İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri son derece önemli olmakla beraber, yasa ve kanunlar kapsamında zorunlu tutulmuştur. İSG uzmanı olabilmek için gerekli olan eğitimler, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda yapılır. İSG eğitimi bitiminde katılımcı, tehlike sınıfına uygun sertifika almaya hak kazanır.
Kimler İSG Eğitimi Alabilir?
İSG alanında çalışmak isteyen kişilerin eğitim alması zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği mesleği, gerek iş imkanları, gerek maaş olanakları ile her zaman dikkat çekmeyi başarır. Bu doğrultuda birçok meslek grubu kariyerine İSG alanında yön vermek ister. Ancak, eğitimler katılabilmek için izin verilen meslek gruplarından mezun olma şartı aranır. Buna göre ülkemizde İSG eğitimlerine aşağıdaki bölüm mezunları katılabilir:
İş sağlığı ve güvenliği ön lisans / lisans
Mühendislik fakültesi
Mimarlık fakültesi
Teknik personel yetiştiren bölümler
Fen - edebiyat fakültesi; fizik, kimya ve biyoloji bölümleri.
İSG Eğitimi Almak Zorunlu mu?
En merak edilen detaylar arasında iş sağlığı ve güvenliği kursu zorunlu mu konusu yer alır. İş sağlığı ve güvenliği mesleği oldukça önemlidir. Mesleğin, önemli olmasının temel nedenleri arasında çalışanların sağlığını korumayı hedef alması yer alır. Bu nedenle İSG uzmanı olmak isteyen kişilerin kaliteli ve donanımlı bir şekilde eğitim alması ve staj yapması zorunludur. İSG eğitimi devam zorunluluğu olmasının yanı sıra, eğitimler sıklıkla denetlenir. Katılımcının eğitimlere kendisine tanınan devamsızlık hakkından fazla katılım sağlamadığı tespit edilirse eğitim geçersiz sayılır. Bu durum ise yeniden eğitim alana kadar İSG sınavına girmeyi engeller. Burada İSG sınavı hakkında da kısa bir bilgi vermek istiyoruz. İSG sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Sınav, 50 sorudan oluşur. Sınavdan başarılı olabilmek ve sertifika kazanabilmek için en az 35 soru doğru yapılarak 70 puan alınmalıdır.
İSG Eğitimi Kaç Saatten Oluşur?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin eğitimleri titizlikle takip etmesi gerekir. Uzman adaylarına zorunlu tutan eğitimler 220 saatten oluşur.. Eğitimlerin 90 saati uzaktan gerçekleşir. Uzaktan eğitimlere katılmak için internet bağlantısına gerek duyulur. Uzaktan eğitimlerin bir kısmına istediğiniz saatte girebilirsiniz. Diğer kısımda ise kurumun verdiği saatlere uyum sağlamak gerekir. Eğitimlerin 90 saatlik kısmı ise teorik (yüz yüze) gerçekleşir. İSG eğitimi veren kurumlar saati belirler. Katılımcıların kendisine belirlenen saatlerde derse katılım sağlaması gerekir. Eğitimlerin işleyişi ile ilgili geçici bir değişiklik meydana gelmiştir. Bildiğiniz gibi 2020 yılında pandemi yaşanmıştır ve yüz yüze eğitimlere ara verilmiştir. Bu durum İSG eğitimlerine de yansımıştır. İSG eğitimleri tamamen online şekilde yapıldı. Ancak, kurs belirli saatte ve görüntü açarak katılım sağlamayı zorunlu hale getirdi. Bu sayede katılımcılara sınıf ortamı oluşturulmuştur. İş sağlığı ve güvenliği eğitim sürecinin 40 saati ise staj şeklindedir.
İSG Eğitimi Nerelerde Alınabilir?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için yetkili bir kurumdan eğitim almak gerekir. İSG eğitimi yetki verebilen kurumlar Bakanlık tarafından onaylanır. Eğitimlerin online gerçekleşmesi katılımcılara çeşitli açılardan fayda sağlamıştır. Bunlardan en önemlisi eğitimlere istediğiniz şehirden katılma şansınızın olmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda seyahat engeli olan ya da çalışan kişiler kursa katılım sağlamakta zorluk çekerdi. Fakat online gerçekleşen eğitimler sayesinde birçok kişi kolayca kursa katılım sağlar.
Son olarak İSG eğitimi ücreti hakkında bilgi vermek istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerin ücreti her sene belirli hususlar doğrultusunda değişiklik gösterir. Kurs almak istediğiniz kurum ile görüşerek eğitim ücreti hakkında bilgi alabilirsiniz. Kayıt esnasında eğitim kurumunun sizden istediği belgeleri eksiksiz olarak temin etmeniz gerekir.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments