Ülkemizde en merak edilen meslekler arasında TMGD yer alır. TMGD, iş imkanlarının ve gelir olanaklarının yüksek olduğu bir meslek dalıdır. Birçok insan mühendislik ya da fen dallarında çalışmak yerine TMGD alanına yönelmek ister. Ayrıca, kendi meslek dalında iş bulamayan kişiler TMGD’ye yönelerek hayallerindeki kariyere adım atar. Bu yazımızda TMGD nedir sorusundan çalıştığım kurumda hem TMGD hem de mühendis olarak çalışabilir miyim sorularına kadar birçok konuda kafanızdaki soru işaretlerini gidereceğiz.
TMGD Nedir? Kimler TMGD Olabilir?
TMGD açılımı tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarda eğitim alan ve sınavdan başarı elde eden kişiler TMGD olmaya hak kazanır. Mesleğin birçok görevi yerine getirmesi gerekir. Bunlar arasında en önemlisi; tehlikeli maddelerin taşınırken sözleşmelere ve anlaşmalara uygunluğunu izlemektir (ADR/ RID / IMGD). Tehlikeli maddeler doğru şekilde kullanılmadığı, boşaltılmadığı, doldurulmadığı ve nakil edilmediği takdirde; doğaya, insanlara ve çevreye başta olmak üzere birçok zararlı etkiyi beraberinde getirir. Bu durumda; tehlikeli maddelerin taşınmasında kurallara uygun olması hayati önem taşır.
TMGD Görevleri Nelerdir?
TMGD görevleri oldukça geniş kapsamda yer alır. Ancak temelde aşağıdaki görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi gerekir:
İşletmeye öneriler sunarak tehlikeli maddelerin ADR/RID/IMDG hükümlerine uygun taşınmasını sağlamak.
Tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili yıllık faaliyet raporları hazırlamak.
Taşınacak tehlikeli maddenin türünü belirlemek.
Taşınan tehlikeli maddenin türüne göre ADR/RID/IMGD kod hükümlerine uygun prosedürün izlenmesini sağlamak.
Çalışanların eğitim almasını sağlamak.
Acil durumlar hakkında çalışanları bilgilendirmek.
Periyodik olarak tatbikatlar yapmak.
Uygun araç ve gereçlerin kullanılmasını sağlamak.
Kimler TMGD Olabilir?
TMGD nedir ve kimler TMGD olabilir soruları sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapabilmek için geçtiğimiz yıllarda lisans mezunu olmak yeterliydi .Fakat, günümüzde TMGD mesleği yapabilecek üniversite bölümlerinin kapsamı daraltılmıştır. Buna göre TMGD olma hakkı verilen lisans ve ön lisans bölümleri şunlardır:
Tehlikeli madde güvenlik bölümü
Mühendislik fakültesi bölümleri
Fizik, kimya ve biyoloji bölümleri.
Bölüm mezunlarının TMGD uzmanı olabilmesi için eğitime ve sınava girmesi gerekir. Ancak hepsinden önemli olan nokta kişinin adli sicil belge kaydının temiz olmasıdır. Adli sicil belgesinde yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak TMGD olabilmek için önemli bir kaidedir.
TMGD eğitimi Bakanlık tarafından yetkili kurumlarda yapılır. 64 saat, 8 gün süren eğitimlerin ardından sınava girilmelidir. TMGD sınavı kitap açık şekilde yazılı olarak gerçekleşir. 100 puan üzerinden gerçekleşen sınavdan 70 ve üzeri alan kişiler TMGD uzmanı olmaya hak kazanır.
Çalıştığım Kurumda Hem TMGD Hem Mühendis Olarak Çalışabilir miyim?
Gelelim en önemli konulardan bir tanesine. Mühendislik mesleğini icra eden kişiler TMGD eğitimine ve sınavına katılarak TMGD alanında çalışıp çalışamayacağını merak eder. Bu sayede mühendisler gelir imkanını artırmak ve statü kazanmak ister. Bu soruya olumsuz cevap verebiliyoruz. Buna göre; tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mesleğini icra eden kişiler 2263.06 TMGD kodu ile çalışabilir. Ayrıca, mesleğin tam zamanlı icra edilmesi ve herhangi bir başka işte çalışmamış olmak önemli konular arasında yer alır.
Son olarak TMGD uzmanı birden fazla kuruma danışmanlık hizmeti verebiliyor mu sorusuna cevap vereceğiz. TMGD uzmanının, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kuruluşunda danışmanlık görevinde 8 işletmeye kadar hizmet verme şansı vardır. Bu konuda detaylı yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
TMGD Kursu Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 359 12 64
Коментарі