen adayların öncelikle yurtiçi veya yurtdışındaki denkliği onaylanmış Tıp Fakültelerinden mezun olmaları gerekiyor. Tıp Fakültesinden mezun olan adaylar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında işyeri hekimliği eğitimi alıp işyeri hekimliği sınavı (2021) döneminde başarılı oldukları takdirde sertifikalarını alarak çeşitli işletmelerde işyeri hekimliği görevinde bulunabiliyorlar.




 

İşyeri Hekimliği Eğitimleri | Bulut Akademi



İşyeri Hekimliği Eğitimleri
İşyeri Hekimliği Eğitimleri

İşyeri hekimi olmak isteyen adayların her yıl 2 kez düzenlenen İSG sınavına girip minimum 70 puan almaları gerekiyor. İşyeri hekimliği sınavı (2021) yılı 1. dönemi 9 Mayıs 2021 tarihinde 2. dönem sınavı ise 12 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir. İşyerlerinde hekim olarak görev yapmak isteyen adayların söz konusu sınava girebilmeleri için ise yukarıda da belirttiğimiz gibi yetkili eğitim kurumlarından eğitim almaları şart. İşyeri hekimliği adayları öncelikle bir eğitim sürecinden geçmektedir. Bu eğitim Bakanlık tarafından yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşlarında, üniversitelerde ve Türk Ticaret Kanununa tabi olan bazı şirketlerde verilmektedir. Bulut Akademi Türk Ticaret kanununa göre faaliyetlerini sürdüren ve Bakanlık tarafından İSG eğitimleri vermekle yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur. Bulut Akademi işyeri hekimliği eğitimleri teorik ve pratik olmak üzere iki şekilde verilir. Eğitimin süresi teorik eğitimler 180 saat ve pratik eğitimler 40 saat olmak üzere toplamda 220 saattir. Eğitim sonunda katılımcılara Bulut Akademi Eğitim Kurumları tarafından katılım belgesi verilmektedir. Katılım belgesi ile işyeri hekimliği yapamazsınız. Bunun için İSG sınavına girmek ve minimum 70 puan almanız gerekiyor.


 

İşyeri Hekimliği Sertifika Yenileme İşlemleri


İşyeri Hekimliği Sertifika Yenileme İşlemleri
İşyeri Hekimliği Sertifika Yenileme İşlemleri

İşyeri hekimliği sertifikası nereden alınır konusunda değinilmesi gereken hususlardan biri de işyeri hekimliği sertifika yenileme işlemleridir. Bilindiği üzere işyeri hekimlerinin sertifika süresi 5 yıldır. 5 yılın sonunda görevlerine devam edebilmeleri için sertifikalarını yenilemeleri gerekir. Önceki yıllarda işyeri hekimlerinin sertifikalarını yenileyebilmeleri için yenileme eğitimlerine katılması gerekiyordu. Ancak bu şart son yapılan düzenlemeler ile kaldırılmıştır. Bu durumda sertifikasının süresi dolan işyeri hekimleri Bakanlığa başvurup vize ücretlerini yatırarak sertifikalarını yenileyebilmektedirler.


 

İşyeri Hekimliği Sertifikasını Hangi Kurum Verir?



İşyeri Hekimliği Sertifikasını Hangi Kurum Verir?
İşyeri Hekimliği Sertifikasını Hangi Kurum Verir?

İşyeri hekimliği sertifikası nereden alınır konusunda gerekli açıklamamızı yapmadan önce buraya kadar anlattıklarımızı kısaca özetleyelim. İşyeri hekimliği hizmetleri iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının önemli bir parçasıdır. Yapılan yasa ve yönetmeliklere göre şirketlerin işyeri hekimi çalıştırması yasal bir zorunluluktur. İşyeri hekimi olmak için yalnızca Tıp Fakültesi diploması yetmemekte bununla birlikte yetkili eğitim kurumlarından da işyeri hekimliği eğitimi alınması gerekmektedir. Eğitim sonunda girilmesi zorunlu olan işyeri hekimliği sınavından 70 puan alan adaylar sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Peki, işyeri hekimliği sertifikası nereden alınır? İşyeri hekimliği sertifikaları İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Sertifika ücretini yatıran adaylar E-devlet üzerinden sertifikalarını kontrol edebilir ve çıktısını alabilirler.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page