İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için sertifika almak gerekir. İSG sertifikası almak isteyen kişiler eğitime katılmak zorundadır. İş güvenliği uzmanlığı eğitimi alan katılımcılar kariyer hayatına yeni bir yön çizebilir. İş güvenliği uzmanı olmak isteyen adaylar var olan mesleğinin yanı sıra İSG uzmanı olarak görev alabileceği gibi, sadece İSG uzmanı olarak da çalışabilir. Bu yazımızda iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ne kadar sürer ve hangi koşulları taşımak gerekir sorularının cevaplarını aktaracağız.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Hangi Kurumlar Tarafından Verilir?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için gereken ilk şart üniversite eğitimini tamamlamaktır. Lisans ya da ön lisans İSG bölümünü tamamlayan kişiler kariyerine iş güvenliği uzmanlığı belgesi alarak farklı bir yön verebilir. İş güvenliği belgesi almak için üniversite sürecinin ardından zorunlu tutulan 220 saatlik eğitime katılım zorunludur. İş güvenliği uzmanlığı kursu Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. Tehlike sınıfına göre hazırlanan eğitimler akademik kadro tarafından aktarılır. İSG eğitimi verme yetkisi tanınan kurumların tam listesini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
İş Güvenliği Uzmanlık Eğitimine Katılım Zorunlu mu?
İş sağlığı ve güvenliği ciddiyet ve titizlik isteyen bir bölümdür. Uzman adaylarının eğitim sürecine katılması oldukça önemlidir. Özellikle mesleği icra etmek isteyen kişiler teorik bilgiler konusunda tam donanımlı olmalıdır. Bu noktada katılımcıların iş güvenliği amaçları konusunu çok iyi kavraması gerekir. İş güvenliği uzmanlığı bölümü için zorunlu tutulan eğitime katılım zorunludur. Katılımcılar, kendilerine tanınan devamsızlık hakkına uyum sağlamalıdır. Hem online hem de yüz yüze eğitimlerde sık sık denetimler yapılır. Bu noktada katılımcıların devamsızlık hakkını aşması eğitimini tamamlamasına engel teşkil eder.
İş Güvenliği Uzmanlık Eğitimi Devamsızlık Hakkı Kaç Saattir?
İş güvenliği uzmanlığı sertifikası almak için zorunlu tutulan 220 saatlik eğitimin; 90 saati uzaktan, 90 saati yüz yüze yapılır. Geri kalan 40 saat ise uygulamalı eğitimdir. Uzaktan eğitimlerde devamsızlık hakkı bulunmamaktadır. Yüz yüze yapılan eğitimlerde ise 6 saatlik devamsızlık hakkı vardır. Genellikle katılımcılar online yapılan sınavda herhangi bir zorluk yaşamaz. Çünkü online eğitimlere katılımcılar müsait olduğu saatlerde girebilir. Yüz yüze eğitim süresi ise 15 gündür. 15 günlük süreçte katılımcılara tanınan devamsızlık hakkı kesinlikle aşılmamalıdır.
Kimler İş Güvenliği Eğitimi Alabilir?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için mezun olunan bölüm oldukça önemlidir. Çünkü İSG uzmanı olma hakkı tanınan sınırlı bölüm vardır. Bu noktada İSG uzmanı olma hakkı tanınan bölümler şunlardır:
Fizik, kimya, biyoloji
Tüm mühendislik fakültesi bölümleri
Tüm mimarlık fakültesi bölümleri
Teknik personeller
İş sağlığı ve güvenliği ön lisans ve lisans bölümü mezunları.
Uzman olabilmek için gereken şartlardan bir tanesi de iş güvenliği uzmanlık sınavına girmektir. İş güvenliği uzmanlığı sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Sınava giren adayların en az 70 puan alması gerekir. 70 puan kazanmak için ise 50 soru üzerinden 35 sorunun doğru yapılması yeterlidir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Nasıl Alınır?
İş güvenliği uzmanlığı belgesi almaya hak kazanan kişiler için sertifika alma süreci başlar. Bu noktada uzmanların yapması gereken ilk şey Ziraat Bankası hesabına ödeme yapmaktır. Sertifika ücreti her sene makam olurunca belirlenir. Bu noktada sertifika fiyatları değişiklik gösterebilir. Sertifika ücretini ödeyen kişiler İSG-Katip üzerinden belgesini alabilir. Sertifikanın 5 yılda bir defa vize ettirilmesi gerekir. Sertifikanın vize süresi de İSG-Katip üzerinden takip edilebilir.
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50 KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32 Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64 bilgi@bulutakademi.com.tr https://www.bulutakademi.com.tr/
Comments