top of page

İsg Kursu Ne Kadar Sürüyor?


İsg Kursu Ne Kadar Sürüyor?

İş sağlığı ve güvenliği hakkında merak edilenlere "İsg Kursu Ne Kadar Sürüyor?" "İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Süresi Nedir?" sorularıyla devam ediyoruz.






İş Güvenliği Uzmanı Nedir?


İş güvenliği uzmanlığı, iş güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan , bakanlık ve ilgili kuruluşlarda çalışma alanını denetleyen müfettişler, mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik personeli ifade etmektedir.



 



Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?


İş güvenliği uzmanı olmak için gereken ilk kural üniversite eğitimini tamamlamaktır. Lisans ya da ön lisans İSG bölümünü tamamlayan kişi ve kişiler kariyerine iş güvenliği uzmanlığı belgesi alarak farklı bir yön verebilmektedir. İş güvenliği belgesi almak için üniversite süresinin ardından zorunlu tutulan 220 saatlik eğitime katılım zorunlu görülmüştür. İş güvenliği uzmanlığı kursu Çalışma Bakanlığı tarafınca yetkilendirilen kurumlarda verilmektedir. Tehlike sınıfına göre hazırlanan eğitimler akademik kadro tarafından aktarılmaktadır.


İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Devam Zorunluluğu Var mı?


İş sağlığı ve güvenliği ciddiyet ve titizlik isteyen bir branştır. Uzman adaylarının eğitim sürecine katılması oldukça önem göstermektedir. Özellikle mesleği icra etmek isteyen kişiler teorik bilgiler konusunda tam donanımlı olmalıdır. Bu noktada katılımcıların iş güvenliği amaçları konusunu çok iyi kavraması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlığı bölümü için eğitime katılım zorunluluk göstermektedir. Katılımcılar, kendilerine tanınan devamsızlık hakkına uyum sağlamalıdırlar. Hem online hem de yüz yüze eğitimlerde sık sık denetimler yapılmaktadır. Bu noktada katılımcıların devamsızlık hakkını aşması eğitimini tamamlamasına engel olarak görülmektedir.


İsg Kursu Ne Kadar Sürüyor?


İş güvenliği uzmanlığı sertifikası almak için zorunlu tutulan 220 saatlik eğitimin; 90 saati uzaktan, 90 saati yüz yüze yapılmaktadır. Geri kalan 40 saat ise uygulamalı eğitim olarak belirlenmiştir. Uzaktan eğitimlerde devamsızlık hakkı yoktur. Yüz yüze yapılan eğitimlerde ise 6 saatlik devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Genellikle katılımcılar online yapılan sınavda herhangi bir zorluk yaşamazlar. Çünkü online eğitimlere katılımcılar müsait olduğu saatlerde girebilir. Yüz yüze eğitim süresi ise 15 gün olarak görülmektedir. 15 günlük süreçte katılımcılara tanınan devamsızlık hakkı kesinlikle geçmemelidir.


Hangi Bölüm Mezunları İsg Uzmanı Olabilir?


İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için mezun olunan bölüm oldukça önem teşkil etmektedir. Çünkü İSG uzmanı olma hakkı tanınan sınırlı alan vardır. Bu noktada İSG uzmanı olma hakkı tanınan bölümler şunlardır:

  • Fizik, kimya, biyoloji

  • Tüm mühendislik fakültesi bölümleri

  • Tüm mimarlık fakültesi bölümleri

  • Teknik personeller

  • İş sağlığı ve güvenliği ön lisans ve lisans bölümü mezunları.


Uzman olabilmek için gereken şartlardan bir tanesi de iş güvenliği uzmanlık sınavına girmektir. İş güvenliği uzmanlığı sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Sınava giren adayların en az 70 puan alması gerekmektedir. 70 puan kazanmak için ise 50 soru üzerinden 35 sorunun doğru olarak yapılması yeterlidir.


İsg Sertifikası Ücreti Ne Kadar?


İş güvenliği uzmanlığı belgesi almaya hak kazanan kişiler için sertifika alma süreci başlamaktadır. Bu noktada uzmanların yapması gereken ilk şey Ziraat Bankası hesabına ödeme yapmaları gerekmektedir. Sertifika ücreti her sene makam tarafınca belirlenmektedir. Bu noktada sertifika fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Sertifika ücretini ödeyen kişiler İSG-Katip üzerinden belgesini alabilirler. Sertifikanın 5 yılda bir defa vize ettirilmesi gerekiyor. Sertifikanın vize süresi de İSG-Katip üzerinden takip edilebilir.


Neden İş Güvenliği?


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş sağlığı ve güvenliğini; “Tüm çalışanların bedensel, ruhsal, toplumsal sağlık ve refahlarının en üst seviyeye yükseltilmesi ve bu durumun korunması, iş yeri koşullarının, çevrenin ve üretilen malların getirdiği sağlığa aykırı sonuçların ortadan kaldırılması, çalışanları yaralanmalara ve kazalara maruz kalacak risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, yine çalışanların bedensel ve ruhsal özelliklerine uygun işlere yerleştirilmesi ve sonuç olarak çalışanların bedensel ve ruhsal gereksinimlerine uygun bir iş ortamı yaratılmasıdır.” şeklinde tanımlanmaktadır.


Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye bağlı olarak iş yerlerinde görülen iş kazası ve

meslek hastalığı oranlarında fazlalaşma görülmekte. Bu nedenle çalışanların daha sağlıklı ve

güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, beden ve ruh sağlıklarını korumak için iş sağlığı

ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekiyor. Bu anlayış içerisinde disiplinler arası

etkileşimi ve iş birliğini gerekli gören tıp, hukuk, fizik, psikoloji gibi pozitif ve sosyal

bilimlerin katkılarıyla gelişen iş sağlığı ve güvenliği bölümü ortaya çıkmıştır. Teknik açıdan

bakıldığında işin yapılması esnasında çalışanların karşılaştıkları tehlikelerin ortadan

kaldırılması veya azaltılması odak noktayı oluştururken sağlık bilimleri açısından ise meslek

hastalıkları ve iş kazalarından kaynaklanan yaralanmalardan korunmak için ve tedavi boyutu ön plana çıkmaktadır.

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;



 

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


Comments


bottom of page