İş sağlığı ve güvenliği belgesi almak için tüm şartları yerine getiren kişiler uzman unvanı ile çeşitli işyerlerinde görev almaya başlayabilir. İş sağlığı ve güvenliği ülkemizdeki en önemli mesleklerden bir tanesidir. Mesleğin, iş ortamında sağlık ve güvenliği sağlamak için çalışmalarda bulunması tercihten ziyade zorunluluk haline gelmiştir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ilgili mevzuat ve standartlara uygun şekilde çalışmalar yapar. Bu sayede güvenli bir çalışma ortamı oluşturulma hedefi işlenir. Bu yazımızda iş güvenliği sertifikasının geçerlilik süresi nedir sorusunun cevabını merak eden kişilere bilgi aktarımı yapacağız.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır? Şartları
Çalışma ortamında İSG uzmanı olarak görev alabilmek için sertifika sahibi olmak gerekir. İş güvenliği sertifikası almak için 3 önemli şart vardır.
İlgili üniversite bölümlerinden mezun olmak
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak
İş sağlığı ve güvenliği sınavından başarı elde etmek.
3 şartı yerine getiren kişiler C sınıfı sertifika almaya hak kazanır. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile “az tehlikeli” sınıfta görev alma hakkınız bulunur. Eğer İSG alanında yüksek lisans yaptıysanız iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almanıza gerek yoktur. Ayrıca yüksek lisans yapan kişiler sınava girerek başarılı olduğu takdirde B sınıfı sertifika almaya hak kazanır. B sınıfı iş güvenliği sertifikası ise “tehlikeli ve az tehlikeli“ sınıfta görev yapma hakkına sahiptir. İSG mesleğinin en kıdemlisi ve tüm tehlike sınıflarında görev alabilen sınıfı ise A sınıfı sertifikadır. A sınıfı İSG uzmanı ihtiyaç duyulan tüm işyerlerinde çalışmalar yapar.
Hangi Üniversite Bölümleri İSG Uzmanı Olabilir?
İş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için üniversitelerin mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olmak gerekir. Tüm mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları İSG uzmanı olarak görev yapabilir. Bunun yanı sıra tüm teknik personellere de İSG uzmanı olma hakkı verilmiştir. Teknik personeller eğitim ve sınav sürecinin ardından iş güvenliği uzmanı olabilir. Ülkemizde giderek popülerliği artan bölümlerden bir tanesi de iş sağlığı ve güvenliği bölümüdür. İş sağlığı ve güvenliği bölümü üniversitelerde 2 ya da 4 yıllık olarak işlenir. Önlisans mezunları ve lisans mezunları sınava girerek başarı elde ettiği takdirde İSG uzmanı olabilir. Burada bir parantez açmak istiyoruz. İSG önlisans ile lisans mezunları arasındaki tek fark; lisans mezunlarının okuldan sonra İSG eğitimi almasına gerek olmamasıdır.
İş Güvenliği Sınavı Nedir?
İş güvenliği uzmanı olabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınava girmek gerekir. İş güvenliği sınavı yılda 1 ya da 2 defa olmak üzere gerçekleşir. C sınıfı uzman olabilmek için sınavdan 70 ve üzeri puan almak gerekir. Bunun için 50 soru üzerinden 35 sorunun doğru yapılması şarttır. Tüm şartları yerine getiren kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından verilen sertifika ile birçok işyerinde görev alabilir. Ayrıca iş güvenliği uzmanı maaş aralıklarının da fazla olması sayesinde kariyerine bu alanda yön verebilir.
İş Güvenliği Sertifikasının Geçerlilik Süresi Nedir?
İş güvenliği sertifikası geçerlilik süresi en sık merak edilen konulardan bir tanesidir. Sertifika almaya hak kazanan kişiler kaç yıl görev alabileceğini, kaç yılda bir sertifikayı yenilemesi gerektiğini vb. konuları merak eder. İSG belgesi alan kişilerin sertifikasının geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu 5 yıllık süreç, belgenin alındığı tarihten itibaren işlenmeye başlar. 5 yıllık geçerlilik süresinin ardından İSG yenileme eğitimi yapılır. Yetkili eğitim kurumları tarafından yapılan programa katılmak zorunludur. 30 saat süren eğitimin ardından İSG uzmanının sertifikası yenilenmiş olur.
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments