Tehlikeli kimyasallarla ya da patlayıcılarla çalışılan işyerlerinde PKD hazırlanması gerekir. PKD “patlamadan korunma dokümanı” olarak ifade edilir. Patlamadan korunma dokümanı çalışanların bir patlama esnasında ne yapması ne yapmaması gerektiğini ifade eden bilgiler içerir. Bu doğrultuda çalışma ortamının güvenli hale gelmesi sağlanır. İşyerinde faaliyete başlamadan önce hazırlanan PKD sağlık ve güvenlik açısından büyük öneme sahiptir. ATEX nedir? ATEX uluslararası sertifikaya verilen isimdir. AT ve EX hecelerinin birleşiminden oluşan Fransızca kelime “ATmosphéres EXplosives” kelimelerinin kısaltılmasıdır. Bu yazımızda patlamadan korunma dokümanı ve ATEX yönetmeliği nedir? konuları hakkında detaylı bilgilere yer verdik. Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgilere erişmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlanması
30.04.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 28633 sayılı yönetmelik doğrultusunda patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinin Patlamadan korunma dokümanı hazırlaması zorunlu hale gelmiştir. Aynı yönetmelik kapsamında; yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı kimyasalların bulunduğu yerlerde patlayıcı alan “Zone (Bölge” hesabı yapılmalıdır.
Patlamadan korunma dokümanı eğitiminde ATEX yönetmeliği hakkında da bilgi verilir.
ATEX yönetmeliği şu 2 başlıktan oluşur:
1) ATEX 2014/34/AB (ATEX 94/9)
2) ATEX 137
ATEX yönetmeliği doğrultusunda eski alışkanlıklar yerine yenisini getirmiş, sektöre düzen gelmiştir. ATEX sertifikası birçok amaca yöneliktir. Temelde amaç mal ve can güvenliğini sağlamaktır. ATEX yönetmeliği yangın konusunda önemli bir tedbirdir.
Hangi İşyerlerinde PKD Hazırlanması Gerekir?
PKD hazırlama konusunda belirli sektörlere zorunluluk bulunur. Buna göre; doğalgaz üretim yerleri, benzin istasyonları, tehlikeli gaz ve tozların depolandığı tanklar ve boyahane gibi yerlerde patlamadan korunma dokümanı hazırlanması gerekir. Ancak yönetmelikte patlamadan korunma dokümanı hazırlaması gerekli olmayan yerler de belirtilir. Bunlar:
a) Hastalara tıbbi tedavi uygulamak için ayrılan yerler ve tıbbi tedavi uygulanması,
b) 1/4/2011 tarihli ve 27892 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) kapsamında yer alan cihazların kullanılması,
c) Patlayıcı maddelerin ve kimyasal olarak kararsız halde bulunan maddelerin üretilmesi, işlemlerden geçmesi, kullanımı, depolanması ve nakledilmesi,
ç) Sondaj yöntemiyle maden çıkarma işleri ile yeraltı ve yerüstü maden çıkarma işleri,
d) Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerde kullanılan her türlü taşıma aracı hariç, uluslararası antlaşmaların ilgili hükümlerinin uygulandığı kara, hava ve su yolu taşıma araçlarının kullanılması.
Bahsi geçen yönetmeliğin tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Çalışanlar Patlayıcı Ortam Risklerinden Nasıl Korunabilir?
Çalışanların patlayıcı ortam risklerinden korunması hakkında en önemli sorumluluk işverene aittir.
İşveren, iş ortamının koşullarını iyileştirmek ile yükümlüdür. Bu doğrultuda; çalışanların patlayıcıdan korunma eğitimi almasını sağlamalıdır.
İşveren çalışmaya başlanmadan önce patlamadan korunma dokümanı hazırlanmasını sağlamalıdır. Patlamadan korunma dokümanı gerektiğinde yenilenmelidir.
Eğer patlayıcı ortamda farklı kimyasallar varsa koruyucu önlem en yüksek seviyede olana uygun olacak şekilde yapılır.
İşyerinde bakım ve onarım çalışmalarına büyük önem verilmelidir. Bu doğrultuda çalışma ortamında gereken tüm koşullar yerine getirilmelidir.
Çalışanlar kendilerine belirtilen görevleri yerine getirmelidir. Bu doğrultuda işverenin ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanının talimatlarına uyum sağlamalıdır.
Son olarak ATEX 137 yönetmeliği hakkında bilgi vermek istiyoruz. ATEX 137 uygunluk raporu muayenesi gerçekleşen işyerlerinin bütün tedbirleri aldığını gösterir. Patlamadan korunma dokümanı hakkında detaylı bilgilere buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Siz de tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı, işyeri hemşireliği, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı ile KDU olmak üzere birçok eğitim programına kayıt olmak için Bulut Akademiyi tercih edebilirsiniz. Alanında uzman kadromuz sayesinde kariyerinize önemli katkı sağlayabilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comentarios