Sağlık çalışanlarının şartlarının giderek zorlaştığı günümüzde hekimler arasında popüler olan alanlardan birisi de iş yeri hekimliğidir. Mesleğin bu denli popüler olmasının bir sonucu olarak nasıl iş yeri hekimi olurum sorusu sıkça sorulmaya başlanmıştır. Biz de içeriğimizi bu konu üzerine hazırladık. Bildiğiniz üzere ülkemizde üniversitelerin 6 yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerini bitirenler "Hekim" unvanıyla mezun olmaktadırlar. Şayet devlet memuru olarak çalışmak istiyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kuraya katılarak pratisyen hekim olarak göreve başlayabiliyorsunuz. Branşlaşmak isteyen hekimler ise Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girerek belirli bir dalda uzmanlaşma yoluna gitmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı resmi ve özel kurumlarda çalışırken aynı zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak iş yeri hekimliği yapabilirsiniz.
İş Yeri Hekimi Nasıl Olunur?
İş yeri hekimi olmak için birinci şart elbette ki Tıp fakültesi mezuniyeti. Tıp Fakültesinden mezun olup resmi veya özel kuruluşlarda hekimlik yapıyor olsanız dahi iş yerlerinde hekimlik yapabilmek için iş yeri hekimliği sınavına girmeniz gerekiyor. İş yeri hekimliği sınavı ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınav olup yılda iki sefer düzenlenmektedir. Sınavlar genelde Mayıs ve Aralık aylarında yapılmaktadır. Sınava girebilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında iş yeri hekimliği kursu alınması gerekir.
İş Yeri Hekiminin Görev ve Sorumlulukları
İş yeri hekiminin görev ve sorumlulukları yönetmelikte 5 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar rehberlik, sağlık gözetimi, risk değerlendirmesi, eğitim vermek ve kayıt tutmak ayrıca ilgili birimlerle işbirliği yapmak olarak sıralanmıştır. İş yeri hekimleri söz konusu görevleri icra ederken iş yerinde bulunan diğer sağlık personeli ve iş güvenliği uzmanlarıyla koordineli olarak çalışır. Genel olarak bir işyeri hekiminin görevi iş sağlığı konularında rehberlik hizmeti vermek, çalışılan sahanın iş sağlığına uygun olarak düzenlenmesini sağlamak ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri işverene bildirmektir. Görevleri arasında çalışanların periyodik sağlık gözetimlerini yapmak ve işe girişlerde uygunluk raporu vermek de bulunmaktadır. İş yeri hekimleri çalışanlara vermiş oldukları eğitimlerde iş hayatı boyunca karşılaşabilecekleri riskleri, sağlıklarını nasıl korumaları gerektiği hakkında bilgiler verir. En önemli görevlerinden biri de sağlık konusunda yapılan faaliyetlerin kayıt altına alınmasıdır.
İşyeri Hekimliği Eğitimi
İş yeri hekimliği kursu teorik bölümü 180 saatten oluşan bir eğitimdir. 90 saati uzaktan 90 saati ise örgün eğitimden oluşmaktadır. Ayrıca 40 saat süren bir uygulama yani staj eğitimi vardır. Yani iş yeri hekimliği sınavı başvurusu yapabilmek için 220 saat süren iş yeri hekimliği sertifikası eğitimlerini tamamlamak gerekir. Şu an pandemi halen devam ettiğinden Türkiye'nin en çok tercih edilen İSG kurslarından biri olan Bulut Akademi 90 saat süren örgün eğitimleri online şeklinde yapmaktadır. Bu durumda toplam 220 saat olan eğitim süresinin 180 saati uzaktan olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Eğitim sırasında eğiticinin ve kursiyerlerin kameralarını açmaları zorunludur. Tüm eğitimler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Bulut Akademi ile siz de uzaktan iş yeri hekimliği eğitimlerine katılabilirsiniz.
İş Yeri Hekimliği Sınavı
İş yeri hekimliği sertifikası alabilmek için eğitimin tamamlanmasının ardından iş yeri hekimliği sınavına girmek gerekiyor. Sınav ÖSYM tarafından çoktan seçmeli olacak şekilde yapılır. İş yeri hekimliği sınavı 50 sorudan oluşur. Soruların cevaplanması için 75 dakika süre verilmektedir. Sınavda yanlışlar doğruyu götürmemektedir. Sınavda başarılı olmak için 100 üzerinden minimum 70 puan almak gerekiyor. Sınavda 5 ayrı alanda testler bulunmaktadır. Bunlar iş yeri hekimliği testi, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi ve diğer sağlık personeli testidir. Testler arasında ortak sorular bulunabilir. Her aday kendisiyle ilgili olan testi cevaplayacaktır. Sınava girebilmeniz için her yıl belirlenen sınav ücretini ilgili yere yatırmanız gerekmektedir. Sınav ücretini yatırmayan adayların sınava giriş belgesinin düzenlenmeyeceğini hatırlatmak isteriz. Sınav salonuna giderken yanınızda sınava giriş belgesi veya kimlik kartınızı bulundurunuz. Sürücü belgesi vb. kartlar sınava giriş için ibraz edilemez.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments