Son zamanlarda sıklıkla araştırma yapılan konular arasında ADR belgesi yer alır. Özellikle ADR belgesinin ne olduğu ve kimlerin ADR belgesi alabileceği merak edilen konulardandır. Bu yazımızda ADR belgesi nedir ve özellikleri nelerdir konusunu anlatacağız.
ADR Belgesi Nedir?
ADR belgesi “Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması'dır. ADR belgesinin şoförler tarafından alınması gerekir. Çünkü tehlikeli maddelerin taşınmasında şoförler sorumludur. Burada bahsi geçen tehlikeli maddeler hem çevreye hem de canlılara etki eden ve onları tehdit eden unsurlardır. Şoförlere zorunlu tutulan ADR belgesi; tehlikeli maddelerin güvenle taşınması ve araçta bulunabilmesi için gereklilik gösterir. ADR belgesini alabilmek için kursa gidilmelidir. ADR belgesi kursu sayesinde belge alabilir, tehlikeli maddeleri taşıma hakkı elde edebilirsiniz. Türkiye'de ADR belgesi SRC 5 olarak bilinir.
ADR Belgesi Nasıl Alınır?
ADR belgesini kimler alabilir ve nasıl alınır sorusu sıklıkla merak edilir. İlk olarak ADR belgesi nasıl alınır sorusuna cevap vererek başlayalım. ADR belgesini almak için zorunlu tutulan 19 saatlik eğitimin alınması gerekir. Eğitimin ardından ADR belgesi almak için TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sınav yapılır. Sınavdan başarı elde etmek için en az 60 puan alınmalıdır. Sınava sadece tır şoförleri girebilir. ADR belgesi geçerlilik süresi ise 1 yıldır.
ADR belgesi alma şartları mevzuat hükümlerince belirlenir. Belirtilen koşullar taşınma işlemi gerçekleşen maddelere göre değişiklik gösterir. Buna göre tehlikeli maddenin cinsi ADR koşullarını belirleyen bir etkendir. Bu etkenler doğrultusunda; tehlike arz eden maddenin taşınma koşulları, personel eğitimi, yeterlilik sertifikası vb. bilgiler ADR şartlarına uygun olmalıdır.
ADR belgesini tehlikeli madde taşıyan herkes tarafından alınması gerekir.
ADR Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
ADR belgesi şartları arasında ilk olarak uygun sürücü belgesine sahip olmak yer alır. Buna göre sürücünün C - D- E sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekir. Bununla birlikte sürücünün en az ilkokul mezunu olması ve 63 yaşından gün almamış olması önemli konulardandır.
Hangi Maddelerin Taşınması ADR Belgesi Almayı Zorunlu Kılar?
Aşağıda bahsedilen maddelerin taşınmasında görevli olan şoförler ADR belgesi almak zorundadır. İşte ADR belgesi bulundurulması gereken maddeler ve nesneler:
Patlayıcı maddeler
Gazlar
Zehirli maddeler
Yanıcı maddeler
Bulaşıcı maddeler
Radyoaktif maddeler
Aşındırıcı maddeler
Organik peroksitler
Oksitleyici maddelere
Kendi kendine yanma özelliği olan maddeler
Farklı tehlikeli maddeler
Su ile temas halinde gaz çıkaran maddeler.
ADR Belgesi Fiyatı
Sıklıkla merak edilen konulardan bir tanesi de ADR belgesi kaç para sorusudur. ADR belgesi almak isteyen kişiler eğitim ve sertifika ücreti konusunda araştırma yapar. ADR belgesi fiyatı değişiklik gösterir. Eğitim ve belge ücretini kayıt esnasında öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte ADR belgesi için gerekli evraklar nelerdir açıklamak gerekirse aşağıdaki anlatacaklarımızı eksiksiz olarak temin etmeniz gerekir.:
Nüfus Cüzdanı fotokopisi
Sürücü belgesi fotokopisi
Diploma fotokopisi
Fotoğraf (2 adet)
SRC 3 ya da SRC 4 belgesinin fotokopisi
Ticari taşıta uygun olan ehliyet
Zorunlu olan eğitime katılım sağlandığına dair belge.
ADR belgesi şartları ve belgelerini eksiksiz yerine getiren kişiler sertifika almaya hak kazanır.
ADR Belgesi Eğitimi İçeriği Nelerden Oluşur?
ADR belgesinin temel amacı tehlikeli maddelerin güvenle taşınmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda katılımcıya başlıca tehlike türleri hakkında bilgi verilir. Bununla birlikte tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili genel bilgiler aktarılır. Sürücünün tehlike türleri ve güvenlik tedbirleri konusunda bilgi sahibi olması sağlanır. Ayrıca; önleyici tedbirler anlatılır. Kaza sonrasında yapılması gerekenler başta ilkyardım ve yol güvenliği olmak üzere katılımcılara anlatılan eğitim konularındandır. En önemli konulardan olan etiketleme ve işaretleme gibi konularda eğitimler verilir. Ayrıca şoförün yolculuk esnasında yapmaması gereken hareketler anlatılır. Aynı zamanda şoförün hem yolculuk hem de kaza durumunda yapması gerekenler de eğitim esnasında verilir. Eğitimde taşıtlardaki teçhizatın neler olduğu, hangi teçhizatın ne işe yaradığı ve teçhizatların çalıştırılma yöntemleri de anlatılır.
Bunların yanı sıra eğitimde verilen bilgilerden bazıları şunlardır:
Paketlerin istiflenmesi
Tünellerde trafik kısıtlamaları
Acil durumlarda davranış tutumları
Terör vb. olaylara karşı emniyet bilinci.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments