İş ortamında çalışanların sağlığının korunması, güvenliğin sağlanması ve üretimin devamlı hale getirilmesi için çeşitli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler doğrultusunda başta işverene çeşitli görevler düşer. İşveren çalışma ortamında; işyeri hekimi, işyeri hemşiresi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak üzere çeşitli meslek gruplarını çalıştırmak zorundadır. Diğer sağlık personeli ise çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev alma hakkına sahiptir. Diğer sağlık personelliği görevini alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartları tamamlayan kişiler diğer sağlık personeli sertifikası almaya hak kazanır. Diğer sağlık personeli Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde verilen eğitimlerin akabinde sınavdan başarı elde eden kişilere verilir.
Diğer Sağlık Personeli Belgesi Kimlere Verilir?
Diğer sağlık personeli (DSP) sertifikası alabilmek için ilk olarak ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekir. Buna göre diğer sağlık personelliği yapabilecek üniversite bölümleri şunlardır:
Çevre Sağlığı Teknisyenliği
Acil Tıp Teknisyenliği
Sağlık Memurluğu
Hemşirelik.
Yukarıdaki bölümlerden mezun olan kişiler diğer sağlık personeli kursuna kayıt olmak zorundadır. Diğer sağlık personeli kursları Bakanlık tarafından yetkili eğitim kurumlarında verilir. Eğitimini bitiren kişiler sınava girerek başarı elde etmelidir. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan kişiler diğer sağlık personeli sertifikası alarak görev almaya başlayabilir.
DSP Sertifikası Kaç Puanla Alınır?
Diğer sağlık personeli sertifikası sınavı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleşir. Sınav 50 sorudan oluşur ve 100 puan üzerinden değerlendirilir. Çoktan seçmeli şekilde gerçekleşen sınavdan başarı elde edebilmek için en az 60 puan almak gerekir. Sınavda yanlışların doğru soruları götürmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle adayların bilmediği soruları da boş geçmemesi önemli ayrıntılar arasında yer alır.
İşyeri hemşiresi olmak isteyen adayların doğru bir eğitim kurumuna kayıt olması gerekir. Eğitim kurumunun başarılı olması ve adayı doğru şekilde yönlendirmesi sınavdan başarı elde edebilmek açısından önemli detaylar arasında yer alır.
Siz de Bulut Akademi Eğitim Kurumunu seçerek yapılan sınavdan başarı elde edebilirsiniz.
Diğer Sağlık Personeli Sertifikası Nasıl Alınır?
Tüm süreci tamamlayarak işyeri hemşireliği sınavından başarı elde eden kişileri tebrik ediyoruz. Sertifikayı alabilmek ve işlemleri başlatmak için ilk olarak ödemeyi yapmanız gerekir. Ödeme işlemini yapan kişiler İSG-Katip üzerinden diğer sağlık personeli belgesi sorgulama işlemini yerine getirebilir. İSG-Katip üzerinden kayıtlı kullanıcı girişi yaparak tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Diğer sağlık personeli çalışma süreleri ise şu şekildedir:
0 - 49 çalışan arasında: 10 dakika
50 - 249 çalışan arasında: 15 dakika
250 ve üzeri çalışan arasında: 20 dakika.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi diğer sağlık personeli sadece çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde görev alma hakkına sahiptir. DSP, işyeri hekimi ile birlikte başta sağlık olmak üzere çeşitli konularda çalışmalar yapar.
Diğer Sağlık Personeli Sertifika Ücreti
Diğer sağlık personeli sertifikası ücreti her sene makam olurunca belirlenir. 2021 yılı için belirlenen ücret 162,25 TL’dir. Sertifika ücretini Ziraat Bankası üzerinden ödeyebilirsiniz. Ödeme işlemini yapmak için T.C. Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilat Programı aracılığıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Kurumsal Tahsilat Hesabı üzerinden T.C. kimlik numaranızı girerek giriş yapabilirsiniz.
Diğer sağlık personeli sertifikasının geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıllık sürenin sonuna gelindiğinde diğer sağlık personeli sertifikası yenileme işlemlerinin yapılması gerekir. Sertifika için belirlenen vize ücreti de 162,25 TL’dir.
Bulut Akademi, birçok alanda olduğu gibi DSP kursunda da başarısıyla adından söz ettirir. Siz de geç kalmadan eğitim programına kayıt olabilir, hayallerinizdeki kariyer fırsatını elde edebilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments