top of page

İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası


İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası
İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası

Şayet siz de kariyerinizi İSG Uzmanı olarak devam ettirmek istiyorsanız bunun için sertifika alma mecburiyetiniz bulunuyor. Ülkemizde iş sağlığı güvenliği konuları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetki alanına giriyor. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak isteyen kişilerin Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alması şart. Eğitim alabilmek için ise birtakım koşulları yerine getirmiş olmanız gerekli. Bu yazımızda kimlerin iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine katılabileceği, sertifika süreçleri, isg sınavı, iş güvenliği uzmanlarının maaşları gibi konulara değineceğiz.




 

Kimler İSG Eğitimlerine Katılabilir?



Kimler İSG Eğitimlerine Katılabilir?
Kimler İSG Eğitimlerine Katılabilir?

İş güvenliği uzmanı sertifika eğitimlerine katılabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı aranıyor. Bakanlığın belirlemiş olduğu bölümlerden mezun olanlar İSG eğitimlerinin ardından ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarı göstererek İSG Sertifikası almaya hak kazanırlar. O halde en çok merak edilen konulardan biri olan isg uzmanı olma hakkı verilen üniversite bölümlerini açıklayalım. İş sağlığı ve güvenliği doğrudan doğruya insan hayatıyla ilgili olduğu için her aşaması titizlikle ele alınması gereken bir meslek dalıdır. Sürecin en önemli yapı taşlarından biri olan eğitimlere katılabilmek için üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji bölümleri, mühendislik, mimarlık bölümleri, teknik eğitim veren bölümler, iş sağlığı güvenliği bölümlerinden mezun olmak gerekiyor.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi


İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

İş güvenliği eğitimleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetki verilmiş olan eğitim kurumlarınca yapılır. Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde isg kursu bulunmaktadır. Eğer yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlara uyuyorsanız siz de isg uzmanı olmak için Bulut Akademi isg kurslarına katılabilirsiniz. Bulut Akademi deneyimli kadrosu ve sınavlarda göstermiş olduğu performansla otorite olarak kabul edilen eğitim kurumlarından biridir. Kariyerinizi bu doğrultuda yönlendirmek istiyorsanız bizimle iletişime geçiniz.


İş sağılığı güvenliği 220 saat süren bir eğitimdir. Bunun 90 saati teorik, 90 saati online , 90 saati de staj eğitimini kapsamaktadır. Eğitimlere devam etme zorunluluğunuz vardır. Devamsızlık hakkınız 6 gündür. Devamsızlık süresini geçen adayların isg kursu ile ilişiği kesilir. Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar İSG Sertifikası almak için sınava girerler. İSG sınavı yılda iki defa yapılır. 50 sorudan oluşan sınavda başarılı olabilmek için 35 soruya doğru yanıt vermeniz gerekiyor. Bir başka deyişle minimum 70 puan ve üzeri alanlar başarılı sayılmaktadır.

 

İş Güvenliği Tehlike Sınıfları


İş Güvenliği Tehlike Sınıfları
İş Güvenliği Tehlike Sınıfları

İş güvenliği sertifikası için birden fazla sınıftan bahsedebiliriz. Bu sınıflar C, B ve A şeklindedir. Sertifikalar bu sınıflara göre verilmekte dolayısıyla her sınıf uzmanın sorumluk alanı farklı olmaktadır. C sınıfı sertifika sahibi bir uzman az tehlikeli işyerlerinde çalışabilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları kariyerlerine C sınıfı ile başlar. B sınıfı sertifika sahibi olanlar tehlike ve az tehlikeli işyerlerinde çalışabilirler. Burada bir hatırlatma yapalım. İş sağlığı güvenliği alanında yüksek lisans programları bulunmaktadır. Şayet İSG yüksek lisans yaparsanız başlangıç sınıfı olan C sınıfından değil B sınıfı sertifika ile göreve başlayabilirsiniz. Gelelim iş güvenliği alanında en kıdemli olanların sahip olduğu A sınıfı iş güvenliği sertifikasına. A sınıfı iş güvenliği sertifikası sahibi bir kimse her türlü işyerinde çalışabilmektedir. Yani A sınıfı uzmanlar, çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinin hepsinde çalışma hakkına sahiptir.


Bir başka önemli ve çok sorulardan biri de sınıflar arasında geçiştir. Bu konu hakkında da bilgi verelim. C sınıfı bir uzmansanız ve B sınıfına geçiş yapmak istiyorsanız C sınıfı sertifika ile 3 yıl iş güvenliği uzmanı olarak çalışmanız gerekiyor. 3 yıl sonunda eğitimlere girerek sınavda başarılı olduğunuz takdirde B sınıfı sertifikanızı alabilirsiniz. B sınıfında A sınıfına geçişlerde de aynı süreç geçerlidir. B sınıfı sertifika ile 4 yıl çalışmanın ardından eğitim ve sınava girerek A sınıfı bir isg uzmanı olabiliyorsunuz.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Maaşları


İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Maaşları
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Maaşları

Birçok işyerine isg uzmanı çalıştırma zorunluluğu getirildiğinden iş sağlığı ve güvenliği sertifikası sahibi uzmanların günümüz Türkiye'sinde diğer meslek dallarına göre iş olanakları açısından çok daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Çalışanın olduğu her yerde iş güvenliği uzmanlarına ihtiyaç vardır. Bu nedenle iş güvenliği uzmanları belirli bir bölgede değil Türkiye'nin her yerinde çalışma imkanlarına sahiptir. Meslekte maaşları belirleyen 3 etkenden söz edebiliriz.

  • Deneyim

  • Çalışılan İşyeri

  • Çalışılan Şehir

Bu bağlamda maaşlar ile ilgili bir değerlendirmede bulunacak olursak iş güvenliği uzmanlarının 3000-5000 TL arası maaş aldığını söyleyebiliriz.



 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page