İSG Belgesi Alma Şartları Nelerdir? Sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bizde yazımızda bu sorunun yanı sıra İSG Belgesi Nedir? İSG Belgesi Nasıl Alınır? Ve İSG Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır? konularına yer verdik.
İSG Belgesi Nedir?
İSG Belgesi:
İş Güvenliği Uzmanı olarak kariyerine devam etmek isteyen kişilerin belirli şartları yerine getirdikten sonra aldıkları bir belgedir.
Kişilerin işyerlerinde İş güvenliği uzmanı olarak görev almasını sağlayan bir belgedir. İSG Belgesi ni almak isteyen kişinin tamamlaması gereken iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin kaliteli olması çok önemlidir. Adayların, çalışma hayatı boyunca önem arz eden bu eğitimini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylı Bulut Akademi gibi eğitim kurumlarından almalıdırlar.
İşyerinin tehlike sınıfına göre alınması gereken İSG Belgesi türü değişmektedir. Buna göre üç (3) çeşit İSG Belgesi bulunmaktadır:
Çok Tehlikeli İşyerleri İçin | A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi |
Tehlikeli İşyerleri İçin | B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi |
Az Tehlikeli İşyerleri İçin | C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi |
İSG Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
İSG Belgesi ni alabilmek için kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar eğitim bölümünü ve pratik olarak gerçekleştirilen sınavlardan başarılı olmayı içermektedir.
İSG Belgesi ne sahip olmak isteyen kişilerin belirli bir bölümden mezuniyeti bulunması gerekmektedir.
İSG Belgesi ne sahip olmak isteyenlerin mezuniyet belgesi olması gereken bölümler:
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bölümleri
Lisans veya Ön lisans İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümleri
Fen- Edebiyat Fakülteleri Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümleri
Sadece bu bölümlerden mezun olma şartı aranmamaktadır. Bazı meslek grubuna ait kişilerde eğitime katılarak ve sınavı başarılı geçerek İSG Belgesi ne sahip olabilirler. Bu meslekler:
Teknik öğretmenler
İş müfettişleridir.
Ayrıca Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişlerde İSG Belgesi ne sahip olabilmektedir.
İSG Belgesi ni almak için gereken temel şartlar bunlardır. Bu şartı sağlayan kişiler son olarak ÖSYM tarafından yapılan İSG sınavını başarılı bir şekilde tamamlamalıdır.
İSG Belgesi Nasıl Alınır?
İSG Belgesi ni almak isteyen kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylı bir Eğitim Kurumuna başvuruda bulunarak eğitim almalıdır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimini tamamlayan adaylar İSG sınavına girerek en az 70 puan almalıdır.
İSG sınavını başarı ile tamamlayan kişi İSG Belgesi ni almak için, belge ücretini Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilat Hesabı’na yatırmalıdır.
İSG Belgesi ücretini yatıran kişilerin belgeleri yedi (7) işi günü sürecinde İSG Katip sistemi üzerinde tanımlanmaktadır.
İSG Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
ÖSYM tarafından yapılan İSG sınavını başarılı bir şekilde tamamlayan kişi İSG Belgesi alır. İSG Belgesi ni sorgulamak isteyen kişilerin izlemesi gerek yol şöyledir:
İlk olarak E devlet giriş bilgileriniz ile İSG Katip sistemine giriş yapınız.
Açılan ekranda bulunan “Sorgulama ve Başvuru” sekmesini seçiniz.
Sistem içinde yer alan “İş Güvenliği Uzmanlığı İşlemleri” sekmesini tercih edip “Kayıtlı Kullanıcı Giriş” butonuna tıklayarak kendinize ait İSG Belgesi bilgilerinizi görebilirsiniz.
İSG Belgesi Alma Şartları Nelerdir? konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize bir form bırakarak sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
BULUT AKADEMi™ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İSG Eğitimleri noktasında Yetkilendirilmiş olan KARİYER ENSTİTÜSÜ A.Ş. markasıdır. Bulut Akademi, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 13 yıldır binlerce kişinin İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almasını sağlamıştır.
Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki formu doldurun.
13 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Fark edin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments