Ülkemize çalışma hayatını düzenli hale getiren meslek dallarından bir tanesi de işyeri hekimliğidir. İşyeri hekimliği mesleği yapılan yasal düzenlemelerle zorunlu hale gelmiştir. İşyeri hekimi olabilmek için işyeri hekimliği sertifikası almak gerekir. İşyeri hekimliği belgesi alabilmek için ise belirli şartlar yerine getirilerek sınavdan başarı elde edilmelidir. İşyeri hekimliği sertifikası olan kişiler işyerinde çalışan sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmayı hedef alır. Ayrıca işyeri hekimi meslek hastalığı vb. etkenleri tespit ederek işbirliği içinde çalışmalar yapar. Bu yazımızda "işyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır? İşyeri hekimi olma şartları nelerdir? İşyeri hekimliği sertifikası fiyatları" başta olmak üzere birçok konuya cevap vereceğiz. Siz de merak ettiğiniz konuların cevaplarını Bulut Akademi üzerinden iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
İşyeri Hekimliği Nedir?
İş ortamının düzenli, güvenli ve sağlıklı olması için çeşitli meslek gruplarına görevler düşer. Bu kişiler arasında önemi yadsınamayan meslek grubu kuşkusuz işyeri hekimleridir. İşyeri hekimliği yapan kişiler başta aşağıdaki görevleri yerine getirmek zorundadır:
İşe giriş muayenesi yapmak
Periyodik muayeneler yapmak
Risk değerlendirmesi
İş güvenliği uzmanı ve işveren başta olmak üzere iş ortamındaki kişilerle işbirliği içinde çalışmak
Denetlemeler yapmak.
İşyeri hekimliği sertifikası İzmir, İstanbul, Ankara, Konya ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde eğitimlere katılmak suretiyle verilir. İşyeri hekimi olmak isteyen kişiler mesleğini ciddiyetle yerine getirebilmek adına eğitimlere katılmak mecburiyetindedir.
İşyeri hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İşyeri hekimliği sertifika alma süreci üniversitelerin Tıp Fakültesi’nden mezun olmak ile başlar. Bildiğiniz gibi Tıp Fakültesi eğitimleri 6 yıl sürer. 6 yıllık üniversite eğitimi tamamlayarak diploma almaya hak kazanan kişiler işyeri hekimliği kursuna katılım sağlar. İşyeri hekimliği kursu ise Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında verilir.
Sürecin son aşaması ise sınavdır. İşyeri hekimliği sınavı ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından gerçekleşir. Tüm süreci başarıyla tamamlayan kişiler işyeri hekimi olmaya hak kazanır. İşyeri hekimlerinin çalışma süresi tehlike sınıfına göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda işyerinde çalışan kişi sayısı da dikkate alınır.
İşyeri Hekimliği Sınavı
İşyeri hekimliği sürecinin en zorlu aşaması kuşkusuz sınav sürecidir. İşyeri hekimliği sınavı yıla 1 ya da 2 kez olmak üzere gerçekleşir. Sınava giren kişilerin başarı elde edebilmesi için en az 70 puan alması gerekir. İşyeri hekimliği sınavında teknik konular ağırlıklı olarak sorulur. Bu nedenle adayların bilgi birikimi yüksek olmalıdır. Sınavdan başarı elde edebilmek için iyi bir eğitim kurumuna katılım sağlanmalı, düzenli olarak ders çalışılmalıdır. Bulut Akademi işyeri hekimliği kursu konusunda sıklıkla tercih edilir. Eğitimci kadrosunun başarılı olması katılımcıların doğru şekilde yönlendirilmesine büyük katkı sağlar.
Sınavdan başarı elde eden adaylar işyeri hekimliği sertifikası almaya hak kazanır. Sertifikanın geçerlilik süresi 5 yıldır. Katılımcılar 5 yılın sonunda işyeri hekimliği sertifikası yenileme sürecini başlatmalıdır.
İşyeri Hekimliği Kursu
İşyeri hekimliği kursuna katılım zorunludur. Eğitimler 220 saatten oluşur. 90 saat uzaktan, 90 saat yüz yüze gerçekleşen eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Devamsızlık hakkını aştığı tespit edilen kişilerin eğitimi geçersiz sayılır. Bu durumda katılımcı yeniden eğitim alana kadar sınava giriş hakkını kaybeder. Eğitim sürecinin ardından sınava giren ve başarısız olan adaylar yeniden sınava girme hakkına sahiptir.
Son olarak işyeri hekimliği maaş aralıklarından bahsetmek istiyoruz. İşyeri hekimlerinin maaş olanakları da tehlike sınıfına ve çalışan kişi sayısına göre değişiklik gösterir.
Siz de işyeri hekimi olmak için Bulut Akademi’yi tercih edebilir, hayallerinize doğru adım atabilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments