Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak kariyerine başlayan kişilerin belirli bir süre sonra belgesini yenilemesi gerekir. Bu nedenle ADR yenileme eğitimi almak şarttır. Yenileme eğitimi yetkili kurumlarda verilir. Eğitimlere ve sınav sürecine dahil olmak için ilgili şartlar yerine getirilmelidir. Bu yazımızda ADR tazeleme eğitimi hakkında bilgi vereceğiz.
ADR Belgesi Nasıl Alınır?
Kimler ADR belgesi alabilir sorusu sıklıkla merak edilir. ADR belgesi alabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak, eğitime katılmak ve sınavdan başarı elde etmek gerekir. ADR belgesi alabilmek için zorunlu tutulan eğitim süresi 19 saattir. Eğitimin ardından T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sınav yapılır. 60 ve üzeri alan kişiler sertifika alma hakkı elde eder. ADR belgesi almak için gereken eğitim ve sınava tehlikeli madde taşıyan, karayolunda hareket eden vasıta sahipleri katılmalıdır.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanları , ADR / RID / IMDG ‘da yapılan değişiklikler doğrultusunda 2 yılda bir gerçekleşen eğitime katılmalıdır.
ADR Yenileme Eğitimi Nedir?
Eğitim süreci hakkında bilgi vermeye geçmeden önce ilk olarak ADR terimini açıklamak istiyoruz. ADR; Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması’dır.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olan kişilerin sertifikalarını yenilemesi gerekir. ADR tazeleme eğitimi alan kişiler, kariyerine TMGD olarak devam edebilir.
ADR yenileme eğitimi 16 saat sürer. Devam zorunluluğu bulunan 16 saatlik yenileme eğitimi 2 güne tekabül eder. Yenileme eğitimleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından onaylı kurumlarda verilir.
ADR yenileme eğitimlerine katılmak için aşağıdaki belgeleri eksiksiz temin etmeniz gerekir:
Vesikalık fotoğraf gereken ilk belgedir. Ancak belgenin yeni ve güncel olması şarttır.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası fotokopisi
Nüfus cüzdanı fotokopisi.
TMGD ADR Belgesi Geçerlilik Süresi
ADR belgesi geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yılda bir sınava girilmesi ve başarı elde edilmesi gerekir. Yenileme eğitimlerinin yapılış amacı uluslararası sözleşmelerin 2 yılda bir revize ediliyor olmasıdır. ADR yenileme eğitimini, ilk eğitimi aldığınız kurumdan alabilirsiniz. Eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Katılımcılara devamsızlık hakkı tanınmaz. Bu nedenle sürecin ciddiyetle takip edilmesi gerekir. Eğitimin ardından gerçekleşen sınavlarda başarı elde edilmelidir. Katılımcıların 3 sınav hakkı bulunur. Mutlaka 3 giriş hakkından bir tanesinde geçerli puan alınmalıdır.
ADR Yenileme Sınavı
ADR yenileme sınavında 40 soru bulunur. Sınav, ilk kez TMGD sınavına giren kişilerle aynı soruları içerir. Sınavdan başarı elde edebilmek için 100 puan üzerinden 70 almak gerekir. Ayrıca sınav test şeklinde gerçekleşir. Her sene en az bir defa ADR yenileme sınavı yapılır. Eğer katılımcı sınava 3 defa girmesine rağmen başarı elde edemezse tüm süreç en başa sarar. Buna göre; ilk kez TMGD sınavına girdiği zamanki gibi 64 saatlik eğitim almalı, sınava katılım sağlamalıdır.
ADR Yenileme Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?
Eğitimin ardından sınav süreci başlar. ADR yenileme sınav ücreti her sene değişiklik gösterir. Belirlenen ücretin Halk Bankası üzerinden yatırılması gerekir. Sınava başvuru işlemleri için eğitim aldığınız kurum size bilgi verir. Aynı zamanda siz de e-devlet üzerinden sınav başvurusunu yapabilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak, TMGD Sınav Başvuru-Ücret Sorgulama bölümüne tıklayarak T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi girmeniz gerekir. Başvuru işleminin ardından belgenizi çıkarabilirsiniz.
Siz de ADR yenileme eğitimleri başta olmak üzere birçok eğitimi kurumumuz üzerinden alabilirsiniz. Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimlerimiz sayesinde kariyerinize yepyeni bir yön kazandırabilirsiniz.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments