top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş İmkanları 2021


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş İmkanları 2021
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş İmkanları 2021

Tüm hayatımızı etkileyecek bir süreç olan meslek seçimimizi yaparken çok dikkatli olmak ve bazı detayları atlamamamız gerekiyor. Söz konusu detaylardan en önemlisi de elbette ki gönül verdiğimiz mesleğin iş olanakları oluyor. Ülkemizde üniversite mezunlarının iş bulmaktaki sıkıntılarını göz önünde bulundurduğumuzda bu konu üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda gençlerin tercih ettiği bölümlere baktığımızda iş sağlığı ve güvenliği bölümünün açık ara önde olduğunu görüyoruz. Önceki yıllarda olduğu gibi 2021 yılında iş sağlığı ve güvenliği bölümlerine yoğun ilgi var. Biz de bu yazımızda tüm ayrıntıları sizin için derledik.





 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Tanıtımı


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Tanıtımı
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Tanıtımı

Pek çok farklı sektörde çalışan personelin daha güvenilir ve sağlıklı ortamlarda çalışabilmesi için gerekli denetimlerin yapılması gerekir. 6331 sayılı kanun gereği gerek kamuda gerekse de özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği personelinin istihdam edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. İş güvenliği uzmanlarının yasal olarak bir zorunluluk olması iş sağlığı güvenliği bölümüne olan ilgiyi arttırmıştır. Bölümde hem teorik hem de uygulamalı olarak çağdaş eğitim metotları ile eğitimler verilmektedir. Öğrenciler mesleki anlamda yeterliliğe sahip bir şekilde bölümden mezun olmaktadırlar. İş sağlığı güvenliği bölümlerinin kuruluş amacı çalışma hayatında meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için kamu ve özel sektöre yetkin personeller yetiştirmektedir. Bölüm mezunları kamu sektöründe ve çoğunlukla da özel sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir. Bölümü tamamlayan öğrencilere ön lisans/lisans diploması verilmektedir. Lisans diploması alan mezunlar iş sağlığı ve güvenliği sertifikası kurslarına katılmadan doğrudan ÖSYM tarafından yapılan C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilirler. Ön lisans mezunlarının ise İSG sınavı öncesi Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından İSG kursu alması gerekir. İSG kursu almayan ön lisans mezunlarının İSG sınavı giriş hakkı bulunmamaktadır. Bulut Akademi iş sağlığı ve güvenliği sertifikası eğitimleri ile sınavlara gerektiği gibi hazırlanır ve uzmanlık belgenizi alabilirsiniz.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Olanakları


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Olanakları
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Olanakları

Bölüm mezunlarını gerek kamuda gerekse de özel sektörde geniş iş olanakları beklemektedir. Yapılan bir istatistiğe göre Türkiye'de yaklaşık 13.000 civarında İSG uzmanı açığı bulunmaktadır. İş imkanları ile ilgili detayları aşağıda maddeler halinde sıraladık.


  • İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları kanunun gerektirdiği şekilde birçok işletmede aktif olarak görev alacak, çalışanlara daha sağlıklı ve güvenilir bir ortam hazırlamak için çalışacaklardır.

  • 6331 sayılı kanuna göre kamu ve özel sektör kapsamındaki tüm iş ve işyerleri, stajyerler ve çıraklar da dahil olmak üzere tüm çalışanlar İSG sertifikası olan iş güvenliği uzmanlarının çalışma alanı içindedir.

  • 6 aydan uzun süredir çalışan, en az 50 kişinin çalıştığı ve sanayi işletmesi olarak sayılan yerlerde iş güvenliği uzmanı çalıştırılması zorunludur.

  • 50 kişinin altında çalışanı olan işyerlerinde ise İSG danışmanlık hizmetlerinin dışarıdan alınması zorunludur.

  • Bu bağlamda bir İSG uzmanı fabrikalarda, üretim tesislerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde, askeriyelerde, bankalarda, otellerde, turizm tesislerinde, küçük işletmelerde kısacası çalışma hayatının her alanında iş bulabilmektedirler. Bulut Akademi iş güvenliği sertifikası eğitimlerimize katılarak siz de İSG uzmanı olma şansını yakalayabilirsiniz.

 

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları
İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

2021 yılında asgari ücrete yapılan zamla birlikte iş güvenliği sertifikası sahibi uzmanların maaşları da revize edildi. İşyerlerinde olabilecek kazaların önüne geçebilmek için risk analizleri yapan uzmanlar A, B ve C sınıfı olarak 3'e ayrılıyor. İş güvenliği uzmanı maaşları dahil olduğu sınıfa, baktığı işyeri sayısına, deneyimine, kamu veya özel sektöre göre farklılıklar gösterir. Aşağıda vermiş olduğumuz rakamlar piyasada var olan ortalama rakamlardır.

  • A Sınıfı İSG uzmanı: Bu kategoride yer alan uzmanlar 8000 TL ile 10000 TL arası maaş alırlar. A sınıfı uzmanlar çok tehlikeli işyerlerine baktıkları için ücretleri diğer uzmanlara göre daha fazladır.

  • B sınıfı uzmanlar 3.100 TL ile 6.200 TL arası ücret alırlar. B sınıfı uzmanların çalışma sahası "tehlikeli" sınıfta yer alan işletmelerdir.

  • C sınıfı uzmanlar 2.900 TL ile 4.300 TL arası maaş aralığında çalışır. C sınıfı uzmanlar "Az Tehlikeli" sınıfta yer alan işletmelerde çalışabilirler.



 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page