top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine Mezun Olmadan Katılabiliyor muyum?

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları doğrultusunda birçok çalışma yapılır. Bu çalışmalar arasında çeşitli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu yer alır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan kişiler, iş ortamındaki koşulların iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. Bu doğrultuda başta işveren ve işyeri hekimi olmak üzere birçok kişi ile koordine çalışır. İş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar arasında en önemlisi eğitim konusu hakkındadır. Özellikle uzman adayları “iş sağlığı ve güvenliği eğitimine mezun olmadan katılabiliyor muyum?” sorusu hakkında araştırma yapar. Bu yazımızda İSG sertifikası süreci hakkında bilgi vereceğiz.

 

Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine Mezun Olmadan Katılabiliyor muyum?

Ülkemizde son yılların en çok rağbet edilen bölümleri arasında “iş sağlığı ve güvenliği” yer alır. İş sağlığı ve güvenliği bölümü hem lisans hem de önlisans eğitimi verir. İSG uzmanı olmak isteyen kişilerin iş sağlığı ve güvenliği bölümünü okuması gerekir. Fakat İSG uzmanı olma şansı sadece iş güvenliği mezunlarına münhasır değildir. Mühendislik, mimarlık, teknik öğretmenlik meslek dalları ve fen - edebiyat bölümü mezunlarına da bu imkan tanınır. Fen - edebiyat fakültelerinin; fizik, kimya ve biyoloji bölüm mezunları eğitim ve sınav şartlarını yerine getirerek İSG sertifikası almaya hak kazanır.



 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kaç Saatten Oluşur?

İSG eğitimi Bakanlık tarafından yetkili birçok eğitim kurumunda verilir. Eğitim kurumları sürecin titizlikle gerçekleşmesi için çalışma yapar. Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri 220 saat sürer. Eğitimlerin 40 saati uygulamalıdır. Geri kalan 180 saat ise; yüz yüze ve uzaktan olmak üzere gerçekleşir. Eğitimlerde katılım zorunluluğu bulunur. Ayrıca uzman adaylarının eğitimlere katılım sağlayıp sağlamadığı sık sık denetlenir. Eğitimlere katılım sağlamayan ve devamsızlık hakkını aşan kişiler o dönem gerçekleşen sınava girme hakkını kaybeder. Ayrıca eğitimi de geçersiz sayılır. Bu nedenle iyi bir eğitim kurumuna kayıt olmanız ve ders sürecini ciddiyetle takip etmeniz gerekir.


Bu noktada iş sağlığı ve güvenliği eğitimine mezun olmadan katılabiliyor muyum? sorusunu soran kişilere de cevap verelim: İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılım sağlayabilmek için ilk şart yukarıda bahsi geçen bölümlerden mezun olmanızdır. Kayıt esnasında diploma ya da geçici mezuniyet belgesi istenir. Eğer aday mezun olmadıysa herhangi bir şehirde gerçekleşen eğitim programına ve iş güvenliği sınavı sürecine katılması mümkün değildir.


Bulut Akademi Bakanlık tarafından yetkili olmasının yanı sıra, başarılı kadrosuyla da adından söz ettirir. Siz de Bulut Akademi’yi tercih ederek İSG sertifikası alabilir, hayallerinizin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı Kaç Soru?

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi bittikten sonra ÖSYM tarafından gerçekleşen sınava girmek gerekir. İş sağlığı ve güvenliği sınavı C, B, A sınıfı ve işyeri hekimliği ile DSP alanlarında gerçekleşir. İş sağlığı ve güvenliği C sınıfı sınavı mesleğe yeni başlayan kişilerin girmesi gereken süreçtir. Genellikle İSG alanında doktora ya da yüksek lisans yapan kişiler hariç, herkes C sınıfı ile az tehlikeli işyerlerinde göreve başlar. Tüm İSG dallarında katılımcılara 50 adet soru sorulur. Bazı sorular branşa göre kategorilere ayrılır. Örneğin; işyeri hekimliği sınavında mesleğe dair teknik konular çıkabilir. Bu doğrultuda soruların zorluk seviyesi de değişkenlik gösterir. C, B, A uzman adaylarının başarı elde edebilmesi için 50 soru üzerinden 35 ve üzeri sayıda doğru yapması gerekir. Sınavda her soru 2 puan olarak değerlendirilir ve asgari puan 70’tir.

Siz de iş sağlığı ve güvenliği sınavlarına Bulut Akademi ile hazırlanabilir, kaliteli eğitimci kadromuz sayesinde hem sınav hem de meslek hayatınızda başarılı olabilirsiniz.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page