İşyeri hekimliği ülkemizde sınırları 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre belirlenmiş bir meslek dalı. 2013 yılı öncesinde 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri işyeri hekimi çalıştırmak zorundaydı. 2013 yılında 6331 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber tüm tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelere de işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir.
Kimler İşyeri Hekimi Olabilir?
İşyeri hekimi olabilmek için öncelikli şart elbette ki Tıp Fakültesi mezunu olmak. Herhangi bir branş şartı aranmıyor. Yani doktor unvanını alan herkes gerekli şartları sağladığı takdirde işyeri hekimi olarak çalışabilmekte. Peki nedir bu şartlar? Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında işyeri hekimliği eğitimi almak ve kurs sonrası açılacak olan sınavda başarılı olmak diğer şartları oluşturuyor. Tıp doktoru unvanına sahip kişilerin aşağıdaki şartları sağladıkları takdirde sınava girmeden işyeri hekimi olma hakkı bulunuyor.
İş sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği alanında bilim doktoru unvanına sahip hekimler,
İş sağlığı ve güvenliği alanında en az 8 yıl müfettişlik yapmış hekimler,
Genel Müdürlük veya bağlı birimlerinde en az 8 yıl çalışmış hekimler
Meslek hastalıkları alanında yan dal uzmanlığı olan hekimler.
İşyeri Hekimliği Eğitimin Süresi
Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından işyeri hekimliği eğitimi alarak sınavda başarılı olanların işyeri hekimliği sertifikası almaya hak kazandığını belirtmiştik. O halde sıkça merak edilen konulardan biri olan eğitim süreleri hakkında bilgiler verelim. İşyeri hekimliği eğitimleri iş sağlığı ve güvenliği kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanmış meslek eğitimleridir. Alanda iş olanaklarının fazlalaşmasıyla beraber İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli eğitimleri veren çok sayıda özel eğitim kurumu açılmıştır. Söz konusu eğitim kurumlarından bazıları ulusal ve uluslararası standartlara uygun İSG eğitimleri verirken ne yazık ki birçok kurum sığ ve yalnızca sınava dönük eğitimler veriyor. Bu nedenle işyeri hekimliği sertifikası almak isteyen adayların İSG kursu konusunda seçici davranmaları gerekiyor.
12 yıllık tecrübesi ve sektöre kazandırdığı binlerce İSG profesyoneli ile Bulut Akademi Eğitim Kurumları ülkemizdeki en bilinen İSG eğitim kurumlarından biridir. Bulut Akademi olarak amacımız kursiyerlere yalnızca İSG sınavlarını kazandırmak değil aynı zamanda meslek hayatına donanımlı bir şekilde hazırlanmalarını sağlamaktır. Doğru, güvenilir, müşteri odaklı, sorumluluğunun farkında, yenilikleri takip eden bir anlayışla Bulut Akademi kurulduğu günden bu yana sektöre insan kaynağı yetiştirmektedir. İşyeri hekimliği eğitim sürelerine geldiğimizde şunları söyleyebiliriz. Eğitim 3 kısımdan oluşmaktadır. Uzaktan eğitim, örgün eğitim ve staj. Uzaktan eğitim 15 gün süren 90 saatlik bir eğitimdir. Uzaktan eğitimlerin tamamlanmasının ardından başlayan örgün eğitimlerin süresi yine 15 gün, 90 saattir. Son olarak yapılan staj eğitimi ise 5 gün süren 40 saatlik bir uygulama eğitimidir.
Not: Pandemi sebebiyle örgün eğitimler uzaktan eğitim ile birleştirilmiş böylece 90 saat olan uzaktan eğitim süresi 180 saate çıkarılmıştır.
İşyeri Hekimliği Sınavları
İşyeri hekimliği sınavları ÖSYM tarafından yılda 2 kez düzenlenen sınavlardır. Sınavlar genellikle Mayıs ve Aralık ayları içerisinde yapılmaktadır. İşyeri hekimliği sertifikası alabilmeniz için 50 sorudan oluşan sınavdan 70 puan alınması gerekir. Yanlışlar doğruyu götürmemektedir. Sınavlar ile ilgili tarafımıza en çok sorulan soru sınavda başarısız olursam ne olur sorusudur. Adayların bir kez sınava girmeleri halinde sınırsız sınava giriş hakkı bulunmaktadır. O halde sınavda yeterli puanı alamayan adaylar eksiklerini tamamlayarak bir sonraki dönemde yeniden sınava girebilirler.
İşyeri Hekimliği İçin İş İlanları
İSGHABER iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili güncel haberlere ve iş ilanlarına ulaşabileceğiniz bir elektronik haber portalıdır. İşyeri hekimliği iş ilanları için İSGHABER web sitesinden faydalanabilirsiniz. İSGHABER sitesine https://www.isghaber.com.tr/ adresinden 7/24 kesintisiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Çağımızın gereği olarak artık çoğu işlemi internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede İSG profesyonellerinin bilgiye, belgeye ve insan kaynağına çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamak için İSGHABER web sitesi kurulmuştur.
HABERİSG sayesinde bulmak istediğiniz konuya, kanuna, yönetmeliğe, habere, işe ve elemana hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabileceksiniz. Bu konuda İSGHABER'in kullanışlı ara yüzü işinize çok yarayacaktır.
Site içerisinde yer alan tüm bilgiler İSG alanında yer alan gelişmelere paralel olarak sürekli güncellenmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği alanında iş arayanlarla işverenleri aynı çatı altında birleştiren İSGHABER yalnızca eleman alımı ilanı vermek için değil aynı zamanda iş arayanların hızlı bir şekilde başvurularını yaparak işverenlerin doğru adaya en kısa sürede ulaşmasını sağlayan bir platformdur.
Şayet iş arayan bir İSG profesyoneli iseniz veya işletmenizde çalıştırılmak üzere iş sağlığı ve güvenliği uzmanı , işyeri hekimi ve diğer sağlık personeline ihtiyacınız varsa İSGHABER tam da aradığınız bir insan kaynakları ve haber platformudur.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Commentaires