top of page

İSG Sertifika Süreleri Ne Kadardır?

Ülkemizde çalışma hayatında sağlık ve güvenliği sağlayabilmek için birçok çalışmalar yapılır. Yapılan çalışmalar, iş hayatını düzene koyarak can ve mal güvenliğini sağlamayı hedef alır. İş hayatında; çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamak, üretim güvenliğini artırmak ve meslek hastalıklarının önüne geçmek başta olmak üzere birçok hedefi gerçekleştiren meslek dalına iş sağlığı ve güvenliği denir. İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmalar yapan kişiye ise İSG uzmanı denir. Bu yazımızda İSG sertifika süreleri hakkında bilgi vereceğiz.

 

İSG Sertifikası Nasıl Alınır?

İSG Sertifika Süreleri Ne Kadardır?

İSG sertifikası alabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak ve İSG sınavından başarı elde etmek gerekir. Tüm şartları yerine getiren kişiler sertifika alarak çalışma hayatında rol almaya başlar.

Belge almaya hak kazanan kişiler İSG - Katip üzerinden işlemleri başlatır. Sertifika alındığı tarihten itibaren geçerlilik süresi başlar. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi yetkili kurumlarda verilir. Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur.

İSG sınavları yılda 2 ya da 3 defa olmak üzere yapılır. Katılımcıların sınava katılma hakkı sınırsızdır. Sınava girebilmek için gereken tek şart yetkili eğitim kurumunun yaptığı kursa katılmaktır. İSG kursu online ya da yüz yüze fark etmeksizin devam zorunluluğunun olduğu bir süreçtir.

İSG staj süreci hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Kimler İSG Sertifikası Alabilir?


En merak edilen konulardan bir tanesi de kimlerin İSG belgesi alma hakkının olduğudur. İş sağlığı ve güvenliği mesleği son yılların en önemli kolları arasındadır. Mesleğin, geniş iş imkanlarına ev sahipliği yapması ve maaş olanaklarının yüksek olması ilgi çekmesinin başlıca sebepleri arasında yer alır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapabilmek için gereken ilk şart üniversitelerin aşağıdaki bölümlerinden mezun olmaktır:

  • Mühendislik fakültesi bölümleri

  • Mimarlık fakültesi bölümleri

  • Teknik personel yetiştiren bölümler

  • İSG bölümü lisans ya da ön lisans düzeyi

  • Fen - edebiyat fakültelerinin; fizik, kimya ve biyoloji bölümleri.

Üniversitenin ardından İSG kursuna katılım sağlanır. 220 saat süren eğitimler; yüz yüze, online ve staj olmak üzere gerçekleşir. Eğitimler son 2 yıldır tamamen uzaktan (online) gerçekleşmiştir.

İSG sınavı ise Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleşir. Sınava katılan kişilere 50 soru sorulur. 50 soru üzerinden 35 ve üzeri doğru yapan kişiler başarı elde ederek iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanır. İSG uzmanlık sınavından başarı elde etmek isteyen kişilerin iyi bir kurumdan eğitim alması, teknik ve sağlık konularına, standart ve mevzuatlar başta olmak üzere çeşitli konulara hakim olması gerekir.

 

İSG Sertifika Süreleri Ne Kadardır?


Tüm aşamaları geçen ve iş güvenliği belgesi almaya hak kazanan kişiler meslekte görev almaya başlayabilir. İSG uzmanlık sınıfları: C, B ve A şeklindedir. İSG C sınıfı belge ile az tehlikeli, B sınıfı belge ile tehlikeli ve az tehlikeli, A sınıfı belge ile çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta görev alma hakkı bulunur. İSG belge ücreti ise her sene değişiklik gösterir.

Gelelim İSG sertifika süreleri ne kadardır sorusunun cevabına. İş güvenliği belgesi almaya hak kazanan kişilere 5 yıl geçerlilik süresi tanınır. Kazanılan her sertifika ile 5 yıl görev alınma şansı vardır. Ancak, İSG belgesinin geçerlilik süresi ilk alınmaya başladığı tarihten itibaren başlar. Sertifika süresi bittiğinde yenileme eğitimlerine katılmak gerekir. İSG yenileme eğitimi zorunlu olmakla birlikte, programın süresi en az 30 saattir.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


Yorumlar


bottom of page