Çalışma hayatını düzenli ve sağlıklı hale getiren meslek gruplarından bir tanesi de diğer sağlık personelliğidir. Diğer sağlık personeli belgesi olan kişiler işyeri hekimi ile birlikte görev alarak birçok görev üstlenir. DSP görevinde yer alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlardan bir tanesi de diğer sağlık personeli eğitimi almaktır. Eğitim süreci Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleşir. Bu yazımızda “diğer sağlık personeli nedir? Kimler DSP olabilir? DSP kursu veren kurumlar hangileridir?” sorularının cevaplarını vereceğiz. Siz de merak ettiğiniz tüm konuların cevabını Bulut Akademi üzerinden iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Diğer Sağlık Personeli Eğitimi (DSP) Kimler Alabilir?
Diğer sağlık personeli kursu alabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Buna göre diğer sağlık personeli eğitimi alabilecek meslek grupları şunlardır:
Çevre Sağlığı Teknisyenliği
Sağlık Memurluğu
Hemşirelik
Acil Tıp Teknisyenliği.
Yukarıdaki bölümlerden mezun olan kişiler eğitim programına belirlenen zamanlarda kayıt olmalıdır. Eğitim için belirlenen sürenin geçmemesi önemli detaylar arasında yer alır. Eğitime kayıt olmakta geç kalmanız o dönem yapılan sınava giriş yapmanızı engeller. DSP eğitimleri 90 saatten oluşur. 45 + 45 olmak üzere 2 periyotta gerçekleşen eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Devamsızlık hakkını aşan kişilerin eğitimi geçersiz sayılır.
DSP Sertifikası Kaç Puanla Alınır?
Diğer sağlık personeli sınavı yılda 1 ya da 2 defa olmak üzere gerçekleşir. Sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. 50 soru üzerinden gerçekleşen sınav çoktan seçmelidir. Adayların başarı elde edebilmesi için 60 ve üzeri puan kazanması gerekir. Sınavda her soru 2 puan olarak değerlendirilir. Sınav genel olarak sağlık konularından oluşur. Fakat bunun yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği konularında da sorular sorulur. Adayların en doğru şekilde ders çalışabilmesi ve başarı elde edebilmesi için tüm konulara hakim olması gerekir. Bu doğrultuda iyi bir eğitim kurumuna kayıt olmak, kaliteli kaynaklardan çalışmak ve güncel mevzuata hakim olmak önemli ayrıntılar arasında yer alır. Diğer sağlık personeli geçme notu kazanan kişiler sertifika işlemlerini başlatabilir.
DSP Sertifikası Nasıl Alınır?
DSP sertifikası almaya hak kazanan kişileri tebrik ediyoruz. Sertifika sürecini başlatmak için ücret ödemeniz gerekir. Diğer sağlık personeli sertifika ücreti 2021 yılında 162,25 TL’dir. Sertifika ücretini Ziraat Bankası üzerinden mobil bankacılık aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Ödeme işlemlerini yaparken T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekir.
Sertifika ücretini ödedikten sonra İSG- Katip üzerinden işlemleri başlatabilirsiniz. İSG- Katip üzerinden giriş yaptıktan sonra “kayıtlı kullanıcı girişi” yapmalı, ardından “diğer sağlık personeli işlemleri” bölümü üzerinden girebilirsiniz. Açılan sayfadan sertifika başvurusu yapabildiğiniz gibi vize işlemlerini de yerine getirebilirsiniz. Sertifikanın geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıllık sürenin sonuna gelindiğinde sertifikaya vize işlemi yaptırılması gerekir. Diğer sağlık personeli sertifikasının vize ücreti de 162,25 TL’dir.
DSP Maaşları Nasıldır?
DSP maaşları çalışan sayısına göre değişiklik gösterir. Diğer sağlık personeli çalışma süreleri şu şekildedir:
10 - 49 çalışan arasında: Çalışan başına 10 dakika
50 - 249 çalışan arasında: Çalışan başına 15 dakika
250 ve üzeri çalışan arasında: Çalışan başına 20 dakika.
Diğer sağlık personeli sertifikası olan kişiler ortama 3.790 TL maaş alır. Fakat işyerinin bulunduğu şehir ve deneyim başta olmak üzere çeşitli etkenler maaşların artış göstermesini sağlayan etkenler arasında yer alır. Diğer sağlık personeli iş ilanları arasından inceleme yaparak kariyer fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.
Siz de Bulut Akademi’ye kayıt olarak, hayallerinizi gerçekleştirme fırsatı elde edebilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
תגובות