İş sağlığı güvenliği uzmanlığı günümüzün en revaçta meslekleri arasındadır. Yasalarla güçlendirilen iş sağlığı güvenliği uygulamaları işverenlerin iş güvenliği uzmanı çalıştırmasını zorunlu kılmaktadır. Hal böyle olunca konu ile ilgili merak edilenler artmış ve insanlar doğru kaynaktan bilgi edinme arayışına girmiştir. Eğitim ve İSG sınavını takiben başarılı olan adaylar İSG sertifikası almaya hak kazanırlar. Peki İSG sertifikası nasıl alınır? İş sağlığı ve güvenliği sertifikası e-devlet üzerinden yani elektronik ortamda alınan bir belgedir. E-devlet hesabınıza girip yapılması gereken işlemleri tamamladıktan sonra sertifikanıza kavuşabilirsiniz. Bu yazımızda e-devlet üzerinden sertifika alma işlemleri ve sertifikalar ile ilgili diğer hususlardan bahsedeceğiz.
İSG Sınavını Kazandım Bundan Sonra Ne Olacak?
Şayet iş sağlığı güvenliği sınavını kazandıysanız öncelikle sizi tebrik ediyoruz. İSG sınavını kazandığınıza göre artık sertifikanızı almak için gerekli işlemlere başlayabilirsiniz. İlk aşama ödeme işlemleridir. Sertifika ücretleri Ziraat Bankası'na yatırılmaktadır. İş güvenliği sertifika ücretleri konusunda çokça soru alıyoruz. Ancak bu soruya net bir yanıt verebilmemiz zor. Ücretler her yıl Bakanlıkça yeniden revize edilmektedir. İçinde bulunduğumuz 2021 yılı için belirlenen İSG sertifikası ücreti ise 649 TL'dir. İSG sertifika ücretini internet bankacılığı kullanarak veya ATM üzerinden ödeyebilirsiniz. İş sağlığı güvenliği ücretini ödedikten sonra ikinci aşama İSG-Katip işlemlerinin yapılmasıdır. İş sağlığı güvenliği belgenize e-devletten bakarak kontrol edebilirsiniz. İş güvenliği sertifika işlemleri online olarak gerçekleştirilen ve yine aynı şekilde online olarak düzenlenen bir belgedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasını Kimler Alabilir?
İş sağlığı güvenliği uzmanlığının günümüzün en revaçta mesleklerinden biri olduğunu söylemiştik. Buna paralel olarak kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Biz de yazımızın bu kısmını kimlerin iş güvenliği sertifikası alabileceğine ayırdık. İSG uzmanı olabilmek için üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Aşağıda sıralamış olduğumuz bölümler den mezun olan kişiler iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için Bulut Akademi gibi güvenilir kurumlardan zorunlu eğitimlerini alarak İSG sınavı başvurusunda bulunabilirler.
Mühendislik Fakülteleri
Mimarlık Fakülteleri
Teknik Personel Yetiştiren Bölümler
Fizik, Kimya, Biyoloji Bölümleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü
Yukarıdaki fakültelerden mezun olan kişiler İSG eğitimlerine katılarak İSG sınavı katılım hakkına sahip olabilirler. Eğitimlerinizi alacağınız İSG kursu bu bağlamda büyük önem arz etmektedir. Seçeceğiniz İSG kursu deneyimli kadrosu olan, kazandırma oranları yüksek, fiyat açısından uygun bir eğitim kurumu olmalıdır. Bulut Akademi tüm bu özellikleri içinde barındıran Türkiye'nin en çok tercih edilen iş güvenliği akademilerinden biridir.
İSG-Katip İşlemleri
İş güvenliği sertifikası ilgili her türlü işlemi İSG-Katip üzerinden yapabilirsiniz. Sertifikanızı sorgulayabilir ve yenileyebilirsiniz. İSG-Katip iş güvenliği uzmanlarının birçok işini kısa süreler içinde gerçekleştiren bilgisayar destekli bir sistemdir. İSG-Katip sistemine girişler e-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği alanıyla ilgili herkesin mutlaka e-devlet şifresinin bulunması gerekir. E-Devlet şifresi bulunmayan kişiler kendilerine en yakın postaneden şifrelerini alabilirler. İSG-Katip adresine tıkladıktan sonra karşınıza "Sorgulama&Başvuru" bölümü gelmektedir. "Sorgulama&Başvuru" bölümüne tıklayın. "İş Güvenliği Uzmanlığı İşlemleri" bölümüne de tıklayarak şifrenizi girin. İSG-Katip üzerinden İSG sertifikanız için başvuruda bulunabilir hatta sınav başvurunuzu bile buradan yapabilirsiniz. Sertifika yenileme işlemleri de İSG-Katip üzerinden gerçekleştirildiğine göre kaç yılda bir sertifikanızı yenilemeniz gerektiği konusunu da açıklayalım. İSG sertifikaları alındığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. 5 yılın sonunda sertifikaların yenilenmesi gerekir. Hak kaybına uğramamak için sertifikanızı zamanında yenileyiniz.
Sertifika Ücretini Yatırırken Dikkatli Olun
İş sağlığı ve güvenliği sertifikanızı alabilmek için Ziraat Bankası'na ilan edilen tutar kadar ödeme yapmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Ücretinizi yatırırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Ödeme yaparken işlemlerinizi kurumsal tahsilat programı üzerinden yapmalısınız. Ödeme yapacağınız hesap ise İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Kurumsal Tahsilat Hesabı olmalıdır. Ödeme işlemine başlamadan önce Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No'nuzu hazırda bulundurunuz. IBAN numarası ile Döner Sermaye hesabına yapacağınız ödemeler geçersiz sayılacağından sertifika ücretini yatırırken çok dikkatli olunuz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments