İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİN GEÇİCİ 9 UNCU MADDESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Duyuru Tarihi: 7 Ocak 2025
Duyuru Yapılan Yer: https://isgkatip.csgb.gov.tr
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgelendirme Kriterlerinde Önemli Değişiklikler
27 Aralık 2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile İş Güvenliği Uzmanlığı belgelendirme kriterlerinde kritik değişiklikler hayata geçirildi. Geçici 9. Madde kapsamında, mevcut tecrübeleri ve şartları karşılayan İş Güvenliği Uzmanları’na, eğitim ve sınav şartı olmaksızın bir üst sınıf belge hakkı tanındı.
Yeni Düzenlemenin Detayları
Geçici Madde 9 kapsamında getirilen yeni uygulama ile:
(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olup, 31 Aralık 2024 itibariyle çok tehlikeli sınıfta üç yıl fiilen çalışma deneyimi olan ve son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma cezası bulunmayan uzmanlara (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi verilecek.
(C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olup, 31 Aralık 2024 itibariyle tehlikeli ve/veya çok tehlikeli sınıfta üç yıl fiilen çalışma deneyimi olan ve son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma cezası bulunmayan uzmanlara (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi verilecek.
Bu belgelerin verilmesi için başvurular, 31 Mart 2025 tarihine kadar Genel Müdürlüğe yapılabilecek.
Önemli Ayrıntılar
1. Eğitim ve Sınav Şartı Olmaksızın Belge Verilmesi:Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda uzun süreli deneyime sahip olan İş Güvenliği Uzmanları, tecrübeleri ve mevcut belgeleri sayesinde eğitim ve sınav şartı aranmaksızın belge alabilecek. Bu düzenleme, şimdiye kadar üst sınıflarda tehlike grubunda çalışan uzmanların bilgi ve deneyimlerini teyit etmek amacını taşıyor.
2. Yardımcı İş Güvenliği Uzmanlarının Durumu:Yeni düzenleme, yardımcı İş Güvenliği Uzmanlarını kapsamıyor. Yardımcı uzmanların tehlike sınıflarındaki asli görevlerde sorumluluk taşımaması ve herhangi bir idari yaptırımla karşılaşmamaları bu kararın temel gerekçesini oluşturuyor.
Başvuru Şartları
Belge alımı için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekiyor:
Fiili Çalışma: Kendi belge sınıfından üst tehlike sınıfında, en az üç yıl süreyle çalışılmış olması.
Disiplin Durumu: Son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma cezası almamış olmak.
Sonuç
Bu yeni düzenleme ile deneyimli İş Güvenliği Uzmanları’nın tecrübelerinden etkin bir şekilde yararlanılması hedefleniyor. Başvuru süreci ve şartları hakkında daha fazla bilgi için https://isgkatip.csgb.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Duyurunun tam metni;
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİN GEÇİCİ 9 UNCU MADDESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
07.01.2025
27/12/2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmeliğin Geçici 9 uncu maddesi,
“GEÇİCİ MADDE 9- (Ek:RG-27/12/2024-32765)
(1) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle, çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 31/12/2024 tarihi itibarıyla en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyenlerden son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma işlemi uygulanmamış olanlara, 31/3/2025 tarihine kadar başvurmaları halinde (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi EK-1’deki örneğine uygun olarak Genel Müdürlükçe verilir.
(2) (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle, tehlikeli ve/veya çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 31/12/2024 tarihi itibarıyla en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyenlerden son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma işlemi uygulanmamış olanlara, 31/3/2025 tarihine kadar başvurmaları halinde (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi EK-1’deki örneğine uygun olarak Genel Müdürlükçe verilir.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen fiili çalışma süresinin hesabında sadece İSG-KATİP’te kayıtlı iş güvenliği uzmanlığı sözleşmeleri esas alınır.”
şeklindedir.
İlgili maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte Genel Müdürlüğümüzce iki husus hakkında açıklama gereği duyulmuştur.
1. Eğitim ve Sınav Şartı Olmaksızın Üst Belge Verilmesi Hususu:
20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda işyerleri yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları vb. diğer hususlar dikkate alınarak tehlike sınıflarına göre gruplandırılmıştır. Bu sınıflama kapsamında işyerleri, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Kanun çerçevesinde yürütülen işlemlerin genelinde bu tehlike sınıfları esastır.
Bununla birlikte; mezkûr Kanunda işverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü getirilmiştir. İş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğünün yerine getirilmesinde işyeri tehlike sınıfları esas alınmıştır. Bu kapsamda; iş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için; çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranmaktadır.
6331 sayılı Kanunda yer verilen (A), (B) ve (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlarının, nitelikleri ve görevlendirilmeleri ile iş güvenliği uzmanlığı belgesi alınmasına ilişkin şartlar ise 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Yönetmeliğin dayanak maddesinde yer alan 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında “Aşağıdaki konular ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir” hükmü yer almaktadır. Anılan fıkranın (b) bendinin (5) numaralı alt bendinde yer alan “İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin eğitimleri ve belgelendirilmeleri, unvanlarına göre kimlerin hangi sınıf belge alabilecekleri, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli eğitimi verecek kurumların belgelendirilmeleri, yetkilendirilmeleri ile eğitim programlarının ve bu programlarda görev alacak eğiticilerin niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmeleri, eğitimlerin sonunda yapılacak sınavlar ve düzenlenecek belgeler.” hükmü uyarınca ilgili Yönetmeliğin “İş güvenliği uzmanlığı belgesi” başlıklı 8 inci maddesinde bu hususlar düzenlenmiştir.
İlgili maddeye bakıldığında ise; (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesinin verilme şartlarının kategorik olarak iki gruba ayrıldığı görülmektedir.
Birinci grup belirli şartları sağlaması halinde iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılma ve sınavında başarılı olma halidir. İlgili maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde bu husus “(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara” şeklinde tanımlanmıştır.
İkinci grup ise mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlardan, mezuniyet ve/veya unvan gibi belirli şartları sağlayanlara iş güvenliği uzmanlığı eğitimine ve ilgili sınava katılma şartı olmaksızın doğrudan belgenin verilmesi halidir. İlgili maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği doktora mezunlarına, (3) numaralı alt bendinde Genel Müdürlük veya bağlı birimlerinde en az on yıl görev yapmış olanlara, (4) numaralı alt bendinde iş sağlığı ve güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görev yapmış iş müfettişlerine ve (5) numaralı alt bendinde Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde uzman yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl fiilen görev yapmış iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesinin doğrudan verileceği düzenlenmiştir.
(B) ve (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgeleri için de benzer ve farklı düzenlemeler yine ilgili maddede belirlenmiştir.
(A) sınıfı belgeye sahip bir iş güvenliği uzmanı, çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli, (B) sınıfı belgeye iş güvenliği uzmanı tehlikeli ve az tehlikeli, (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı ise sadece az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev yapabilmektedir. Bununla birlikte, bu genel kurala İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasıyla istisna getirilerek, birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirilen kamu, maden, inşaat, metal, tekstil, sağlık, ulaşım, taşımacılık, ticaret, imalat, bakım, onarım, kurulum, enerji, kimya, tarım, ziraat, hayvancılık, mobilya, ormancılık, gıda, matbaa, atık yönetimi, su temini, temizlik, ilaçlama sektörlerine ait işyerlerinde, tam süreli iş güvenliği uzmanlarından sadece birisinde uygun belge sınıfı olması halinde diğerleri için uygun belge şartı aranmayacağı hükme bağlanmıştır. Diğer bir deyişle, bu kapsamda olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (B) ve (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi olanlar sözleşme imzalayabilmekte ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi olanlar sözleşme imzalayabilmektedir. Bu kapsamda üst sınıfta görev yapan kişilerin sayısı oldukça fazladır.
Ancak uygulamada yaşanan zorluklar nedeniyle 2015 yılında 6331 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrası ile mezkûr Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi; tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi kaydıyla 38 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan yürürlük tarihine kadar yerine getirilmiş sayılır hükmü getirilmiştir. Diğer bir deyişle, (B) sınıfı belgeye sahip olanların bir üst sınıf olan (A) sınıfı belgeye sahip olanların sözleşme imzalayabilecekleri çok tehlikeli sınıfta, (C) sınıfı belgeye sahip olanların bir üst sınıf olan (B) sınıfı belgeye sahip olanların sözleşme imzalayabilecekleri tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi imzalama imkânı getirilmiştir. Bu kapsamda ilgili yıldan bugüne kadar bir üst sınıf işyerlerinde görev yapan kişi sayısı oldukça yüksektir. Ancak ilgili madde ile tanınan bu imkânın yürürlüğü 31/12/2024 tarihinde sona ermiş olup, bu kapsamdaki sözleşmeler İSG-KATİP sisteminde kendiliğinden iptal olmuştur.
Söz konusu açıklamalar çerçevesinde üst sınıfta fiilen üç yıl görev yapmış ve son vize döneminde hakkında herhangi bir idari yaptırım uygulanmamış olan iş güvenliği uzmanlarının yetkinlik ve deneyimlerinden faydalanmak amacıyla bu kapsamdakilere eğitim ve sınav şartı olmaksızın bir üst sınıf belge hakkı verilmesi öngörülmektedir. Yönetmeliğin genel kurgusuna bakıldığında görülecektir ki, ilgili eğitimi alma ve sonrasında ilgili sınavda başarılı olma şartı, ilgili alanda belirli bir çalışması ve tecrübesi olmayanlarla ilgilidir. Kısaca, eğitim daha önce tecrübe etmediği üst sınıftaki tehlike sınıfı hakkında bilgi edinmesi, sınav ise bu eğitim sonucunda yeterli bilgiye ulaşıp ulaşmadığını ölçmek içindir. Oysaki getirilen düzenlemede, ilgili kişiler halihazırda en az üç yıl üst sınıf tehlike sınıfında fiilen iş güvenliği uzmanı olarak görev yapmış ve bu görev zamanında da herhangi bir idari yaptırıma sebep olabilecek bir hata yapmamıştır. Kısaca, işbaşı eğitim gibi değerlendirildiğinde ilgili tehlike sınıfı için yeterli bilgiye ulaşma imkânı kazanmış ve idari yaptırımla karşılaşmayarak da yeterli bilgiye ulaştığını ispat etmiş bulunmaktadır.
Sonuç itibarıyla, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde en az üç yıl ve üzerinde kendi sınıfından üst tehlike sınıfında iş güvenliği uzman olarak görev yapan ve son vize döneminde de herhangi bir idari yaptırım (askı veya ihtar) almayan kişilere, kazandıkları yetkinlik ve tecrübeye binaen eğitim ve sınav şartı olmaksızın bir kereye mahsus yine kazandıkları yetkinlik ve tecrübeye uygun olarak bir üst sınıf belgesi verilmesi için, 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönetmelikle düzenleme yetkisi verilen alanda ve belirlilik ilkesine de uygun bir şekilde geçici bir düzenleme yapılmıştır.
2. Yardımcı İş Güvenliği Uzmanlığı Sözleşmelerinin Bu Kapsamda Değerlendirilmemesi Hususu:
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik'in 7 nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “(5) (Ek:RG-30/4/2015-29342) İşveren, bu Yönetmelikte belirtilen zorunlu çalışma sürelerine bağlı kalmak şartıyla işyerinin tehlike sınıfına uygun olarak görevlendirilmesi zorunlu olan en az bir iş güvenliği uzmanının yanında, Kanunda ve Yönetmelikte belirtilen esas sorumluluklar saklı kalmak kaydıyla iş güvenliği uzmanına yardımcı olmak üzere, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip ve işyerinin tam süreli sigortalı çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi yapabilir.” hüküm gereğince işyerlerinde asıl görevlendirilen iş güvenliği uzmanına yardımcı olmak üzere yardımcı iş güvenliği uzmanlığı görevlendirmesi yapılabilmesi sağlanmıştır.
Bu fıkra kapsamında yapılan görevlendirmelerde fıkrada yer alan “Kanunda ve Yönetmelikte belirtilen esas sorumluluklar saklı kalmak kaydıyla” ifadesi kapsamında yardımcı iş güvenliği uzmanlarının işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği konusunda yürütülen işlerde herhangi bir sorumluluğu ve yetkisi bulunmamaktadır.
Bu maddenin ana amacı özellikle çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde görev yapan ve C sınıfı belgeye sahip olan kişilerin bir üst belge sınıfına geçebilmeleri için çalıştıkları mevcut işyerinden ayrılmak zorunda kalmadan sürelerinin işletilebilmesi olup aynı Yönetmeliğin belgelendirme usul ve esaslarının belirlendiği 8 inci maddesinde ifade edilen “(C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlara,” hüküm kapsamında eğitim ve sınav şartı sağlanmak koşuluyla fiili çalışma süresi hesabına yardımcı iş güvenliği uzmanlığı sözleşmeleri dahil edilmektedir. Bu kapsamda, yardımcı iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan kişilerin, fiili çalışma süresini tamamlamış olmaları halinde eğitim katılmaları ve 2025 yılı Mayıs ile Aralık aylarında yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde bir üst sınıftaki belgeyi alma hakları bulunmaktadır.
Bununla birlikte, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik 9, 10 ve 11’nci maddelerinde iş güvenliği uzmanlarının görev, yetki ve yükümlülükleri tanımlanmakta olup bu görev, yetki, yükümlülükler kapsamında herhangi bir ihlal tespit edilmesi halinde aynı Yönetmeliğin 33 ve 34 üncü maddeleri gereğince kişilere ihtar puanı veya askıya alma cezası uygulanmaktadır. Ancak, yardımcı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilen kişiler için Yönetmelik içinde belirlenmiş herhangi bir görev, yetki veya sorumluluğu tanımlanmamış olduğundan bu kişilere yaptıkları işlerden dolayı herhangi bir şekilde ihtar puanı veya askıya alma cezası gibi idari bir işlem uygulanması ihtimali de yoktur.
27/12/2024 tarihinde yapılan düzenleme ile yürürlüğe giren geçici 9 uncu madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, bir üst belge verilebilmesi için iki şartın birlikte sağlanması gerekmektedir. Bunlar;
31/12/2024 tarihi itibarıyla iş güvenliği belgesiyle, kendi belge sınıfından daha üst bir tehlike sınıfındaki işyerinde İSG-KATİP’te kayıtlı bir İGU sözleşmesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını belgelemek.
Son vize döneminde herhangi bir ihtar puanı veya askıya alma işlemi uygulanmamış olmak.
Bu düzenlemenin ana amacı, hali hazırda en az üç yıl üst sınıf tehlike sınıfında fiilen iş güvenliği uzmanı olarak görev yapmış, asli olarak yaptığı görevin tüm sorumluluğunu üstlenmiş, mevzuattaki tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş ve bu görevleri yaparken de herhangi bir idari yaptırıma sebep olabilecek bir hata yapmamış kişilerin edindikleri deneyimin dikkate alınarak bir üst belgenin verilmesidir.
Oysaki yardımcı iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan kişilerin, işyerlerinde herhangi bir yetkisi ve sorumluluğu olmaması sebebiyle (Risk değerlendirmesi yapılması, eğitimlerin verilmesi ve benzeri görevleri yerine getirme ve bunlara imza yetkisi bulunmamaktadır.) iş sağlığı ve güvenliği açısından işyerinde yapılması gereken asli işlerde görev alma şansı olmadığından kişinin yetkinlik kazanıp kazanmadığının ölçülebilme şansı yoktur. Bu sebeple de bahse konu geçici madde ile bir üst belge verme şartlarından olan herhangi bir idari yaptırım almamış olmaları şartını yerine getirme ihtimalleri bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, yukarıda yapılan açıklamalar ve ilgili mevzuat çerçevesinde, her iki şartı birlikte yerine getirme ihtimali olmayan, diğer bir deyişle ilgili sözleşme dönemi boyunca herhangi bir yetki ve sorumluluğu olmayıp bu kapsamda herhangi bir idari yaptırımla muhatap kalma ihtimali bulunmayan yardımcı iş güvenliği uzmanlığı sözleşme süreleri, geçici 9 uncu madde kapsamında kazanılan yetkinlik ve tecrübeye binaen eğitim ve sınav şartı olmaksızın bir kereye mahsus yine kazanılan yetkinlik ve tecrübeye uygun olarak bir üst sınıf belgesi verilmesi için dikkate alınmamıştır.
Bilgilerinize sunulur.
Comments