top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Maaşı


İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Maaşı
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Maaşı

İş sağlığı ve güvenliği uzmanının görevi çalışma ortamlarını daha sağlıklı ve güvenilir hale getirmek için gerekli olan tedbirleri almaktadır. Günümüzün büyük bir bölümünün işyerinde geçtiğini düşündüğümüzde iş güvenliğinin önemini daha net kavrayabiliriz. Her çalışma alanı belirli oranda bir risk etmeni taşır. İş güvenliği uzmanları söz konusu riskleri minimuma indirmek için çalışır. Böylece çalışanların meslek hastalıklarına yakalanma ve iş kazası geçirme ihtimalleri azalır. İş güvenliği uzmanlarının maaşları değişiklik gösterir. Dahil oldukları sınıflar gereği maaş aralıkları farklılaşır. A, B ve C sınıfı uzmanların maaşları aynı değildir. Uzmanların maaşlarını belirleyen en önemli unsur sahip oldukları iş güvenliği sertifikası sınıfıdır.



 

Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?


Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?
Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?

İş güvenliği uzmanı olabilmek için üniversitelerin belirtilen bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Fen fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji bölümü mezunları, mühendislik bölümleri, mimarlık bölümleri, teknik öğretmen yetiştiren bölümler ve iş güvenliği bölümü çıkışlılar iş güvenliği sertifikası alabilirler. İSG sertifikası alarak uzman olabilmek için yalnızca üniversite mezunu olmak yetmez. Bunun yanında her yıl 2 dönem yapılan İSG sınavlarına da katılmanız gerekir. İSG sınavına katılabilmek için ise yetkili bir eğitim kurumundan eğitim almanız gerekiyor. Bulut Akademi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tüm şartlarını karşılayan Türkiye'nin en iyi İSG kurslarından biridir. İSG kursu hakkında detaylı bilgi için iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

 

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları


İş Güvenliği Uzmanı Maaşları
İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

İş güvenliği disiplininde 3 tane farklı sınıf bulunur. Bunlar A, B ve C sınıflarıdır. A sınıfı çok tehlikeli işyerlerini, B sınıfı tehlikeli ve C sınıfı az tehlikeli işyerlerini ifade eder. C sınıfı başlangıç düzeyi olup iş güvenliği uzmanlarının maaşları saymış olduğumuz tehlike sınıflarına göre belirlenir. Gelin A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlarını maaşlarına göre ayrı ayrı inceleyelim.

  • C Sınıfı İSG Uzman Maaşı: C sınıfı İSG sertifikası iş güvenliği uzmanlığında en alt derecesidir. Ortalama 4000 TL ile 5500 TL arasında değişen maaşları vardır. Maaşlar tecrübeye paralel olarak artış gösterir.

  • B Sınıfı İSG Uzman Maaşı: B sınıfı iş güvenliği uzmanları ortalama 6000 TL maaş alabilmektedir. Maaşlar 6000 TL'nin altında 4500-5000 TL bandında da olabilir. Bunun yanında tecrübeye göre B sınıfı uzman maaşı 7000 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

  • A Sınıfı İSG Uzman Maaşı: A sınıfı en yüksek maaşı alan uzman sınıfıdır. A sınıfı bir uzman piyasada 10.000 TL'ye varan tutarlarda maaş alabilmektedir. Maaşların yüksekliğini belirleyen iki temel faktör vardır. Bunlardan birisi tecrübe diğeri ise risk faktörüdür. A sınıfı uzmanlar çok tehlikeli kapsamına giren çalışma ortamlarında bulundukları için maaşları diğer sınıflar göre oldukça yüksektir. İş güvenliği uzmanları maaşlarını artırmak için eğitim almak koşuluyla bir üst sınıfa geçebilmektedir.

 

İş Güvenliği Uzmanı Nerelerde ve Kaç Saat Çalışır?


İş Güvenliği Uzmanı Nerelerde ve Kaç Saat Çalışır?
İş Güvenliği Uzmanı Nerelerde ve Kaç Saat Çalışır?

İş güvenliği uzmanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu her yerde çalışabilir. Bu işyerleri tehlike sınıflarına göre belirlenmiş olan yerlerdir. Tehlike sınıfları az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3'e ayrılır. Söz konusu sınıflara dahil işyerlerinde İSG uzmanı olarak çalışabilmek için İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alınması zorunludur. 6 aydan uzun süre en az 50 kişinin çalıştığı sanayi kolundaki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunludur. İşyerinin tehlike sınıfının belirlenmesi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yapılır. Ülkemizde eğitim ve İSG sınavı sürecini tamamlayarak İSG uzmanı olarak çalışan çok sayıda kişi bulunmaktadır. Ancak İSG uzmanı bulundurmanın zorunlu olduğu daha pek çok işyeri bulunduğundan mesleğe olan talep gün geçtikçe artmaktadır.


İş güvenliği uzmanlarının çalışma saatlerine geldiğimizde ortaya şu şekilde bir tablo çıkmakta;

  • Az tehlikeli işyerlerinde ayda 12 saat ve buna ilave olarak her işçi başına ayda en az 5 dakika çalışılmaktadır.

  • Tehlikeli sınıfta olan işyerinde ayda toplam 24 saat ve buna ek olarak her işçi başına ayda 5 dakika çalışılır.

  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ayda 36 saat ve buna ilave her işçi başına ayda 10 dakika çalışılmaktadır.

 

İş Güvenliği Uzmanı Olmak Zor mu?

İş Güvenliği Uzmanı Olmak Zor mu?
İş Güvenliği Uzmanı Olmak Zor mu?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iş güvenliği uzmanı olabilmek için öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Sonrasında adayları bir eğitim ve sınav süreci bekliyor. Adaylar yetkili bir İSG kursu üzerinden eğitimlerini tamamlayarak sınava girme hakkı elde ediyorlar. İSG sınavı toplam 50 sorudan oluşur. Sınavı kazanmak için 35 soruya doğru yanıt vermeniz gerekir. 35 soruya doğru yanıt verdiğiniz takdirde minimum sınav barajı olan 70 puan alırsınız. İSG sınavını kazanabilmek için dersleri takip etmeli, devamsızlık yapmamalı ve bolca tekrar etmelisiniz. Bu şartları yerine getiren adaylar sınavı rahatlıkla geçerek iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaktadır. Alana olan yoğun ilgi sebebiyle sınava çok sayıda aday katılmakta bu da sınava ciddiyetle çalışılmasını gerektirmektedir. Yeterli derecede çalıştığınız takdirde siz de İSG uzmanı olabilirsiniz.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page