Avrupa birliği Uyum Yasaları çerçevesinde daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmak için ülkemizde yeni yasa ve yönetmelikler ortaya konulmuştur. Söz konusu yasa ve yönetmeliklerden biri de işyeri hekimleri ile ilgilidir. Buna göre işyerlerinde sağlık hizmetlerinin yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesi için işyeri hekimi görevlendirilmesi zorunludur. İşyeri hekimlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar yalnızca sağlık ve güvenliğin değil üretimde verimliliğin de artmasına yol açar. Bu amaç doğrultusunda işyeri hekimleri diğer İSG personelleri yani iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personelleri ile birlikte ortaklaşa çalışmalarını yürütürler. Ülkemizde işyeri hekimi olmak isteyen adayların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartları eğitim almak, sınava girmek ve sertifika almak şeklinde 3 başlık altında inceleyebiliriz. O halde işyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır? Kimler bu sertifikayı alabilir?, 2021 yılında sertifika ücretleri ne kadar oldu gibi sorularınızın yanıtlarını içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
İşyeri Hekimliği Sertifikası Kimler Alabilir?
İşyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır? konusunda birinci aşama diploma şartıdır. İşyeri hekimi olabilmek için öncelikle Tıp Doktoru unvanına sahip olmanız gerekiyor. Bu bağlamda işyeri hekimi olabilmek için üniversitelerin Tıp Fakültelerinden mezun olunması gerekiyor. Ayrıca ilgili yasa ve yönetmeliklere göre yurtdışındaki üniversitelerde Tıp Fakültesi okuyan kişiler de YÖK tarafından diplomalarının denkliği kanıtlandığı takdirde ülkemizde işyeri hekimliği yapabilmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler işyeri hekimliği sertifikası almak için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında işyeri hekimliği sertifikası eğitimlerine katılabilirler. Eğer siz de Tıp Fakültesi mezunu olup işyeri hekimliği alanında kariyer yapmayı hedefliyorsanız Bulut Akademi Eğitim kurumlarına bizzat gelerek veya internet üzerinden eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İşyeri Hekimliği Sertifikası Eğitimi
İşyeri hekimliği eğitimleri 220 saat süren bir eğitim programıdır. Eğitim programının detayına gelecek olursak kursun 90 saati uzaktan online eğitim, 90 saati yüz yüze eğitim ve 40 saati de staj eğitimi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Uzaktan online eğitimin detayları ise şu şekildedir. Uzaktan eğitimler A-Senkron ve Senkron eğitimlerden oluşmaktadır. Online eğitimlerin % 90'lık kısmı A-senkron eğitim olup katılımcılar istedikleri saatte bu eğitimlere internet üzerinden katılabilirler. Online eğitimin geri kalan % 10'luk kısmında ise senkron canlı eğitimler gerçekleştirilecektir. Senkron eğitimlerde katılımcılar belirtilen saatlerde bilgisayarlarının başında olmak zorundadır. Eğitimde devam zorunluluğu bulunduğundan işyeri hekimliği sertifikası almak isteyen adayların devamsızlık yapmamaları önemlidir. İşyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır? konusunun eğitim bölümünü bu şekilde özetledikten sonra işyeri hekimliği sınavları ile ilgili bilgi vermeye geçebiliriz.
İşyeri Hekimliği Sertifikası Sınavı
İşyeri hekimliği sınavı ÖSYM tarafından yapılan ve işyeri hekimliği sertifikası almak isteyen adayların girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Sınavda 50 soru bulunmaktadır. Geçme notu 70'tir. Adayların 70 puan alabilmesi için 35 soruya doğru yanıt vermesi gerekir. İşyeri hekimleri ile ilgili yapılan ilk düzenlemelerde 3 yıl içinde 2 defa sınavı veremeyen adayların tekrardan sınava girebilmeleri için sertifika eğitimlerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak son düzenlemelerle bu zorunluluk kalkmıştır. Buna göre adaylar bir kez eğitim aldıkları takdirde sınavlara istedikleri kadar girebilmektedir.
İşyeri Hekimliği Sertifikası Ücreti Nasıl Yatırılır?
İşyeri hekimliği sertifikası almaya hak kazanmış olan kişiler işyeri hekimliği sertifikası ücreti nasıl yatırılır? konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikaları ile ilgili 2021 yılında uygulanacak olan ücretler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanmıştır. Buna göre işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının sertifika ücreti 649 TL olarak belirlenmiştir. Sertifika vize ücretleri ise 2021 yılı için 162,25 TL olacaktır. Peki işyeri hekimliği sertifikası ücreti nasıl yatırılır? Belge ücreti TC Kimlik No kullanılarak T.C. Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilat Programı vasıtasıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün kurumsal tahsilat hesabına yatırılacaktır. Burada önemli bir hatırlatma yapalım; IBAN numarası ile döner sermaye hesabına yatırılan ücretler kabul edilmemektedir. Ödemelerinizi bu hususa dikkat ederek yapmanızı rica ediyoruz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments