Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği bilinci her geçen gün daha fazla önem kazanır. Mesleğin işyerinde sağlık güvenliği sağlayan çalışmalar yapması vazgeçilmez olmasının temel nedenleri arasında yer alır. İş güvenliği belgesi alarak iş ortamında çalışmalar yapabilmek için için belirlenen şartları yerine getirmek gerekir. Tüm şartları yerine getiren kişiler iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazanır. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası ücreti ise her sene belirli hususlar doğrultusunda değişiklik gösterir. Bu yazımızda iş güvenliği uzmanlığı sertifikası fiyatları ve vize ücreti başta olmak üzere birçok konuya cevap vereceğiz.
Kimler İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası Alabilirler?
İş sağlığı ve güvenliği mesleği birçok gruptan kişilere çalışma fırsatı sunar. Çeşitli meslek gruplarına tanınan iş güvenliği uzmanlığı sürecine tabi olmak için gereken şartlar yerine getirilmelidir. Bu şartlardan ilki ilgili bölümlerden mezun olmaktır. İş güvenliği eğitimi C sınıfı, B sınıfı ve A sınıfı için katılım sağlayabilecek bölümler şunlardır:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Mimarlık fakültesi bölümleri
Teknik personellik bölümleri
İş sağlığı ve güvenliği bölümü
Fizik, kimya, biyoloji bölümleri.
İlgili bölümleri bitiren kişiler ÖSYM tarafından yapılan iş sağlığı ve güvenliği sınavı sürecine tabii olmalıdır. Sınavdan 35 ve üzeri soruyu doğru yaparak başarı elde eden kişiler İSG uzmanı olma hakkı kazanır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı
İş güvenliği sertifikası C sınıfı için yapılan sınavdan başarı elde edebilmek için 70 puan alma şansı bulunur. Sınav 50 sorudan oluşur. Çoktan seçmeli şekilde gerçekleşen sınavda, yanlış soruların doğruları götürmesi gibi bir durum söz konusu değildir. İş güvenliği uzmanlığı sınavından başarı elde eden kişiler İSG- Katip üzerinden sertifika işlemlerini başlatabilir. Ancak ilk olarak iş güvenliği sertifikası ücreti ödenmelidir. Ödeme işlemleri Ziraat Bankası üzerinden yapılır. İş güvenliği uzmanlığı sertifikası C, B ve A şeklindedir. A sınıfı çok tehlikeli - tehlikeli - az tehlikeli, B sınıfı tehlikeli - az tehlikeli, C sınıfı ise az tehlikeli sınıfta görev alır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifika Ücreti
C, B ve A sınıfı iş güvenliği sertifikası alan kişiler gereken ücreti ödemekle mükelleftir. İSG sertifika ücreti her sene makam olurunca belirlenir. Ücretler ise şu şekildedir:
İş güvenliği sertifikası C sınıfı fiyatları: 649 TL
Diğer sağlık personeli sertifikası ücreti: 162,25
İşyeri hekimliği sertifikası ücreti: 649 TL
İSG Eğitici sertifikası: 649 TL’dir.
Belge ücretini ödemek için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı girerek işlemleri başlatabilirsiniz. Sertifikanın geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren başlar. Geçerlilik süresinin sonuna gelindiğinde vize işlemlerinin başlatılması gerekir. Aksi takdirde İSG uzmanı olarak çalışma şansı ortadan kalkar.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası Vize Ücreti
İş güvenliği sertifikası geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yılın sonuna gelindiğinde vize işlemlerinin başlatılması gerekir. İş güvenliği sertifikası C sınıfı fiyatları vize işlemi için 162,25 TL’dir. Vize yenileme işlemleri yapmak için İSG- Katip’e girmeniz gerekir. Açılan sayfadan “kayıtlı kullanıcı girişi” bölümüne tıklayarak vize süresine ilişkin bilgileri öğrenebilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği vize işlemi 5 yıllık sürenin bitmesine 2 ay kala yapılabilir. İşlemleri yaparken sertifika türüne göre seçim yapmanız gerekir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları tüm işlemlerini İSG- Katip üzerinden yapabilir. Belge ücretini İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilât hesabına yatırabilirsiniz.
Siz de iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı mesleğinde görev alabilmek için Bulut Akademi’yi tercih edebilirsiniz. Alanında başarılı kişilerden oluşan akademik kadromuz sayesinde hayallerinize doğru ilk adımı atabilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments