İş güvenliği sertifikası alabilmek için tehlike sınıfı doğrultusunda eğitimlere katılmak gerekir. İSG tehlike sınıfları: Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere kategorilere ayrılır. İSG eğitimi veren yerler uzman ya da uzman adayına zorunlu tutulan sürece katkı sağlar. Bu sayede iş güvenliği eğitimi hem sınav sürecinde hem de iş hayatında başarı ortaya koyan önemli bir faktördür.
A Sınıfı İSG Eğitimi
İş sağlığı ve güvenliği mesleğinde A, B ve C sınıfları vardır. A sınıfı iş güvenliği belgesi aşağıdaki tehlike sınıflarında görev alma hakkına sahiptir:
Çok tehlikeli
Tehlikeli
Az tehlikeli.
A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilmek için ilk olarak B sınıfı belge ile görev almak gerekir. Buna göre; B sınıfı İSG sertifikası ile 4 yıl görev alma şartı vardır. 4 yıllık görev alan kişiler A sınıfı İSG eğitimlerine katılır. Eğitim sürecinin ardından yapılan sınavda başarı elde eden kişiler A sınıfı İSG uzmanı olmaya hak kazanır. A sınıfı İSG eğitimleri 220 saat sürer. Eğitimler 90 saat uzaktan, 90 saat yüz yüze, 40 saat staj şeklinde gerçekleşir.
B Sınıfı İSG Eğitimi
B sınıfı İSG uzmanı tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir. B sınıfı iş güvenliği eğitimi Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde verilir. B sınıfı İSG eğitimlerine katılabilmek için C sınıfı iş güvenliği belgesi ile 3 yıl çalışmış olma şartı aranır. B sınıfı İSG eğitimleri 90 saat uzaktan, 90 saat yüz yüze, 40 saat uygulamalı staj şeklinde yapılır. Eğitimlerin ardından ÖSYM tarafından gerçekleşen İSG sınavına girerek başarı elde etmek gerekir.
C Sınıfı İSG Eğitimi
C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı az tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir. C sınıfı iş güvenliği eğitimi Bakanlık tarafından yetkili kurumlarda verilir. Birçok kişi C sınıfı İSG eğitimi kaç saat sorusunun cevabını merak eder. C sınıfı uzmanlık eğitimleri de 220 saatten oluşur. Eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Katılımcı devamsızlık hakkını aştığı tespit edildiğinde kurs geçersiz sayılır. İş güvenliği eğitimi C sınıfı için katılım sağlamak isteyen kişiler aşağıdaki bölümlerden mezun olmalıdır:
İş sağlığı ve güvenliği bölüm
Fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri
Mühendislik ve mimarlık fakültesi bölümleri
Teknik öğretmenlik bölümleri.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları son derece önemli konular arasında yer alır. İşyerlerinin sağlıklı ve güvenli hale gelebilmesi için eğitim ve sınav süreci ciddiyetle takip edilmelidir. Uzmanlık sınavında katılımcılara 50 soru sorulur. Sınavdan başarı elde edebilmek için asgari 35 sorunun doğru yapılarak 70 alınması gerekir. 70 ve üzeri puan alan kişiler İSG uzmanı olmaya hak kazanır. İş sağlığı ve güvenliği sınavında konuların dağılım oranları aşağıdaki şekildedir:
Teknik konular en çok soru sorulan bölümdür. İSG sınavının %40’ı mesleğe dair teknik konulardır. Her sınavda yaklaşık olarak 20 soru teknik konulardan sorulur.
Sınavda en çok soru gelen ikinci konu ise mevzuattır. Bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı mevzuata hakim olmak zorundadır. Mevzuatın bilinmesi hem sınav hem de iş hayatında önemli bir yere sahiptir.
Sınavda soru dağılımının %15’i genel İSG konularından oluşur. İSG’ye dair konuların bilinmesi sınavda çıkması muhtemel olan 7 - 8 sorunun doğru yapılabilmesi açısından önemlidir.
Sınavın %10’luk kısmı sağlık konulu sorulardan oluşur. Her sınavda yaklaşık 6 soru sağlık konuludur.
Sınavda 2 - 3 soru da hukuktan sorulur.
Unutmayın: Düzenli ve sistemli çalışan kişilerin sınavdan başarı elde etmemesi için hiçbir neden yoktur.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments