Bugünkü konumuz iş güvenliği uzmanlığı belgesinin vize işlemleri yani iş sağlığı ve güvenliği sertifikası yenilemelerinin nasıl yapılacağı hakkında olacak. Konumuza geçmeden önce genel olarak iş güvenliği ile ilgili bilgilerimizi tazelemenin ve ne kadar önemli bir görev üstlendiğimizi bir kez daha hatırlamanın faydalı olacağına inanıyoruz.
Dünyada yapılan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili araştırmalara baktığımızda gerek çalışılan ortamın güvenliği gerekse de meslek hastalıklarının ciddi oranda azalma trendine girdiğini net bir şekilde görebiliyoruz. Bunun altında yatan neden hiç şüphesiz çok iyi yetiştirilmiş iş güvenliği uzmanlarının işyerlerinde yaptıkları başarılı çalışmalardan kaynaklanıyor. Bulut Akademi isg kursu yetkin öğretim kadrosuyla tam donanımlı uzman personel yetiştiren bir kurumdur. Bulut Akademi isg kursu öğrencilerimiz sınavlarda çok iyi dereceler elde etmektedir. Durum ülkemize geldiğinde ise maalesef ki acı bir tablo önümüze çıkmakta. İş sağlığı ve güvenliğinin öneminin yeni yeni anlaşılmaya başlandığı ülkemizde iş güvenliği uzmanı çalıştırmaktan kaçan patronlar ve bilinçlendirilmemiş çalışanlar yüzünden her yıl yüzlerce iş kazası ve meslek hastalıklarına yakalanmış insanlarla karşı karşıya kalıyoruz.
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği konusuna eskisine nazaran çok daha fazla önem verilmesi devletin bu konuda aldığı sert tedbirler neticesinde işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği sertifikası sahibi uzman çalıştırma zorunluluğu getirilmiş olması hem bu meslek dalına olan talebi dolayısıyla da ilgiyi artırmıştır. Çağdaş çalışma ve yaşama koşulları için iş güvenliği uzmanı arkadaşların üzerinde büyük bir sorumluluk olduğu muhakkak.
İş Güvenliği Peki Neden?
Bir güvenlik ihmalinin ekonomik sonuçlarını yalnızca maddi kayıplar oluşturmaz. Ortada bir çalışan vardır ve kaza sonucunda bedensel olarak işini yapamaz hale gelebilir. Bu da kendisi ile birlikte önce aile bireyleri olmak üzere bir çok kişiyi etkiler. Bu da bize gösteriyor ki görevi esnasında yaşamını yitiren veya yaralanan insanların değerinin maddi olarak ölçülebilmesi imkansızdır. Bu anlattığımız iş kazalarının insani açıdan durumudur. Bunun yanında olası bir kazada oluşan maddi kayıpları da düşündüğümüzde işveren açısından maliyeti büyüktür. Yavaş yavaş bilinçlenmeye başlayan işverenler bu nedenle son yıllarda isg uzmanı çalıştırmaya başlamış böylece çok önemli bir meslek dalı filizlenmiştir. İş kazalarında bir başka tehlike ise çalışanların motivasyon bozukluğudur. Motivasyonları bozulan çalışanlar işlerini verimli bir şekilde yapamamakta, dikkatleri dağılmakta ve bu da yeni iş kazalarına sebebiyet vermektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı
Çalışan personele sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak
Çalışma şartlarının getirdiği tehlikelerden onları korumak
İşçilerin motivasyon kaybının önüne geçmek
İşyerlerinde risk analizleri yaparak olası kazaların önüne geçmek
İş yerinde oluşabilecek zararları önlemek için personele periyodik olarak eğitim vermek
Verimliliği artırmak
Vize İşlemlerinin Yapılması ve Takibi
Mesleğimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattıktan sonra vize işlemlerinin nasıl yapıldığı ve takibi konumuza geçebiliriz. Vize işlemleri İSG-Katip uygulamasından yapılır. Vize işlemlerini başlatmak için kayıtlı kullanıcı sekmesinden giriş yapılır. Ekranda "Başvuru İşleme Konuldu" yazısını gördüyseniz vize başvuru işlemlerini başlatmışsınız demektir. "Bankaya Bildirim Yapıldı" yazısı çıktığı zaman ise Ziraat Bankası şubelerinden kimlik numaranız ile birlikte İSG kurumsal tahsilat hesabına vize ücreti yatırılır. Sonrasında 2 işgünü içinde vize işlemleri gerçekleştirilir.
Vize İşlemlerinin Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapabilirim?
Bireysel isg sınavı başarılı olan uzmanların iş güvenliği sertifikası süresi 5 yıldır. İsg sertifikası süresinin bitmesine 90 gün kala başvuruda bulunabilirsiniz. Mevzuata göre vize işlemlerinde belirli bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak vize süresi dolduğunda sertifikanız geçersiz duruma düşecektir. Bu durumda yeni bir sözleşme yapamazsınız. 30 gün sonra ise sözleşmeleriniz tamamen sistemden düşecektir. Vize başvurunuzu yaptıktan sonra ise isg sertifikası tekrar aktif hale gelir.
2021 Yılı Vize Ücretleri
İsg sınavı başarılı olup iş güvenliği sertifikası alan uzmanların 2021 yılında vize ücretleri 162,25 TL olarak revize edilmiştir. Vize ücretleri her yıl değişiklik göstermektedir. Belge ücretleri Ziraat Bankasının kurumsal tahsilat programı kullanılarak İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kurumsal tahsilat hesabına T.C. kimlik no'su ile yatırılır. IBAN numarası ile Döner Sermaye hesabına yapılan ödemeler kabul edilmemektedir.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments