top of page

İşyeri Hekimi Hangi Tehlike Sınıfında Çalışabilir?


İşyeri Hekimi Hangi Tehlike Sınıfında Çalışabilir?
İşyeri Hekimi Hangi Tehlike Sınıfında Çalışabilir?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesinde işyeri hekimleri vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. İş güvenliği hizmetleri kapsamında çalışılan alanın güvenliğinin sağlanması ve çalışanların sağlığının korunması için yapılan çalışmaların ortak ve koordineli bir şekilde yapılması gerekiyor. Bir işyerinde güvenliğin sağlanması iş güvenliği uzmanlarının sorumluluk alanı içindeyken çalışanların sağlığı da işyeri hekimi güvencesi altındadır. Bu yüzden kurum ve işletmelerde çalışan sayısına dolayısıyla da tehlike sınıfına göre işyeri hekimi görevlendirilmesi gerekmektedir. Çalışan sayısı bakımından kalabalık olan işyerlerinde 1 tane işyeri hekimi bulundurmak çoğu zaman yetersiz sağlık hizmeti verilmesine sebep olmaktadır. Hal böyle olduğundan tehlike sınıfına göre işyeri hekimi çalıştırmak yasalar kapsamında da zorunlu tutulmuştur.



 

Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimi Çalıştırma Şartları



Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimi Çalıştırma Şartları
Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimi Çalıştırma Şartları

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki tehlike sınıfları açısından bakıldığında iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri birbirinden ayrılır. İş güvenliği uzmanları almış oldukları sertifikanın niteliğine göre belirli tehlike sınıflarında çalışabilirken bir işyeri hekimi her tehlike sınıfında çalışabilmektedir. Dolayısıyla işyeri hekimliği sertifikası her türlü tehlike sınıfını kapsamaktadır. Peki hangi işyerlerinde işyeri hekimlerinin istihdam edilmesi zorunlu tutulmaktadır?

  • Az tehlike sınıfında yer alan ve çalışan sayısı 2000 veya daha fazla olan işletmelerde her 2000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir,

  • Tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 1000 ve üzerinde olan işletmelerde her 1000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir,

  • Çok tehlikeli sınıftaki 750 ve üzeri personeli olan işletmelerde her 750 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir.

İşyeri hekimlerinin görevlendirilmeleri diğer İSG personelinde olduğu gibi ilgili yönetmelikler kapsamında yapılmalı ve cezai yaptırımla karşılaşmamak için yönetmelik harici uygulamalara gidilmemelidir.


 

İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri



İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri
İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri

İşyeri hekimlerinin çalışma süreleri konusunda 2022 yılı için herhangi bir değişiklik yapılması öngörülmemektedir. Tehlike sınıfına göre işyeri hekimi görevlendirmek dolayısıyla da hekimlerin çalışma süreleri yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Bildiğiniz üzere işyerlerinde çalışan hekimlerin birincil görevi çalışanların periyodik muayenelerini gerçekleştirmektir. Tehlike sınıfına göre işyeri hekimi periyodik muayeneleri aşağıda belirtilen süreler doğrultusunda yapılmaktadır.

  • Az tehlike sınıfında yer alan işletmelerde 5 yılda bir,

  • Tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde 3 yılda bir,

  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde yılda bir,

  • Durumu özel olan kişilerde ise 6 ayda bir,

Periyodik muayenelerin aksatılmadan yapılması gerekiyor. Herhangi bir iş kazası veya meslek hastalığından dolayı düzenlenecek olan sağlık raporlarının veya iş göremezlik raporları ayrıca tedavi sonrasında iş görebilir raporu gibi belgelerin düzenlenmesinin işyeri hekimlerinin sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır.


 

İşyeri Hekimlerinin Çalışma Sürelerinin Hesaplanması



İşyeri Hekimlerinin Çalışma Sürelerinin Hesaplanması
İşyeri Hekimlerinin Çalışma Sürelerinin Hesaplanması

Tehlike sınıfına göre işyeri hekimi çalışma sürelerinin hesaplanabilmesi için öncelikle yönetmelik ve prosedürlerin iyi bilinmesi gerekiyor. Yönetmelik ve prosedürler iyi bilinip doğru bir şekilde işletilirse hem tabipler hem de çalışanlar daha verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışacaktır. Çalışma sürelerinin hesaplanmasında baz alınması gereken işyerinin bulunduğu tehlike sınıfı ve çalışan sayısıdır. Tehlike sınıfı ve çalışan sayıları baz alındığında her bir işçi için aylık işyeri hekimliği hizmeti aşağıda belirtildiği şekilde olmalıdır.

  • Az tehlike sınıfında yer alan işletmelerde her bir işçi için aylık minimum 5 dakika,

  • Tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde her bir işçi için aylık minimum 10 dakika,

  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde her bir işçi için aylık minimum 20 dakika

İşyeri hekimliği hizmeti verilmelidir.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

コメント


bottom of page