top of page

İşyeri Hekimleri Nerede Çalışır?


İşyeri Hekimleri Nerede Çalışır?
İşyeri Hekimleri Nerede Çalışır?

Yaşadığımız yüzyılda çalışma hayatındaki gelişmelere paralel olarak işçi sağlığı ve güvenliğinin korunması için bazı kanun ve kurallar ortaya çıkarılmıştır. Özellikle sanayinin gelişmesiyle yaşanan iş kazalarındaki artış iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili farklı uygulamaların geliştirilmesine sebep olmuştur. Söz konusu uygulamalardan biri de işyeri hekimliğidir. Artık birçok işyerinde işyeri hekimi bulundurmak zorunlu hale gelmiştir.


Ülkemizde işyeri hekimliği yeni bir meslek dalı değil. Ancak son gelişmelere paralel olarak yapılan yeni düzenlemelerle işyeri hekimlerinin kurum ve işletmelerdeki etkisi daha da arttırılmıştır. Eskiden 50 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde hekim bulundurmak zorunlu iken yeni kanun ve yönetmeliklere göre 50'den daha az çalışanı olan birçok işyeri de artık işyeri hekimi bulundurmak zorunda.



 

İşyeri Hekimi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?



İşyeri Hekimi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
İşyeri Hekimi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İşyeri hekimi olmak için ne yapılması gerekiyor? Mesleğin ne gibi şartları bulunuyor vb. sorular konu ile ilgilenenlerin en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor. İşyeri hekimi olmak için öncelikle Tıp Fakültesinden mezun olmak gerekiyor. İşyeri hekimi olmak için branşların bir önemi yok. Yani hekimlik diplomasına sahip herkes işyeri hekimi olabilir. Şayet Tıp Fakültesinden mezunsanız ve işyerlerinde hekim olarak çalışmak istiyorsanız Bakanlığın yetkilendirmiş olduğu eğitim kurumlarında işyeri hekimliği eğitimi almalısınız. Eğitimlerin ardından sertifika sınavı yapılmakta ve yeterli puanı alan adaylar işyeri hekimliği sertifikası almaya hak kazanmaktadırlar. İşyeri hekimliği eğitimlerinde Türkiye'de bir numara olan Bulut Akademi Eğitim Kurumlarında işyeri hekimliği kurslarına katılarak geleceğinize sağlam bir yatırım yapabilirsiniz. Bulut Akademi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur.


 

İşyeri Hekimi Olmak İçin Sınava Girmek Şart mı?



İşyeri Hekimi Olmak İçin Sınava Girmek Şart mı?
İşyeri Hekimi Olmak İçin Sınava Girmek Şart mı?

Bazı şartları sağlayan hekimlerin sınava girmeden işyeri hekimi olabilmesi mümkündür. Peki bu şartlar nelerdir? Aşağıda sınava girmeden işyeri hekimliği yapabilecek tabipleri madde halinde sıraladık.

  • 8 yıl denetleme görevinde bulunmuş hekimler,

  • Genel Müdürlük veya bağlı birimlerinde 8 yıl fiilen çalışmış hekimler,

  • İş ve meslek hastalıkları konusunda yan dal uzmanlığı bulunan hekimler

Yukarıda saymış olduğumuz gruba giren hekimlerin sınava girmeden işyeri hekimi olma hakkı bulunmaktadır.


 

İşyeri Hekimleri Nerelerde Çalışabilir?



İşyeri Hekimleri Nerelerde Çalışabilir?
İşyeri Hekimleri Nerelerde Çalışabilir?

İşyeri hekimleri nerede çalışır sorusu da işyeri hekimi olmak isteyen tabiplerin sıkça sormuş olduğu sorulardan biri. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki mesleğin çalışma alanları oldukça geniştir. Son dönemde yapılan düzenlemeler ile artık birçok işyerinin hekim bulundurması zorunlu hale gelmiştir. 2013 yılından önce 50'den fazla işçisi olan işyerlerinde işyeri hekimi çalıştırmak zorunlu iken bu tarihten sonra yapılan düzenlemeler ile işyerleri tehlike sınıfına göre ayrılmıştır. İşyeri hekimleri nerede çalışır sorusunun karşılığı olarak sertifika sahibi hekimlerin tüm tehlike sınıflarında çalışabileceğini söyleyebiliriz. Tehlikeli veya Çok Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinin çalışan sayısı 50'nin altında olsa bile işyeri hekimi istihdam etme zorunlukları bulunmaktadır. Dolayısıyla işyeri hekimlerinin hemen hemen her türlü işletmede rahatlıkla çalışabileceğini söyleyebiliriz.


 

Tam Zamanlı İşyeri Hekimleri



Tam Zamanlı İşyeri Hekimleri
Tam Zamanlı İşyeri Hekimleri

İşyeri hekimi olmak isteyen tabipler arasında tam zamanlı hekimlerin durumu da merak ediliyor. Bir ay içinde 195 saat çalışan bir işyeri hekiminin tam zamanlı olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Tam zamanlı olarak çalışan hekimlerin 22,5 saat de fazla mesai yapma hakkı bulunmaktadır. Peki 195+22,5 saat çalışan bir hekim başka bir yerde de çalışabilir mi? Belirtmiş olduğumuz saatler çerçevesinde tam zamanlı olarak çalışan işyeri hekimlerinin başka bir yerde çalışma hakkı bulunmamaktadır.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page