top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği C Sınıfı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği bölümünün gerekliliği her sene daha da önem kazanır. Bölümün iş imkanlarının fazla olması, mesleğin ilgi çekiciliği ve çalışma hayatında düzen elde etme isteği İSG’nin önem kazanmasının temel nedenleri arasında yer alır. İSG uzmanı olarak çalışabilmek için iş sağlığı ve güvenliği belgesi almak gerekir. Belgeler C, B ve A sınıflarına ayrılır. Bu yazımızda C sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? sorusunun cevaplarını aktaracağız.


 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği

İş sağlığı ve güvenliği bölümü gereken önlemleri alarak işyerini, çalışanları ve makineleri korumayı hedef alır. Bu doğrultuda yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalar hem sağlığın hem de güvenliğin korunması açısından önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği bölümü sayesinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçilir. İş sağlığı ve güvenliği belgesi alan kişiler birçok işyerinde görev alabilir. Mesleğin ilk adımı C sınıfı uzmanlıktır. Tecrübe kazandıkça ve başarı elde ettikçe B ve A sınıfa yükselme imkanı vardır.


 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği İş İmkanları Nelerdir?

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği İş İmkanları Nelerdir?
C Sınıfı İSG

C sınıfı iş sağlığı güvenliği uzmanı az tehlikeli işyerlerinde görev alabilir. Tehlike sınıfları az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şeklindedir. Bu doğrultuda işyerleri tehlike sınıflarına göre ayrılmıştır. İş sağlığı ve güvenliği C sınıfı belge ile çalışılabilecek başlıca işyerleri şunlardır:

  1. Yayın evlerinde yapılan işler

  2. Çeşitli toptancılık sektörleri

  3. Yiyecek madde satışı yapılan yerler

  4. Gayrimenkul işletilen yerler

  5. Terzicilik

  6. Cenaze hizmetleri

  7. Ekmek, simit ve fırınlar

  8. Çikolata ve kakao imal edilen yerler

  9. Dondurulmuş gıda üretilen işyerleri.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Maaşları

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları
C sınıfı İSG uzmanı maaş

Herkesin iş hayatından beklentisi farklıdır. Kimileri için pozitif insanlarla çalışmak, kimileri için ulaşım kolaylığı, kimileri için ise maddiyat önemlidir. Her ne olursa olsun yaşam koşullarının iyileşmesi ve işyerinin maddi beklentileri karşılaması için maaşın yeterli olması gerekir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaş aralıkları değişiklik gösterir. Mesleğin maaş aralıkları tecrübeler doğrultusunda artar. İlk kez iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışacak kişiler düşük maaş aralıklarına karşı hazırlıklı olmalıdır. Ortalama olarak en düşük uzman maaşı 2340 TL, en yüksek ise 3920 TL’dir. Ortama fiyat vermek gerekirse 3130 TL ücret genel olarak İSG uzmanlarına verilir. İş sağlığı ve güvenliği iş imkanları oldukça geniştir. Özellikle B ve A sınıfı uzmanlar birçok işyerinde çalışabilir. C sınıfı uzmanlar ise araştırma yaparak hayalindeki meslek hayatına atılabilir.

 

Nasıl C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olunur?

Nasıl C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olunur?
C sınıfı İSG

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği C sınıfı uzmanı olabilmek için eğitim süresinin başarıyla tamamlanması gerekir. Bu doğrultuda üniversitelerin lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim veren kurumları bitirilmelidir. Ön lisans mezunları 220 saatlik eğitime katılarak uzmanlık seviyesine yükselmek için önemli bir adım atar. Bununla birlikte ÖSYM tarafından yapılan sınavdan en az 70 almak gerekir. Ön lisans ve lisans mezunlarının girmesi gereken sınavda toplam 50 soru sorulur. 35 sorunun doğru yapılması 70 puan barajının kazanılması için yeterlidir. Eğer ön lisans mezunları ÖSYM tarafından yapılan sınavı kazanamazsa “tekniker” unvanı alır. Teknikerler için de birçok iş imkanı vardır. Fakat C sınıfı uzmanların yanında teknikerlerin şansı oldukça düşüktür.


İSG lisans mezunlarının ise eğitim almasına gerek yoktur. Mühendislik, mimarlık, fizik, kimya, biyoloji ve teknik personeller için de süreç aynı şekilde işler. Sadece iş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapanların da eğitime girmesine gerek yoktur. Yüksek lisans yapan kişiler İSG sınavınnda başarılı olduğu takdirde B sınıfı uzman olarak çalışma hayatına başlar.

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


Comentários


bottom of page