top of page

İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Yıl Geçerli?


İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Yıl Geçerli?
İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Yıl Geçerli?

Daha sağlıklı bir çalışma hayatının oluşturulabilmesinin temel unsurlarından birisi de işyeri hekimleridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işyeri hekimi çalıştırmak zorunlu hale getirilmiştir. Bu konuda kariyer yapmak isteyen kişilerin işyeri hekimliği sertifikası alması gerekiyor. Bakanlık tarafından belirlenen şartları taşıyan adaylar yapılacak sınavda başarılı oldukları takdirde kurum ve işletmelerde hekim olarak görev alabilmektedir. İşyeri hekimleri sağlıksız ortamların tespit edilmesi, meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmesi gibi çok sayıda görevi bir arada yürütürler. Bu yazımızda işyeri hekimleri için zorunlu olan sertifikalar hakkında bilgiler verecek ayrıca sertifika geçerlilik süreleri konusuna değineceğiz.


 

İşyeri Hekimi Ne Demek?


İşyeri Hekimi Ne Demek?
İşyeri Hekimi Ne Demek?

Konumuza geçmeden önce işyeri hekimliğinin detaylı bir tanımını yapmakta fayda var. Hayatımızın yarıdan fazlasının çalışma ortamlarında geçtiğini düşünürsek işyeri sağlığı ve güvenliği son derece önemli bir konu. Bu bağlamda düşündüğümüzde işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları çalışanların sağ salim evlerine varabilmeleri için mesai harcayan meslek grupları arasında yer alıyor. Peki işyeri hekimlerinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

  • İşe yeni giren personellerin sağlık muayenelerini yapmak,

  • Çalışanların periyodik sağlık taramalarını yapmak,

  • Risk değerlendirmeleri yapmak,

  • Düzenleyici ve önleyici faaliyetlerde bulunmak.

İşyeri hekimliği sertifikası almak için Tıp Fakültesinden mezun olmak ve Bakanlıkça yetkili eğitim kurumlarından eğitim almak gerekiyor. İşyeri hekimliği sertifikası İstanbul gibi büyükşehirler başta olmak üzere birçok ilde veriliyor. Eğitimlere katılmayan Tıp Fakültesi mezunlarının işyeri hekimi olma gibi bir durumu söz konusu değil.

 

İşyeri Hekimliği Sertifika Alma Süreci


İşyeri Hekimliği Sertifika Alma Süreci
İşyeri Hekimliği Sertifika Alma Süreci

İşyeri hekimliği belgesi almak için yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle Tıp Fakültesi diplomasına sahip olmanız gerekiyor. 6 yıllık Tıp Fakültesi eğitimini tamamlayarak diploma almaya hak kazanan adaylar eğitimlere katılmaya hak kazanırlar. İşyeri hekimliği eğitimi alacağınız işyeri hekimliği kursu Bakanlık tarafından onaylanmış eğitim kurumları arasında yer almalıdır. İş sağlığı ve güvenliği alanında eğitimler veren Bulut Akademi eğitim kurumlarını tercih ederek kariyerinize sağlam adımlarla başlayabilirsiniz.


İşyeri hekimliği eğitimi 220 saat süren bir eğitimdir. Eğitimi başarıyla tamamlayan adayları sınav süreci beklemektedir. Sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Eğitim ve sınavdan geçer not alan adaylar işyeri hekimi olarak çeşitli işletme ve kurumlarda görev alabilirler. İşyeri hekimlerinin çalışabileceği yerler tehlike sınıfı ve çalışan kişi sayısına göre değişiklik gösterir.

 

İşyeri Hekimliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?


İşyeri Hekimliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?
İşyeri Hekimliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?

16.12.2003 tarihinden önce TTB tarafından verilen işyeri hekimliği belgesi bu tarihten sonra Bakanlık aracılığıyla verilmeye başlanmıştır. İşyeri hekimliği sertifikalarının geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 5 yıldır. 5 yılın sonunda işyeri hekimliği kursu yenileme eğitimlerine katılmadan doğrudan vize yenileme işlemlerine başlayabilirsiniz. Vize işlemini yaptırmayan hekimlerin sertifikaları İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından dondurulmaktadır. Vize yenileme işlemlerine 60 gün kala başlamak gerekiyor. Mağduriyet yaşanmaması için belirtilen tarihlere dikkat etmek önem arz etmektedir.


Vize yenileme işlemlerini İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne hitaben yazılacak bir dilekçe ve ekleriyle beraber başlatabilirsiniz. Dilekçeye eklenmesi gereken belgeler şunlardır,

  • Noterden onaylanmış diploma veya mezuniyet belgesinin fotokopisi,

  • İşyeri hekimliği sertifikasının aslı. ( Çalışma Bakanlığı tarafından verilen sertifikaların aslını ibraz eden hekimlerin diploma veya mezuniyet belgelerini göstermelerine gerek yoktur.)

 

İşyeri Hekimliği Sınavı


İşyeri Hekimliği Sınavı
İşyeri Hekimliği Sınavı

Bulut Akademi tarafından verilen eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar için geçilmesi gereken son aşama işyeri hekimlik sınavıdır. Sınavlar genelde yılda bir kere yapılmaktadır. Duruma göre yılda iki kez yapıldığı da olmaktadır. Sınavda geçer başarı notu 70 puandır. Sınavda sorular mesleki ağırlıklı olarak geldiğinden eğitimlerin devamsızlık yapmadan düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Eğitim kurumu seçiminizi doğru yaptığınız takdirde sınavı başaramamanız için bir sebep yoktur. Bulut Akademi işyeri hekimlik kursları konusunda en fazla tercih edilen kurumlar arasında yer alıyor. Tecrübeli eğitim kadrosu adayları hem sınav hem de meslek hayatına sağlam bir şekilde hazırlıyor.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comentarios


bottom of page