top of page

İki Yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?

Son yılların en fazla araştırılan ve ilgi duyulan meslekleri arasında iş sağlığı ve güvenliği yer alır. İş sağlığı ve güvenliği bölümü çalışma hayatında sağlık ve güvenlik elde edebilmek için oldukça önemli bir şarttır. İş sağlığı ve güvenliği bölümü ülkemizde 2 ya da 4 yıl olmak üzere eğitim verir. Eğitim kapsamında alanında uzman kişiler yetiştirilir. İş sağlığı ve güvenliği bölümünü 2 yıl okuyan ve mezun olan kişiler "tekniker" unvanı kazanır. Teknikerlik mesleğini icra eden kişiler İSG sınavına girerek uzman olma şansı elde eder. Bu yazımızda iş sağlığı ve güvenliği bölümü iki yıllık nedir ve bölümün dersleri nelerdir sorularının cevaplarını açıklayacağız.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği

İş sağlığı tanımı yaparken çalışma hayatındaki sağlığa zarar verecek koşulları ortadan kaldırmayı hedef alan bilimsel ve sistemli çalışmalara verilen isimdir demek doğru bir tabirdir. İş sağlığı ve güvenliği bölümünün ilk amacı çalışanların güvenliğini sağlamaktır. Bu doğrultuda çalışanların iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunması hedeflenir. İşyerinde sağlığa zarar veren bir durum ortaya çıktığında birtakım önlemler alınır. İSG'nin önemli amaçlarından bir tanesi de üretim güvenliğini sağlamaktır. Genel olarak ekonomik amaçlar ve verim elde etmek doğrultusunda üretim güvenli hale getirilir. Mesleğin önemli hedeflerinden olan işletme güvenliğinin sağlanabilmesi ise çalışma ortamındaki birçok tehlikeli durumun ortadan kaldırılması hedefler. Bu sayede çalışma ortamı güvenli ve tehlikesiz hale gelir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı diğer çalışanlarla birlikte çalışarak iş ortamının güvenli hale gelmesinden sorumludur. İki yıllık iş sağlığı ve güvenliği mezunları sertifika alarak C sınıfı uzman seviyesine yükselebilir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 2 Yıllık Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 2 Yıllık Nedir?
2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği

Ülkemizde 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü birçok üniversite tarafından verilir. Öğrenciler 2 yıllık eğitim sürecinde mesleğe yönelik birçok teknik bilgiyi öğrenir. İSG ön lisans dersleri genellikle sayısaldır. Ayrıca öğrencileri bekleyen staj süresi vardır. 2 yıllık eğitim ve staj süresinin ardından iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için eğitime girilmesi gerekir. İş sağlığı ve güvenliği eğitim süresi 220 saatten oluşur. Yarısı online, yarısı yüz yüze olan eğitim süresine katılmak gerekir. Devamsızlık süresini aşan kişiler uzman olma hakkını yeniden eğitim alana kadar kaybeder. Eğitim süresinin ardından ÖSYM (Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi) tarafından yapılan sınava girilmesi ve en az 70 alınması şarttır. 70 puanı kazanabilmek için 50 sorudan 35 tanesinin doğru yapmak gerekir. 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği okuyanlar için 35 soru barajının aşılması genellikle kolaydır. Sistemli ve düzgün çalışıldığı takdirde her tekniker rahatlıkla uzman seviyesine yükselir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği 2 Yıllık ile 4 Yıllık Arasındaki Fark Nedir?


İş Sağlığı ve Güvenliği 2 Yıllık ile 4 Yıllık Arasındaki Fark Nedir?
İSG lisans bölümü

2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği okumak eğitim süresini bir an önce bitirerek mesleğe başlamak isteyen kişiler için cazip gelmeyi başarır. Fakat bu noktada lisans düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan kişiler aradaki farkı sorgular. Aslında bu duruma cevap vermek için tüm mesleklerde olduğu gibi düşünmek gerekir. Her türlü meslekte 2 yıl okuyan kişiler tekniker ya da teknisyen olarak bilinir. Ancak meslekte uzmanlaşmak için lisans düzeyinde eğitim almak gerekir. Bununla birlikte 2 yıllık İSG eğitimi alan kişiler C sınıfı uzmanlık sertifikası için zorunlu tutulan eğitime katılmalıdır. Fakat 4 yıllık okuyan öğrencilerin 220 saatlik eğitim alması gerekmez.


 

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


Opmerkingen


bottom of page