top of page

İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri



İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri
İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri

İşyeri hekimliği çalışma saatleri 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve bu kapsamda çıkarılan 18615 sayılı işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli yönetmeliğine göre düzenlenmektedir. İşyeri hekimliği çalışma saatleri işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ilgili yasa ve yönetmeliklere göre tüm işyerlerinde zorunludur. Hal böyle olduğundan meslek ile ilgili birçok konu son dönemde daha çok merak edilmeye başlandı. Özellikle işyeri hekimi en fazla kaç saat çalışabilir? vb. sorular tarafımıza en çok sorulan soruların başında gelmekte. İşyerlerinde meydana gelen iş kazaları, bu kazaların karşısında alınması gereken tedbirler, daha verimli bir çalışma ortamının sağlanması için çalışanların sağlığı gibi konular özellikle işverenler açısından eskisinden çok daha önemli. Bunda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında herhangi bir eksikliğin tespit edilmesi halinde işverene ağır cezai yaptırımların uygulanmasının da büyük payı olduğu bir gerçek. Bu içeriğimizde işyeri hekimi ayda kaç dakika çalışabilir? konusunda tüm detayları bulabilirsiniz.



 

İşyeri Hekimliği Hizmeti Nasıl Alınır?



İşyeri Hekimliği Hizmeti Nasıl Alınır?
İşyeri Hekimliği Hizmeti Nasıl Alınır?

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek için işyeri hekimliği sertifikasına sahip Bakanlık tarafından görevlendirilmiş olan hekimlere işyeri hekimi denilmektedir. İşletmelere iş sağlığı güvenliği hizmeti sunan kuruluşlar (ör: OSGB'ler) ve iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri yapmış oldukları tüm faaliyetlerde işverene karşı sorumludur. Peki şirketler işyeri hekimliği hizmetlerini nasıl alabilirler? İşyeri hekimi çalıştırmak zorunda olan bir işletme;

  • İşyeri hekimini tam zamanlı olarak kendi bünyesinde istihdam edebilir,

  • OSGB'ler vasıtasıyla bu hizmeti satın alabilir,

  • Bir üçüncü şık olarak da bu hizmeti kendisi sağlayabilir. İşverenlerin tam zamanlı bir işyeri hekimi istihdam etmeden veya OSGB'ler aracılığıyla işyeri hekimi çalıştırmadan bu hizmeti kendilerinin sağlayabilmesinin bazı kuralları bulunmaktadır.

6552 sayılı yasa ile ilgili kanunlarda birtakım değişikliğe gidilmiştir. Buna göre 10 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin işverenleri veya çalışan temsilcileri kurumumuz Bulut Akademi gibi eğitim kurumlarından işyeri hekimliği eğitimi aldıkları takdirde çalışanlarına bu hizmeti kendileri verebilirler. Ancak burada önemli bir husus bulunuyor. İşverenler veya çalışan temsilcileri periyodik sağlık kontrolleri ve sağlık muayenelerini kendileri yapamazlar. Kurum ve işletmelerin işyeri hekimliği hizmetlerini nasıl alabileceklerini açıkladıktan sonra işyeri hekimi en fazla kaç saat çalışabilir konusunda yasa ve yönetmeliklerde belirtilen süreleri açıklamaya başlayabiliriz.


 

Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri



Tehlike sınıfına Göre İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri
Tehlike sınıfına Göre İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri

18/12/2014 tarih ve 29209 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan değişiklik ile birlikte işyeri hekimliği çalışma saatleri aşağıda belirttiğimiz şekilde düzenlenmiştir.

  • Az tehlike sınıfında yer alan işletme çalışanları için işyeri hekimi her bir çalışana ayda en az 5 dakika ayırmalıdır,

  • Tehlikeli sınıfta yer alan işletme çalışanları için işyeri hekimi her bir çalışan için ayda en az 10 dakika ayırmalıdır,

  • İşyeri hekiminin çok tehlikeli sınıfta çalışan başına ayda kaç dakika? Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletme çalışanları için ise işyeri hekimi ayda en az 15 dakika ayırmalıdır.

İşyeri hekimi ayda kaç dakika çalışabilir? konusunda sorulan soruları bu şekilde açıkladıktan sonra çalışan sayısına göre işyeri hekimi en fazla kaç saat çalışabilir? hakkında bakalım yönetmelik ne diyor?


 

Çalışan Sayısına Göre İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri


Bu konu aynı zamanda tam zamanlı işyeri hekimi çalıştırmakla yükümlü bulunan işletmeler ile de alakalıdır. Bu nedenle eğer bir işveren iseniz veya tam zamanlı çalışmak isteyen bir hekimseniz aşağıda açıklanan maddeleri dikkatlice okuyunuz.


Çalışan Sayısına Göre İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri
Çalışan Sayısına Göre İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri

  • 2000 ve üzeri çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde tam zamanlı en az bir işyeri hekiminin görevlendirilmesi gerekir. Şayet çalışan sayısı 2000 rakamının tam katlarından daha fazlaysa bu durumda tehlike sınıfına göre işyeri hekimliği çalışma saatleri başlığı altında belirtmiş olduğumuz hesaplamaya göre geriye kalan çalışanlar için gerekli sayıda işyeri hekimi görevlendirmesi yapılır.

  • 1000 ve üzeri çalışanı olan ve tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde tam zamanlı en az bir işyeri hekiminin görevlendirilmesi gerekir. Şayet çalışan sayısı 1000 rakamının tam katlarından daha fazlaysa bu durumda tehlike sınıfına göre işyeri hekimliği çalışma saatleri başlığı altında belirtmiş olduğumuz hesaplamaya göre geriye kalan çalışanlar için gerekli sayıda işyeri hekimi görevlendirmesi yapılır.

  • 750 ve üzeri çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde tam zamanlı en az bir işyeri hekiminin görevlendirilmesi gerekir. Şayet çalışan sayısı 750 rakamının tam katlarından daha fazlaysa bu durumda tehlike sınıfına göre işyeri hekimliği çalışma saatleri başlığı altında belirtmiş olduğumuz hesaplamaya göre geriye kalan çalışanlar için gerekli sayıda işyeri hekimi görevlendirmesi yapılır.


 

İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri | Özel Hükümler


İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri | Özel Hükümler
İşyeri Hekimliği Çalışma Saatleri | Özel Hükümler
  • Hekimler sözleşmede belirtilen işyeri hekimliği çalışma saatleri dışında çalıştırılamaz,

  • Birden fazla işyeri ile sözleşme yapan hekimler işe gidiş geliş saatlerinde yoldaki geçen süreyi mesai saatleri içinde gösteremez,

  • Kamu kurumlarında çalışan ve yöneticilik görevi olmayan tam zamanlı hekimler ile aile hekimleri başka işyerlerinde fazla çalışma yapabilirler. Diğer yerlerde çalışan tam zamanlı hekimler ise başka işyerlerinde fazla çalışma yapamazlar,

  • İşyeri hekimlerinin görevlendirmeleri İSG-Katip sistemi üzerinden yapılmalıdır. İSG-Katip sistemi üzerinden yapılmayan görevlendirmelerde idari para cezası uygulanmaktadır.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page