top of page

İş Güvenliği Uzmanı Vize Süresi Geçerse Ne Olur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları sertifika alarak göreve başlar. İlk kez uzman olan kişiler istisnai durumlar dışında meslek hayatına C sınıfı ile atılır. C sınıfı İSG uzmanları az tehlikeli sınıfta görev alır. İş güvenliği uzmanı olan kişilerin sertifikası belirli bir süre boyunca geçerlidir. Bu sürenin sonuna gelindiğinde sertifikaya vize yaptırılması gerekir. Bu yazımızda iş güvenliği uzmanı vize süresi geçerse ne olur sorusunun cevabını anlatacağız.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş Güvenliği Uzmanı Vize Süresi Geçerse Ne Olur?

İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatında düzen elde etmek için önemli bir gerekliliktir. İSG, bilimsel ve sistemli çalışmalar yaparak çalışanların, işyerinin ve makinelerin güvenliğinden sorumludur. Bu sayede çalışanlar meslek hastalıklarına ve iş kazalarına karşı korunurken, işyerinde de verim ve üretkenlik artar. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ise İSG hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapar. Bu doğrultuda risk analizi yaparak, çalışanlara eğitimler verir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalışmaları rapor ederek, sistemli şekilde çalışır. İş güvenliği uzmanlığı sertifikası C, B ve A sınıflarına sahiptir.

 

İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifika Süresi



İş sağlığı ve güvenliği belgesi almak için mühendislik, mimarlık, teknik öğretmenlik, fizik, kimya, biyoloji, İSG ön lisans ve lisans mezunu olmak gerekir. Bahsi geçen bölümler bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan eğitim almalı, akabinde İSG sınavına girmelidir. Tüm koşulları yerine getiren kişiler iş güvenliği uzmanı olma hakkı elde eder. Uzmanlık belgesi alan kişiler sertifika ile iş hayatına atılabilir. Ancak iş güvenliği sertifikasının belirli bir süresi vardır. İş güvenliği uzmanı vize işlemleri 5 yıl geçerlidir. Her 5 yılda bir defa olmak üzere sertifikaya vize yaptırılması zorunludur. Vize süresi belge ilk alındığı günden itibaren başlar.

 

İş Güvenliği Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?


İş güvenliği vize yenileme işlemleri her sene tam zamanında yapılmalıdır. Genel olarak OSGB'ler sertifika süresinin yenileme zamanı geldiğinde uzman kişilere bilgi verir. Ancak bilgilendirme yapılmasa dahi, İSG uzmanı olan kişiler süreci takip etmelidir. İş güvenliği vize süresinin yenileme işlemi e-devlet üzerinden takip edilebilir. Bunun için e-devlet üzerinden İSG-Katip'e girilmesi gerekir. İSG-Katip üzerinden vize süresini takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz. Açılan sayfada "kayıtlı kullanıcı girişi" bölümüne tıklayarak bilgilerinizi doldurun. Ardından "sertifikalar" bölümünden gereken bilgileri öğrenebilirsiniz. İş güvenliği uzmanı vize süresi 60 günden az kaldıysa sayfada bilgi verilir. Eğer 60 günden daha fazlaysa bilgiye erişemeyebilirsiniz.

 

İş Güvenliği Vize Yenileme Ücreti


İş güvenliği vize ücreti her sene değişiklik gösterir. İş güvenliği uzmanı vize ücreti 2020 yılında 147,5 TL'dir. Belge ücretlerinin belirlenmesi makam oluru iledir. Ücretleri yatırmak için T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile ödeme yapmak gerekir. Ödeme yapmak için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Kurumsal Tahsilat Hesabına T.C. kimlik numarası ile giriş yapılmalıdır. Ödemeyi; mobil bankacılık, ATM ya da gişe üzerinden yapabilirsiniz.


 

İş Güvenliği Uzmanı Vize Yenileme Süresi Geçerse Ne Olur?



Bakanlık tarafından kazanılan tüm sertifikaların belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bu sürenin sonuna gelindiğinde vize yenilenmeli ya da gerekiyorsa yeniden alınmalıdır. iş güvenliği uzmanı vize süresi olan 5 yıllık sürenin sonuna gelindiğinde yenileme işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde uzman olan kişinin belgesi askıya alınır. İş güvenliği uzmanı belge vize edilmezse yeni görev alamayacağı gibi var olan işyerinde de çalışmaya devam edemez. Bu nedenle vize yenileme işlemlerinin titizlikle takip edilmesi gerekir.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page