2024 İş Güvenliği Uzmanı Birden Fazla Yerde Çalışabilir mi? Hakkında Detaylar
İş Güvenliği Uzmanı Birden Fazla Yerde Çalışabilir mi? En fazla kaç saat çalışabilir? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? gibi soruları merak edenler için tüm cevapları bu yazıda bulabileceksiniz.
İş Güvenliği Uzmanı Birden Fazla Yerde Çalışabilir mi?
İş Güvenliği Uzmanı aylık 195 saat çalışma süresi sınırını aşmamalıdırlar. Yani bir yerde süresinin tamamını dolduracak şekilde tam zamanlı çalışan İş Güvenliği Uzmanı arkadaşımız başka yerde yarı zamanlı çalışma gerçekleştiremez. Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
İş Güvenliği Uzmanı; Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 10 dakika, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 20 dakika, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 40 dakika görev yapmaları gerekmektedir. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 1000 çalışan başına, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 500 çalışan başına, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 250 çalışan başına, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı görev yapmaktadır.
Sertifika üzerinden sınıflandırmaya bağlı olarak İş Güvenliği Uzmanı farklı maaşları alırlar. Bu bağlamda C sınıfı sertifikaya sahip olan kişiler 11.490 ile 27.000 arasında maaş almaktalar. B sınıfı sertifikaya sahip olan kişiler ise 15.460 ile 40.000 arasında maaş almaları belirlenmiştir. A sınıfı sertifika belgesine sahip olan iş sağlığı ve güvenlik uzmanları ise, 19.000 TL ile üzeri maaş alma hakkını elde etmekteler. Özellikle yaptıkları iş ile beraber birçok değişik sektör üzerinden önemli bir yere sahipler. Bu sebepten dolayı yaptıkları iş ile beraber sertifika derecelendirmesi üzerinden maaşları da değişkenlik gösterebilir.
İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İş Güvenliği Uzmanı' nın yapabileceği işler, görev ve sorumlulukları aşağıda belirttiğimiz gibidir:
İşçi sağlığı veya güvenliğine tehdit oluşturan faaliyetleri askıya alabilmek.
Kazaların nedenlerini tespit etmek veya gelecekte bu tür olayların nasıl önlenebileceğini belirlemek üzere araştırma yapabilmek.
Çalışanları, potansiyel tehlike barındıran iş metotlarından veya materyallerinden korumaya yardımcı olacak önlemler alabilmek.
Güvenlik standartlarına ve yasal düzenlemelere uygunluğu sağlamak için iş yeri ortamlarını, ekipmanlarını veya uygulamalarını inceleyebilmek.
Gürültü anketleri, sürekli atmosfer izleme, havalandırma araştırmaları veya asbest yönetimi planları gibi hijyen programları geliştirmek veya sürdürmek.
Analiz için toz, gaz veya diğer potansiyel toksin madde örneklerini alabilmek.
Çalışanın sağlığını, rahatlığını veya performansını etkileyebilecek havalandırma, egzoz ekipmanı, aydınlatma veya diğer koşulların yeterliliğini araştırabilmek.
Sağlık veya güvenlik konularında eğitim programları düzenleyebilmek.
Sağlıkla ilgili şikayetleri araştırmak ve kamu sağlığı mevzuatına uyduklarından emin olmak için tesisleri denetleyebilmek.
Tehlikeli koşul veya ekipmanları düzeltici yöntemler oluşturmak üzere mühendisler ile iş birliği yapmaktır.
Acil durum prosedürleri geliştirebilmek.
Yangın önleme ekipmanı, güvenlik ekipmanı veya ilk yardım malzemelerinin varlığını sağlamak için belirtilen alanları kontrol etmektir.
İş Güvenliği Uzmanı herhangi bir işyeri kapsamında fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin sebep olduğu hastalık ve yaralanmaların ortadan kaldırılması için, bunları önlemek amaçlı prosedürleri ele almaktalar. Bunları geliştirmekle sorumlu olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, özellikle kuruluşun arzu eden kriterlere gelmesini sağlama denetimini gerçekleştirirler. Gerekli olan denetimler ile beraber sonuç olumlu yönde dönüyor ise, firma için geçerli not verilmekte.
İş Güvenliği Uzmanı Birden Fazla Yerde Çalışabilir mi? konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir. Kariyer Enstitüsü, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 14 yıldır binlerce kişinin İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, İşyeri Hekimliği Eğitimi ve İşyeri Hemşireliği Eğitimi almasını sağlamıştır.
Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Comments