top of page

İşyeri Hekimliği Çalıştırma Zorunluluğu | 2024

İşyeri Hekimliği Zorunluluğu Detayları İle İlgili Bilgi


İşyeri Hekimliği Çalıştırma Zorunluluğu, günümüzde pek çok kişinin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Bu yazımızda, 01.07.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında belirlenen işyerlerinde zorunlu hale getirilen İşyeri Hekimliği Çalıştırma Zorunluluğu ve bu zorunluluğa uymayan işyerlerinde uygulanacak idari para cezalarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.



İşyeri Hekimliği Çalıştırma Zorunluluğu ve Kapsamı


01.07.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, belirli işyerlerinde İşyeri Hekimi bulundurma zorunluluğunu getirmiştir. Az tehlikeli işyerleri için bu zorunluluk, 50'den az çalışana sahip işyerlerini kapsamaktadır. Bu işyerlerinde Zorunlu İşyeri Hekimi bulundurmak şarttır. Kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren tüm işyerleri, az tehlikeli sınıfta yer alıyorlarsa İş Güvenliği Uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır.

Ayrıca, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için de İşyeri Hekimi bulundurma zorunluluğu vardır. Bu kapsamda değerlendirilen işyerlerinde İşyeri Hekimi bulundurulmaması durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İşyerleri, Tehlike sınıflarına göre ayrıldığı için aşağıda bununla ilgili birkaç örnek vereceğiz:


  • Az Tehlikeli İşyerleri ve İşler: Eczaneler, lokantalar, oteller, okullar, yurtlar, mağazalar, marketler, apartmanlar, büroda hizmet verenler, basit tarzda tekstil ve gıda imalatı ve satış işleri yapanlar vb.

  • Tehlikeli İşyerleri ve İşler: Dişçiler, kuaförler, film yapım şirketleri, kasaplar, ayakkabı ve mobilya fabrikaları vb.

  • Çok Tehlikeli İşyerleri ve İşler: Yapı-inşaat sektörü, maden, metal, kimya sanayi, hastaneler vb.



İşyeri Hekimi Bulundurmayan İşyerlerinde Uygulanacak İdari Para Cezaları


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 6. maddesine göre, işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işyerleri çeşitli idari para cezalarına maruz kalmaktadır. İşyerinde işyeri hekimi bulundurmayan işyerleri, aşağıdaki ceza miktarlarını ödemek zorundadır:


  • 10’dan az çalışanı olan işyerlerinde ve az tehlikeli işyerlerinde 17.439 Türk Lirası,

  • 10’dan az çalışanı olan işyerlerinde ve tehlikeli işyerlerinde 21.798 Türk Lirası,

  • 10’dan az çalışanı olan işyerlerinde ve çok tehlikeli işyerlerinde 26.158 Türk Lirası,

  • 10-49 çalışanı olan işyerleri ve az tehlikeli işyerlerinde 17.439 Türk Lirası,

  • 10-49 çalışanı olan işyerleri ve tehlikeli işyerlerinde 26.158 Türk Lirası,

  • 10-49 çalışanı olan işyerleri ve çok tehlikeli işyerlerinde 34.878 Türk Lirası,

  • 50 ve üzeri çalışanı olan işyerleri ve az tehlikeli işyerlerinde 26.158 Türk Lirası,

  • 50 ve üzeri çalışanı olan işyerleri ve tehlikeli işyerlerinde 34.878 Türk Lirası,

  • 50 ve üzeri çalışanı olan işyerleri ve çok tehlikeli işyerlerinde 52.317 Türk Lirası.


Bu idari para cezaları, işyerlerinin kanuni düzenlemelere uyumunu sağlamak ve işçi sağlığı güvenliğini temin etmek amacıyla uygulanmaktadır. Aykırılığın devam etmesi halinde, işyerine her ay ayrıca para cezası uygulanacaktır.


Sonuç ve Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları


İşyeri Hekimliği Zorunluluğu hakkında verdiğimiz bilgiler umarız açıklayıcı olmuştur.

Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, "Türkiye’nin İSG Kursu" sloganıyla 14 yıldır binlerce kişiye İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, İşyeri Hekimliği Eğitimi ve İşyeri Hemşireliği Eğitimi vermektedir

Eğitimlerimizden en uygun fiyat avantajlarıyla yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.



Commentaires


bottom of page