İş sağlığı ve güvenliği ülkemizde önemi giderek anlaşılan bölümlerdendir. Bölümün ciddiyet ve titizlik gerektirmesi İSG uzmanlarına birçok yükümlülük getirir. Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliği bölümü uzman kişiler yetiştirir. Aynı zamanda farklı bölümlerde okuyan kişilere de iş güvenliği uzmanı olma hakkı tanınır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için zorunlu tutulan eğitimleri almak gerekir. Bu yazımızda iş güvenliği eğitimi nerelerde verilir sorusunun cevabını aktaracağız.
İş Güvenliği Eğitimi Nedir?
İş güvenliği sertifikası Çalışma Bakanlığı tarafından verilir. Sertifikanın veriliş amacı iş güvenliğinin sahada güvenle yürütülmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda uzman adaylarının eğitim alması zorunlu tutulmuştur. İş sağlığı ve güvenliği eğitimini tamamlayan kişiler sınava girerek sertifika almaya hak kazanır. Bu sayede birçok işyerinde çalışabilir ve işyerinde İSG hizmetini yerine getirebilirler.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Nasıl Yapılır?
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi bakanlık tarafından yetki verilen kurum ve kuruluşlar tarafından yapılır. Eğitim verme yetkisi Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanan kurumlar katılımcılara 220 saatlik eğitim verir. Bu noktada verilen eğitimin bir kısmı uzaktan, bir kısmı ise yüz yüze yapılır. Her iki eğitim şeklinde de devam zorunludur. Online şekilde yapılan eğitimde hem katımcıların hem de eğitmenlerin kamera açması gerekir. Dersler zaman zaman kontrol edilir. Aynı zamanda derslerde video kayıt alınarak, gerek görüldüğü takdirde ilgili kuruma verilir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimine Kimler Katılabilir?
İş güvenliği uzmanı olmak için en önemli şartlardan bir tanesi de eğitime katılmaktır. Bakanlık tarafından zorunlu tutulan eğitime herkes katılamamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlık için ilgili bölümlerden mezun olmak gerekir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için aşağıdaki bölümlerin bir tanesinden mezun olmak gerekir:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Mimarlık fakültesi bölümleri
Teknik öğretmenlik bölümleri
İş sağlığı ve güvenliği ön lisans ve lisans bölümü
Fen - edebiyat bölümü (fizik, kimya, biyoloji).
İSG uzmanı olmak isteyenler kariyerine C sınıfı ile başlar. Sadece iş sağlığı ve güvenliği bölümünde yüksek lisans yapan kişilerin sertifikası B sınıfıdır.
A, B, C İş Güvenliği Sertifikası Nedir?
Her işyerinin tehlike sınıfı birbirinden farklıdır. İşyerlerinin tehlike sınıfları; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak belirlenmiştir. Her tehlike sınıfı için alanında uzman kişiler çalışır. C sınıfı iş güvenliği uzmanı az tehlikeli, B sınıfı iş güvenliği uzmanı tehlikeli, A sınıfı iş güvenliği uzmanı ise çok tehlikeli sınıfta görev alır. Her iş güvenliği sertifika sınıfı için belirlenen koşulları taşımak ve belirlenen süre boyunca fiilen çalışmak gerekir.
İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İş güvenliği sertifikası almak için eğitim sürecinin tamamlanması gerekir. Yetkili bir kurumdan alınan 220 saatlik eğitimin ardından ÖSYM tarafından yapılan sınava girmek girilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği sınavı 50 sorudan oluşur. Katılımcıların 50 soru üzerinden en az 35 soruyu doğru yapması gerekir. 35 sorunun doğru yapılması 70 puan almayı sağlar. Sertifikayı alırken Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapmanız gerekir. Ödeme yapan kişiler İSG-Katip üzerinden sertifika alarak, çalışmaya başlayabilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?
İş sağlığı ve güvenliği bölümü çalışma hayatında sağlıklı ve düzenli ortam yaratmak için çalışmalar yapar. Sistemli ve bilimsel çalışmalar birçok açıdan güvenli ortam ortaya çıkarır. İş sağlığı ve güvenliği sayesinde hem çalışanlar hem de işyeri ortamında düzen sağlanmış olur. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alan kişiler çalışma ortamında düzen elde etmek için çalışmalarda bulunur. İSG uzmanı olarak çalışabilmek için iş güvenliği sertifikası almak gerekir.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comentarios