Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği her geçen gün önemi artan meslek dalları arasında yer alır. İşyeri ortamı, çalışanlar, çevre, malzeme ve ekipmanlar başta olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapan meslek dalı, sağlık ve güvenliğin sağlanabilmesi için önemli bir şarttır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için ilgili şartları yerine getirmek gerekir. Bu yazımızda iş güvenliği kursunda devam zorunluluğu var mı sorusunun cevabını aktaracağız. Siz de mesleğe ve İSG kursuna dair soru işaretleri ile karşı karşıya iseniz yazının tamamını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? İSG Uzmanı Kimdir?
İş sağlığı ve güvenliği önemi yadsınamayan bilim dalları arasında yer alır. İşyerlerinde güvenli çalışma ortamı sağlamak için çalışmalar yapan İSG, sağlığa zarar veren etkenlerden korunmayı hedef alır. Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için; başta işveren, çalışanlar ve İSG uzmanı olmak üzere birçok kişiye görevler düşer. İş ortamında iş güvenliğini sağlamak için çalışmalar yapan en önemli kişiler arasında iş güvenliği uzmanı yer alır. İş güvenliği uzmanı eğitim alan ve sınava girerek başarı elde eden kişilerdir. İSG uzmanı çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde görev alma imkanına sahiptir.
Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş güvenliği belgesi alabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ülkemizde İSG uzmanı olabilmek için aşağıdaki bölümler bitirilmelidir:
Mühendislik ve mimarlık fakültesi bölümleri
İş sağlığı ve güvenliği bölümü
Teknik öğretmenlik bölümler
Fen edebiyat fakültesi bölümleri (fizik, kimya, biyoloji).
Yukarıda bahsi geçen bölümlerden mezun olan kişiler İSG eğitimi almak zorundadır. İSG eğitimi süreci itinayla takip edilmeli, kurs bitiminde sınava girilmelidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi yetkili kurumlarda uzman kişiler tarafından verilir. İSG eğitimleri uzaktan ve yüz yüze olmak üzere 2 şekilde gerçekleşir. Ancak, 2020 - 2021 yıllarında iş güvenliği kursu pandemi sebebiyle tamamen online yapıldı. Önümüzdeki yıllarda eğitimlerin nasıl gerçekleşeceği henüz bilinmemektedir.
Online yapılan eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Eğitimler sık sık denetlenir. Katılımcının kendisine tanınan devamsızlık hakkı süresini aştığı tespit edildiği takdirde eğitim geçersiz sayılır. Bu durumda katılımcı yeniden eğitim alana kadar sınava girme hakkını kaybeder. Burada önemli bir konuya değinmek istiyoruz. Birçok kişi iş güvenliği kursunda devam zorunluluğu var mı sorusunun cevabını merak eder. Özellikle çalışan kişiler, eğitimlerde devamsızlık yapma haklarının olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşar. Evet, İSG eğitimlerinde devam zorunluluğu bulunur.
Geçtiğimiz yıllarda online gerçekleşen eğitimlere istenilen saatte katılma şansı vardı. Ancak günümüzde böyle bir durum söz konusu değildir. Katılımcı, eğitim kurumunun belirlediği saatlerde eğitimlere katılmalıdır Yüz yüze gerçekleşen eğitimlerde devamsızlık hakkı 6 saattir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilmek için sınava girmek gerekir. İş sağlığı ve güvenliği sınavı her sene 2 defa olmak üzere gerçekleşir. İş güvenliği sınavı 50 sorudan oluşur. 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavdan başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekir. 70 puan alabilmek için ise 35 soruyu doğru yapmak önemli şartlar arasında yer alır.
İş sağlığı ve güvenliği C sınıfı sertifika ile mesleğe başlayabilirsiniz. Meslekte B ve A sınıfına yükselebilmek için belirli bir süre çalışmış olmak ve İSG sınavından başarı elde etmek gerekir. C sınıfı sertifika ile az tehlikeli sınıfta görev alabilirsiniz
+90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
コメント