İşyeri hekimlerinin iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışabilmeleri için konu ile ilgili eğitim almaları ve uzmanlaşmaları gerekir. Bahsi geçen uzmanlaşma ve eğitim ülkemizde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan eğitim kurumlarında sağlanmaktadır. Kurumumuz tarafından düzenlenen işyeri hekimliği sertifikası İzmir eğitimleri 3 aşamalı bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir. Bakanlık tarafından belirlenen program çerçevesinde eğitimlerin 90 saati yüz yüze, 90 saati uzaktan ve 40 saati uygulamalı şekilde yürütülmektedir. Ancak burada hemen bir hatırlatma yapalım. Bakanlığın yayınlamış olduğu genelgeye göre Pandemi önlemleri nedeniyle yüz yüze yapılan eğitimler online olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Buna göre 180 saatten oluşan işyeri hekimliği sertifikası İzmir teorik eğitimlerinin tamamı internet üzerinden yapılacaktır. Online eğitimler senkron ve a-senkron eğitimlerden oluşur. Senkron eğitimlerde kursiyerlerin belirlenen gün ve saatte eğitime katılma zorunluluğu bulunmakta olup a-senkron eğitimlerde kursiyerler belirtilen tarih aralığında istedikleri zaman internet üzerinden eğitimlerini tamamlayabilirler. İşyeri hekimi olmak isteyen ancak çeşitli sebeplerden dolayı yüz yüze eğitimlere katılmaya fırsat bulamayan adaylar için pandemi dönemi aslında büyük bir avantajı da beraberinde getirmiştir. Bulut Akademi online eğitimleri sayesinde Türkiye'nin her yerinden ister evinizden ister işyerinizden İşyeri hekimliği kursu programımıza katılarak Bakanlık onaylı sertifikanızı alabilirsiniz.
İşyeri Hekimi Olma Şartları
İşyeri hekimi olma şartları 6331 no'lu iş güvenliği kanununda açıkça belirtilmektedir. Kanuna göre;
6 yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden mezun olan
220 saatlik işyeri hekimliği kursu alan
ÖSYM tarafından yapılan sınavdan 70 alan herkes sertifika alarak işyeri hekimi olabilmektedir.
Yine aynı kanuna göre çalışma hayatında sağlık standartlarını yükseltmek, çalışanları mesleki risk etmenlerine karşı korumak ve söz konusu risklerin önlenmesi için gerekli çalışmaların yürütülmesini teminen işverenler işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmek zorundadır. İşyeri hekimliği sertifikası İzmir kursları özellikle pandemi dönemi ile birlikte hayatımıza giren online eğitimler ile birlikte tamamen yaşam tarzınıza uygun bir şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bulut Akademi eğitimleri ve ardından gireceğiniz işyeri hekimliği sınavı (2021) sonrasında alacağınız Bakanlık onaylı sertifikanızın süresi 5 yıldır. 5 yılın sonunda vize yenileme işlemlerini gerçekleştirerek sertifikanızı yenileyebilirsiniz.
İşyeri Hekimliği Sınavı (2021)
İşyeri hekimliği sınavı (2021) 1. dönemi 9 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilmiş olup sonuçlar 3 Haziran 2021 tarihinde açıklanmıştır. An itibari ile önümüzde İşyeri hekimliği sınavı (2021) 2. dönemi bulunmaktadır. Bakanlığın açıklamış olduğu takvime göre 2. dönem sınav tarihi 12 Aralık 2021'dir. Sınav başvuruları 22 Ekim-1 Kasım 2021 tarihinde yapılacak sonuçlar ise 6 Ocak 2021 tarihinde açıklanacaktır. Sınav 10:15'te başlayacak ve saat 10:00'dan sonra binalara adaylar alınmayacaktır. Buna göre sınav yerinize vaktinde ulaşmanızı önemle rica ederiz. Adaylara 50 soruluk bir test uygulanacak ve cevaplama süresi olarak 75 dakika verilecektir. İşyeri hekimliği sınavında eğitimlerde sizlere gösterilecek olan temel müfredat konularından sorular olacaktır. Genel olarak soru yüzdeleri şu şekildedir;
Hukuk Soruları %5
Genel İSG Soruları % 15
Mevzuat % 25
Sağlık % 50
Teknik % 5
İşyeri Hekimliği Mevzuat Konularına Nasıl Çalışmalı?
İşyeri hekimliği sertifikası İzmir eğitimlerimizde kursiyerlerin en çok mevzuat konularına çalışırken zorlandıklarını fark ettik. Yazımızın bu bölümünde mevzuat konularına çalışırken işinize yarayacak bazı bilgiler vereceğiz. Mevzuat yani kanun ve yönetmeliklere çalışmak başlarda sizlere zor ve sıkıcı gelebilir. Mevzuat konularını rahat çalışabilmek için öncelikle kanun ve yönetmeliklerin nasıl tasarlandığını bilmenizde fayda bulunuyor. Unutmayınız ki bir işyeri hekimi olarak meslek hayatınızda iş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarıyla sıkça karşılaşacaksınız. Bu nedenle kanunları bilmek önemlidir. Kanun ve yönetmeliklerin hepsinin ilk bölümünde amaç, kapsam, dayanak ve tanım başlıkları bulunur. Çalışırken özellikle tanım bölümlerine ağırlık veriniz. Bu bölümden her sene çok sayıda sınav sorusu gelmektedir. Kanun metinlerinin orta bölümlerinde genel kavramlar ve hükümler bulunur. Son bölümde ise geçici maddeler ve ekler sıralanmıştır. Tanım başlıklarından sonra en çok sorunun geldiği bölüm ekler bölümüdür. O halde mevzuata çalışırken önce tüm metni baştan sona okumalı tanımlar ve ekler kısımlarına ayrıca dikkat etmelisiniz.
İzmir İşyeri Hekimliği Sertifikası
İş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği sertifikası İzmir kurslarıyla bugüne kadar binlerce İSG profesyoneli yetiştiren Bulut Akademi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onaylı sertifika almanızı sağlayan Türkiye'deki en bilinen eğitim kurumlarından biridir. Geniş şube ağı ile edinmiş olduğu tecrübeyi harmanlayarak AB standartlarında eğitim veren kurumumuz sektörde birçok ilke imza atmıştır. Müşteri memnuniyeti ve eğitimin kalitesinden asla ödün vermeyen akademimiz güler yüzlü personeli ve deneyimli eğitimcileriyle kariyerinizin her basamağında sizlere destek olmaya devam etmektedir. İşyeri hekimliği sertifikası İzmir kurslarımızda sizleri de aramızda görmeyi diliyoruz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments