Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde önemi daha da artan iş sağlığı ve güvenliği konusu ülkemizde popülaritesi her geçen gün artan iş güvenliği uzmanlığı meslek dalının yoğun bir şekilde tercih edilmesine sebep olmaktadır. Bir işyerinde sağlık ve güvenliğin tam anlamıyla sağlanabilmesi için çalışılan mekanın durumu, çalışan personel, ekipman, donanım ve çevre etkisinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve risklerin tespit edilerek gerekiyorsa önlemlerin alınması gereklidir. İşte tüm bu çalışmaları yapan kişilere isg uzmanı diyoruz. Özellikle son yıllarda üniversiteden yeni mezun olan gençlerin birçoğu iş güvenliği uzmanı olmak istemekte. Ancak bunun için belli kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor. İş sağlığı güvenliği uzmanı olmak için hangi kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor?, İSG sınavı nasıl yapılıyor?, Ayrıca yazımızın da konusunu oluşturan isg kurslarında devam zorunluluğu var mı? gibi sıkça sorulan sorular bugünkü konumuzu oluşturuyor. Merak ettiklerinizi yazımızda bulacağınıza eminiz.
İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Belirlenmiş Kriterler Nelerdir?
İş sağlığı güvenliği uzmanı olmak için her şeyden önce üniversite eğitiminizi tamamlamanız gerekir. Ancak her üniversite mezunu isg uzmanı olamaz. Uzman olabilmek için belirli bazı bölümlerden mezun olunması gerekir. Örneğin Edebiyat fakültesi bir kişi isg uzmanı olamazken fen fakültelerinin belli bölümlerinden mezun olanlara isg uzmanı olma hakkı getirilmiştir. Bu bağlamda hangi bölüm mezunlarının iş sağlığı güvenliği uzmanı olabileceğini aşağıdaki listeden görebilirsiniz.
Mühendislik Mezunları
Mimarlık Mezunları
Fizik, Kimya, Biyoloji Mezunları
Teknik personel yetiştiren bölümler
İş sağlığı ve güvenliği bölümleri
Yukarıda saymış olduğumuz bölümlerden mezun olanlar isg uzmanı olabilmek için İsg eğitimi veren yetkili bir eğitim kurumundan eğitim almalıdır. Bulut Akademi yılların verdiği eğitimcilik tecrübesiyle ülkemize çok sayıda isg uzmanı kazandırmanın gururunu yaşamaktadır. İş güvenliği uzmanı olmak isteyenler hem yüz yüze hem de online olarak eğitimlerimize katılarak isg sınavlarında çok güzel başarılar elde etmektedir. İSG eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar ÖSYM'nin yaptığı sınavlara katılarak isg sertifikası almakta ve mesleğe ilk adımlarını atmaktadırlar.
İSG Sınavları Nasıl Yapılıyor?
Görmüş olduğunuz eğitimin ardından iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilmeniz için İSG sınavına girmeniz gerekiyor. İSG sınavı her sene 2 defa yapılsa da bazı seneler 3 kez yapıldığı da olmuştur. Sınavda 50 soru bulunmakta ve adaylar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. 70 puan alan aday başarılı sayılmaktadır. Bu durumda 50 sorudan 35 tanesini doğru yapan 70 puan alarak sınavı kazanabilmektedir. Sınavda başarılı olanlar C sınıfı iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanır. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile az tehlike sınıfında olan işyerlerinde çalışma olanağı bulabilirsiniz.
İş Güvenliği Eğitimleri | Devam Zorunluluğu Var mı?
İş sağlığı güvenliği eğitimlerini yalnızca Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları verebilmektedir. Normal şartlarda isg kursu hem yüz yüze hem de uzaktan olarak gerçekleştirilirken pandemi sebebiyle 2020-2021 dönemi tüm eğitimler uzaktan yapılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Pandemi şartlarının halen devam ettiğini varsayarak uzaktan eğitimlerin detaylarından biraz bahsedelim.
İSG kursu toplam 220 saattir. 220 saatin 90 saati eşzamanlı, 90 saati eş zamansız ve 40 saati de uygulama eğitiminden oluşur. Detaylara geçmeden önce eşzamanlı ve eş zamansız eğitimin ne olduğunu tanımlayalım. Eşzamanlı ve Eş zamansız eğitimin aslında her ikisi de uzaktan eğitimin bir parçasıdır. Aralarındaki fark Eşzamanlı eğitimde dersin yapılacağı gün ve saatte bilgisayarınızın başında olmanız gerekir, Eş zamansız eğitimlerde ise aynı gün ve saatte dersi takip etme zorunluluğu yoktur. Dersi başka bir gün de dinleyebilirsiniz.
Eşzamanlı ve Eş zamansız Eğitimler
Eş zamansız eğitimler ilk 15 gün içinde verilir. Eş zamansız eğitimlerde öğrencilerin anlık olarak dersi takip etme gibi bir zorunlulukları olmadığından uzaktan eğitimin bu türünde devam zorunluluğu aranmamaktadır. İkinci 15 günlük süre içinde ise eşzamanlı eğitimler başlar. Eşzamanlı eğitimde sabah ve akşam grubu bulunur. Bulut Akademi sabah grubu öğrencilerimiz 9:00-15:00 arası akşam grubu öğrencilerimiz ise 15:00-21:00 arası eğitim görürler. Her grup günde 6 saat ders görmektedir. Eşzamanlı olan eğitimlerde devam mecburiyeti bulunmaktadır. Bir öğrenci en fazla 6 saat devamsızlık hakkına sahiptir. 6331 saylı İSG kanununa göre 6 saatten fazla devamsızlığı olan öğrenci başarısız sayılmakta ve iş güvenliği sertifikası sınavına girememektedir. Eşzamanlı ve eş zamansız derslerin denetlenmesi yalnızca eğitim kurumlarına bırakılmamakta ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da sürekli denetlenmektedir. Bu nedenle öğrencilerimize tavsiyemiz devamsızlık durumlarına çok dikkat etmeleri olacaktır.
Devamsızlık konusunu kısaca özetlememiz gerekirse; İş sağlığı ve güvenliği eğimleri 220 saattir. 90 saat yüz yüze, 90 saat uzaktan, 90 saat de uygulama eğitimleri vardır. Pandemi döneminde tüm eğitimler eşzamanlı ve eş zamansız olmak üzere uzaktan yapılmaktadır. Eşzamanlı eğitimlere aynı gün ve saatte katılım zorunlu olup 6 saatin üzerinde devamsızlık yapanın eğitimle ilişiği kesilir. Bu durumda İSG sertifikası eğitimlerinde devam zorunluluğu var mı sorusunun cevabı, Evet devam zorunluluğu vardır olacaktır.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Kommentare